Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς
Στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα.

Στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List») συγκαταλέγεται πλέον η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «μετά από ένα «ράλι» που ξεπερνά το 100% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε τη Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα «Financials' Finest». Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι, η Πειραιώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/BV στο 0,5x για το 2024».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως: 1) η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 0,5x για το 2025 και για δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων. ROTE στο 11%, κάτι που συνεπάγεται ένα υψηλό discount έναντι, τόσο των υπόλοιπων συστημικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών, 2) διατηρούν μια πιο συντηρητική βάση εκτιμήσεων για τον δείκτη ROTE για το 2025, τοποθετώντας τον μάλιστα χαμηλότερα από το 12% που θέτει στο guidance η τράπεζα, διαμορφώνοντας έτσι σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανοδικές αναθεωρήσεις, 3) παρά τα υψηλά - υψηλότερα επιτόκια, οι αναλυτές αναμένουν μια ανθεκτικότητα στο σκέλος του ενεργητικού, με το κόστος κινδύνους στις 99 - 70 μονάδες βάσης το 2023 - 2025 και 4) μια σταθερή αύξηση των δανείων για το 2023 - 2025 στο 5% - 7%.

Από την άλλη, η Morgan Stanley εξηγεί πως αφαιρεί από τη λίστα «Financials' Finest» τη Eurobank γιατί, καθώς πλησιάζουμε προς το ανώτατο σημείο στα επιτόκια, προτιμά τράπεζες με πιο «αμυντικά» beta καταθέσεων.

Πειραιώς

Να σημειωθεί πως οι αναλυτές διατηρούν τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (κορυφαία επιλογή), αναβαθμίζοντας παράλληλα και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε «overweight» από «equal - weight». Από την άλλη, θέτουν σύσταση «equal - weight» για τη Eurobank από «overweight», ενώ διατηρεί και την Alpha Bank στο «equal - weight».

Έτσι, η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς ορίζεται στα 4,27 ευρώ από 4,04 ευρώ προηγουμένως (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 5,15 ευρώ και στο «bear case» στα 1,63 ευρώ), για τη Eurobank στα 2,10 ευρώ - σταθερή εκτίμηση (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 2,39 ευρώ και στο «bear case» στο 1 ευρώ), για την Alpha Bank στα 2,11 ευρώ από 1,98 προηγουμένως (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 2,37 ευρώ και στο «bear case» στα 0,85 ευρώ) και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 7,71 ευρώ από 7,05 πριν (στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 8,99 ευρώ και στο «bear case» στα 4 ευρώ).

Ευρύτερα, ως προς το «bull case» των τεσσάρων τραπεζών, ο «καταλύτης» ανόδου αναμένεται να είναι η ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη που θα οδηγήσει σε μια υψηλότερη πιστωτική επέκταση και μείωση των NPEs. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) αναμένεται να είναι καλύτερο από ό,τι στο βασικό σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Από την άλλη, το «bear case», βασίζεται σε μια βραδύτερη, από την αναμενόμενη, απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και σε μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη, μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε μια ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν υψηλότερο όγκο NPEs σε σύγκριση με το βασικό σενάριο και αλλά και ένα υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με το βασικό σενάριο εξαιτίας του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Ξεχωρίζει την Πειραιώς

Αυξάνει τον στόχο για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - «Επίσημες αγαπημένες» οι ελληνικές τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider