Eurobank: Τι σημαίνει η έξοδος του ΤΧΣ τον Σεπτέμβριο – Χωρίς «επιτροπεία» οι αποφάσεις για μερίσματα, αμοιβές και στελέχη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Τι σημαίνει η έξοδος του ΤΧΣ τον Σεπτέμβριο – Χωρίς «επιτροπεία» οι αποφάσεις για μερίσματα, αμοιβές και στελέχη
Eurobank
Η μέγιστη τιμή επαναγοράς των μετοχών της Eurobank έχει οριστεί στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή και η ελάχιστη τιμή αγοράς στα 1,10.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως έγραφε το insider.gr, αναμένεται ότι θα υποβληθεί η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της και θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τη μεταβίβασή τους, εκκινώντας την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Η επαναγορά των μετοχών ανταμείβει έμμεσα τους μετόχους, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Από το 2024, ύστερα από 15 χρόνια αποχής από τη διανομή μερίσματος, η Eurobank θα επιστρέψει στην καταβολή μερίσματος, που θα αναλογεί τουλάχιστον στο 25% των κερδών του 2023, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Μετά τη χθεσινή έγκριση που έδωσε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank για την επαναγορά των μετοχών της Τράπεζας από το ΤΧΣ, και συγκεκριμένα για ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε 52.080.673 μετοχές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αποφασίσει στο τέλος Αυγούστου (30 ή 31/8) την τιμή που θα προτείνει στο ΤΧΣ (σημειώνεται ότι θα έχει προηγηθεί μία ακόμη συνεδρίαση του ΔΣ στις 31 Ιουλίου για την έγκριση και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2023 της Τράπεζας).

Η μέγιστη τιμή επαναγοράς των μετοχών της Eurobank έχει οριστεί στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή και η ελάχιστη τιμή αγοράς στα 1,10. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 52.080.673 ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και για τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου (σχετικά η Γενική Συνέλευση των μετόχων εξουσιοδότησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας).

Η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα βγει από τον έλεγχο του ΤΧΣ, ούσα σε θέση προσεχώς να μπορεί να διαμορφώνει αυτόνομα την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων, να επιλέγει υψηλόβαθμα στελέχη και να αποφασίζει τις αμοιβές τους, αλλά και να χαράσσει την επιχειρησιακή στρατηγική της. Ειδικότερα, η αποδέσμευση της Eurobank από το ΤΧΣ και τον κρατικό έλεγχο, θα οδηγήσει στην κατάργηση και των ειδικών δικαιωμάτων που έχει το Ταμείο με τη συμμετοχή του στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10 του ν. 3864/2010 για τη σύσταση και λειτουργία του ΤΧΣ, όπως τροποποιήθηκε, προβλέπει ότι πέρα από τα δικαιώματα που παρέχουν στο Ταμείο οι κοινές μετοχές και οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες που έχει αποκτήσει, έχει και ειδικά δικαιώματα. Το Ταμείο εκπροσωπείται με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο έχει παρασχεθεί κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο διοικητικό συμβούλιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και για τους αναπληρωτές τους, για τα πιστωτικά ιδρύματα των οποίων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%.

Σύμφωνα με τον ν. 3864/2010, για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10%, ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του πρόεδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, ορίζεται ότι οι πάσης φύσεως μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού.

Επίσης, έχοντας ειδικά δικαιώματα, το ΤΧΣ μπορεί να ασκήσει βέτο σε απόφαση τροποποίησης καταστατικού, περιλαμβανομένης της αύξησης ή μείωσης κεφαλαίου ή της παροχής σχετικής εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο, συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρείας, μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού, περιλαμβανομένης της πώλησης θυγατρικών, ή για όποιο άλλο θέμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Το Ταμείο έχει επίσης το δικαίωμα να ζητεί την αναβολή επί τρεις εργάσιμες ημέρες της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος, προκειμένου να λάβει οδηγίες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου. Έχει επίσης το δικαίωμα να ζητεί τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και να αξιολογεί το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πέντε τάσεις «κλειδιά» για το 2023 – Οι δύο όψεις της ανόδου των επιτοκίων

Γρατσία (Kleopas Alliott): Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα

Τράπεζες: Εξάγουν τεχνογνωσία και στελέχη στο εξωτερικό – Ύστατο δείγμα για την επιτυχή έξοδο από την κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider