Παπαστράτος: Στο φουλ η επένδυση για την επέκταση της παραγωγής στον Ασπρόπυργο – Αυξημένες κατά 40% οι πωλήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαστράτος: Στο φουλ η επένδυση για την επέκταση της παραγωγής στον Ασπρόπυργο – Αυξημένες κατά 40% οι πωλήσεις
Οι επενδύσεις που ξεκίνησαν από το 2017 και συνεχίζει έως σήμερα η Παπαστράτος έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της παραγωγής προϊόντων IQOS από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Οι επενδύσεις που ξεκίνησαν από το 2017 και συνεχίζει έως σήμερα η Παπαστράτος έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της παραγωγής προϊόντων IQOS από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Ως αποτέλεσμα οι καθαρές πωλήσεις της θυγατρικής της Philip Morris International ανήλθαν το 2022 σε 657 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαν διαμορφωθεί σε 469 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες που έχουν επιφέρει οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής. Σχετικά με το κόστος πωληθέντων, κατά το 2022 παρουσιάστηκε αύξηση κατά 58% και ανήλθε σε 426,5 εκατ. ευρώ από 270 εκατ. ευρώ για το 2021.

Το μικτό κέρδος για τη χρήση 2022 ανήλθε σε 231 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 16%. Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2022 ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ από 146 εκατ. ευρώ για το 2021. Τα κέρδη χρήσεως διαμορφώθηκαν για το 2022 στα 85 εκατ. ευρώ από 101 εκατ. ευρώ το 2021.

Στις 22 Μαρτίου 2023 η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος ποσού € 50.000.000 από τα μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων. Στις 21 Ιουλίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας πρότεινε τη μη διανομή πρώτου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2022. Η μη διανομή πρώτου μερίσματος τελεί υπό την έγκριση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Μπαράζ επενδύσεων από το 2017 έως και σήμερα

Το 2017 η εταιρία γύρισε σελίδα στην ιστορία της υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίστηκαν οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS.

Το 2022 εγκρίθηκαν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων στο τέλος του 2022 βρίσκονταν σε λειτουργία 6 τροποποιημένες και 2 πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης, λειτουργούν 2 γραμμές παραγωγής φίλτρων και 2 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενώ βρίσκονταν υπό εγκατάσταση άλλες 4 νέες γραμμές παραγωγής νέας γενιάς και 2 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Το Φεβρουάριο 2023 η Εταιρία ανακοίνωσε περαιτέρω επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο της στο Ασπρόπυργο, με προσθήκη 4 νέων γραμμών παραγωγής, δημιουργία 300 θέσεων εργασίας και εξαγωγές συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αυτή περαιτέρω επένδυση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της Εταιρίας και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην αρχή του 2023 η Παπαστράτος μετεξελίχθηκε σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργειών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από 12 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστράτος, ΙΟΝ και Aegean Airlines οι πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα για το 2023

Τα... ορόσημα μέχρι τη ΔΕΘ – Πού θα κριθεί το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ – Τι διεκδικεί η Αθήνα για τις επιδοτήσεις και τα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider