TUI: Άνοδος των μετοχών μετά την επιβεβαίωση των ετήσιων προοπτικών - Οι πυρκαγιές στη Ρόδο μείωσαν τα κέρδη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TUI: Άνοδος των μετοχών μετά την επιβεβαίωση των ετήσιων προοπτικών - Οι πυρκαγιές στη Ρόδο μείωσαν τα κέρδη
«Νομίζω ότι η θετική αντίδραση προέκυψε από το καθαρό σύνολο αποτελεσμάτων, με σημάδια επιτάχυνσης τον Οκτώβριο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Richard Clarke, αναλυτής της Bernstein.

Το ισχυρό καλοκαίρι και η αύξηση των χειμερινών κρατήσεων διέλυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, με τον ταξιδιωτικό όμιλο TUI να κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση» στα αποτελέσματα του έτους παρά τις ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.

Η έκρηξη του σημειώθηκε στη ζήτηση ταξιδιών μετά την πανδημία εξακολουθεί να είναι ισχυρή, οδηγώντας τις μετοχές της TUI σε άνοδο 6,5% και σε πορεία για το μεγαλύτερο κέρδος από τον Μάρτιο.

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο «φρέναραν» τα κέρδη

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης επωφεληθεί από την ταξιδιωτική έκρηξη στη ζήτηση περιορίζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που κυμαίνονται από καύσωνες έως πλημμύρες.

Να σημειωθεί, πως οι καλοκαιρινές κρατήσεις για το 2023 ήταν 13,7 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη καλοκαιρινή σεζόν, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. Οι μετοχές της TUI ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στον δείκτη STOXX την Τρίτη.

«Αν δεν υπήρχαν τα διάφορα γεγονότα των τελευταίων μηνών που ήταν εκτός του ελέγχου μας, κυρίως οι πυρκαγιές στη Ρόδο, θα είχαμε απόδοση πάνω από τις προσδοκίες», δήλωσε ο CEO, Sebastian Ebel.

Οι προκρατήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το χειμώνα του 2022 και του 2023, ανέφερε η εταιρεία, ενώ οι καλοκαιρινές κρατήσεις άγγιξαν το 96% των προπανδημικών επιπέδων.

Παρόλο που η Ευρώπη αντιμετώπιζε ακραία καιρικά φαινόμενα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως επιβεβαιώνει ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων θα αυξηθούν σημαντικά για το τέταρτο τρίμηνο και το έτος, με ορίζοντα ανάπτυξης και για το 2025 και 2026.
Αποτιμώντας την είδηση, οι αναλυτές ανέφεραν πως η άνοδος της μετοχής δείχνει την αισιοδοξία των επενδυτών μετά τις απεργίες και τις ελλείψεις προσωπικού που επηρέασαν τον ταξιδιωτικό τομέα καθώς ανέκαμψε από την πανδημία.

«Νομίζω ότι η θετική αντίδραση προέκυψε από το καθαρό σύνολο αποτελεσμάτων, με σημάδια επιτάχυνσης τον Οκτώβριο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Richard Clarke, αναλυτής της Bernstein.

Ζημιές 25 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά νησιά

Το Eurocontrol τόνισε πως η αναταραχή των αεροπορικών ταξιδιών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ήταν δυόμισι φορές μεγαλύτερη από ό,τι τον Ιούλιο του 2022 με τις καταιγίδες να είναι η μεγαλύτερη αιτία καθυστέρησης
Την περασμένη εβδομάδα, η TUI δήλωσε ότι παρακολουθεί τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στους βασικούς της προορισμούς. Νωρίτερα, προέβλεψε ζημιές έως και 25 εκατ. ευρώ λόγω των πυρκαγιών στα ελληνικά νησιά.

Οι απεργίες και ένα τεχνικό σφάλμα στις εισροές διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία διέκοψαν επίσης τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας την ανησυχία πως μπορεί να μειωθεί η όρεξη των καταναλωτών τον χειμώνα για ταξίδια και επηρεάζοντας τα μεγέθη εταιριών όπως TUI και η Ryanair.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η σαουδαραβική Football League επενδύει χρυσάφι αλλά τα ταμεία δεν γεμίζουν

Α. Ταπραντζής (AVIS): Σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ από την AVIS

Airbnb: Τέλος διαμονής σε 170.000 ακίνητα - Σε ποια εισοδήματα θα επιβάλλεται ΦΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider