ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Βάζει «γκάζι» στην αποεπένδυση – Έως τις 15/9 οι κινήσεις στη Eurobank
Η ταχύτητα της αποεπένδυσης από τη Eurobank φαίνεται πως υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα αποτελέσει μία ακόμη κίνηση για την επενδυτική βαθμίδα. Στις 20/7 η γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank εγκρίνει την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, τέλος Αυγούστου το ΔΣ καθορίζει το τίμημα.

«Γκάζι» στην αποεπένδυσή του από τις τράπεζες, βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τις πληροφορίες του insider.gr να προδιαγράφουν «εκπλήξεις» έως τις 15 Σεπτεμβρίου για την επαναγορά των μετοχών της Eurobank, η οποία θα είναι η πρώτη έξοδος του ΤΧΣ. Η ταχύτητα της αποεπένδυσης από τη Eurobank φαίνεται πως υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα αποτελέσει μία ακόμη κίνηση για την επιτάχυνση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, υποδηλώνοντας την προσήλωση και ταχύτητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση των εξαγγελιών της και στο μέτωπο των τραπεζών. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου επίκεινται τρεις αξιολογήσεις της χώρας μας, από την Scope στις 4 Αυγούστου, την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση επαναγοράς των μετοχών της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ (1,4%), θα υποβληθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank στις 20 Ιουλίου, ενώ στις 30 ή 31 Αυγούστου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας για να αποφασίσει την τιμή προσφοράς που θα υποβάλει στο ΤΧΣ. Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ. Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, η Eurobank θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις 52.080.673 ίδιες μετοχές που θα αποκτήσει για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η ταχύτητα των εξελίξεων στην περίπτωση της Eurobank δεν αναιρεί την ανταγωνιστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ μετά την υποβολή της προσφοράς. Ωστόσο, όλα θα κινηθούν γρηγορότερα και ad hoc, αφενός λόγω του μικρού ποσοστού της τράπεζας που λογικά η διεκδίκησή του δεν μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο, αφετέρου λόγω του σήματος που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση για την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει ολοκληρώσει την επιλογή των χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα «τρέξουν» κατά περίπτωση τράπεζας την αποεπένδυση του Ταμείου. Ακόμη, ωστόσο, δεν είναι έτοιμο το πάνελ των νομικών συμβούλων και αυτό διότι η έγκρισή τους πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Όπως εκτιμάται, με εξαίρεση τη Eurobank, θα είναι δύσκολο να προχωρήσει κάποια κίνηση αποεπένδυσης από άλλη τράπεζα πριν από τον Νοέμβριο.

Όπως διαφαίνεται, μετά τη Eurobank, επόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ θα είναι αυτή από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσοστό ελέγχου του ΤΧΣ είναι το μεγαλύτερο (40,39%) και αναμένεται η διάθεση του 20% στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Η διάθεση του ποσοστού ενδέχεται να γίνει συνδυαστικά σε ξένο αλλά και σε εγχώριους επενδυτές (επιχειρηματίες, εφοπλιστές). Γενικά στη στρατηγική αποπένδυσής του, το ΤΧΣ θα επιλέξει τους προτιμητέους επενδυτές με βάση την ποιότητα και τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα τους, και βεβαίως το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Επιστροφή στην κερδοφορία με βιώσιμο ρυθμό – Το σχέδιο εξυγίανσης και η συγχώνευση με την Παγκρήτια

Mytilineos: Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ομόλογο

Φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο «οδικός χάρτης» των νέων μέτρων στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider