Πάνω από 1,4 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της ΕΤΕ - Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με 8%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 1,4 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της ΕΤΕ - Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με 8%
Υψηλή ζήτηση για το ομόλογο της Εθνικής. Ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το Tier II.

Τελ. ενημέρωση 13:30

Σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος ήταν ο όγκος των προσφορών από επενδυτές για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο η τράπεζα σήκωσε 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, με την απόδοση να υποχωρεί τελικώς στο 8% - λόγω της υψηλής ζήτησης - από το 8,375% που ήταν η αρχική τιμολόγηση. Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ανέλαβαβ να τρέξουν την έκδοση.

Το ομόλογο είναι Tier II 10.25NC5 δηλαδή είναι διάρκειας 10,25 ετών με non call για τα πρώτα 5,25 ετών. Η ΕΤΕ μέσω αυτού στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των περιθωρίων των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Να σημειωθεί πως για την ΕΤΕ ο στόχος για τον δείκτη ΜREL για το 2025 είναι στο 27%, με 22,5% να είναι τα τρέχοντα επίπεδα.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕ

Η Εθνική Τράπεζα oλοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 8,0%.

Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, εφεξής MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η συναλλαγή συνεισφέρει περίπου 136 μ.β. στα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας και αυξάνει το MREL στο 23,85%, 116 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €1,3 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider