Currys για Κωτσόβολο: Αν δεν πιάσουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Currys για Κωτσόβολο: Αν δεν πιάσουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε
Τι ανέφερε ο Alex Baldock, Group Chief Executive Officer για την ελληνική θυγατρική

Απόσταση από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε η μητρική της Κωτσόβολος, Currys κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της στους αναλυτές, σήμερα το πρωί, αφήνοντας και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Κωτσόβολος.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Currys, σχετικά με την αναθεώρηση του ελληνικού βραχίονα των δραστηριοτήτων της (σ.σ. Κωτσόβολος), ο Alex Baldock, Group Chief Executive Officer ανέφερε «ότι στο πλαίσιο της εξυγίανσης της εταιρείας, ήταν υποχρεωμένοι να εξετάσουν όλες τις πιθανές δράσεις για τις δραστηριότητες τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Σκανδιναβία και την Ελλάδα». Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι «ο Κωτσόβολος είναι μια υγιής επιχείρηση και η Ελλάδα μια υγιής οικονομία, με σταθερή πλέον κυβέρνηση, θέλαμε να διερευνήσουμε όλες τις προοπτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε αυτό «συνέβαλε και το γεγονός ότι η ελληνική επιχείρηση δεν έχει ιδιαίτερες συνέργειες με τον υπόλοιπο Όμιλο».

Ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι η μητρική προχωρά στην στρατηγική αναθεώρηση των ελληνικών της δραστηριοτήτων έχοντας εξαντλήσει ό,τι περιθώρια υπήρχαν για την βελτίωση του ομιλικού ισολογισμού της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της. «Οπότε δεν υπάρχει πίεση από πλευράς μας, αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος» προσέθεσε.

Σημειωτέον ότι βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε η Currys, η ελληνική θυγατρική ήταν η μόνη που παρουσίασε θετικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών τoυ 2022-2023, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 637 εκατ. λίρες (746 εκατ. ευρώ με σημερινή ισοτιμία) από 550 εκατ. λίρες (654 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 12%, ανεξάρτητη των μεταβολών των ισοτιμιών των νομισμάτων.

Στον αντίποδα ο κύκλος εργασιών της Curry’s σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε με πτώση της τάξης του 8%, της Currys’ International με πτώση 4% ενώ ο κύκλος του σκανδιναβικού παραρτήματος έκλεισε με πτώση 6%.

Σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ από 10,1 το προηγούμενο οικονομικό έτος παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 6%.

Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση ενώ υπήρξαν και βελτιώσεις στο μεικτό περιθώριο κέρδους, χάρη σε διορθωτικές κινήσεις που έγιναν σε επίπεδο προώθησης και πωλήσεων και μείωσης λειτουργικού κόστους.

Στις διεθνείς δραστηριότητές της Currys International ωστόσο, το προσαρμοσμένο EBIT παρουσίασε μείωση της τάξης του 73% σε ετήσια βάση, ενώ στις σκανδιναβικές αγορές η καταναλωτική δαπάνη επιδεινώθηκε ραγδαία τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της καταναλωτικής ζήτησης και σε πτώση των προσαρμοσμένων κερδών της τάξης του 82%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση της τάξης του 18% παρατηρήθηκε και στα λειτουργικά κέρδη των ελληνικών δραστηριοτήτων της Κωτσόβολος, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων των προϊόντων και των λειτουργικών εξόδων που απορροφήθηκαν από την εταιρεία χωρίς να μετακυληθούν στους καταναλωτές.

Λόγω της χαμηλότερης διεθνούς κερδοφορίας, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές παρουσίασαν εκροή ύψους 74 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άγγιξε τα 31.500 δολάρια το Bitcoin - Σε υψηλό 13 μηνών

Η Κωτσόβολος συστήνει στην Ελλάδα το μοναδικό νέας γενιάς Apple Shop

Την πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys

gazzetta
gazzetta reader insider insider