Bloomberg: Έρχεται «πονοκέφαλος» χρέους 2 τρισ. δολαρίων που συνδέεται με τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Έρχεται «πονοκέφαλος» χρέους 2 τρισ. δολαρίων που συνδέεται με τον πληθωρισμό
Σε δύσκολη θέση οι εταιρείες που πληρώνουν περισσότερους τόκους στο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου και οι υποχρεώσεις τους συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Μια συνήθως βαρετή γωνιά της επενδυτικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου κλυδωνίζεται, υπογραμμίζοντας τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εταιρικά χρέη που εκτίθεται στον πληθωρισμό, αναφέρει το Bloomberg.

Η Thames Water, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού της Βρετανίας, βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τις επιλογές του για την αντιμετώπιση του χρέους του, που ανέρχεται σε άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών (17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Το βάρος της εταιρείας έχει γίνει πιο επαχθές, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χρήσης ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του αρχικού χρέους της και παρέμεινε υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, οι εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει άμεσα χτυπήματα με τουλάχιστον δύο τρόπους: Πληρώνουν περισσότερους τόκους στο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου και οι υποχρεώσεις τους που συνδέονται με τον πληθωρισμό γίνονται μεγαλύτερες. Υπάρχουν περισσότερα από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτού του είδους χρέους σε εκκρεμότητα παγκοσμίως, που πωλήθηκαν στις κεφαλαιαγορές,με τα περισσότερα από αυτά τα χρέη να είναι δάνεια με μόχλευση, αλλά και εταιρικά ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου και τίτλοι που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Οι προοπτικές για μεγάλο μέρος αυτού του χρέους χειροτερεύουν, με τη Fitch Ratings να αναφέρει την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό ως έναν από τους λόγους για την αύξηση της πρόβλεψης για το επιτόκιο αθέτησης των δανείων με μόχλευση στις ΗΠΑ, έως και 4,5% φέτος από την πρόβλεψη Ιανουαρίου που ανερχόταν σε μόλις 2,5%. Οι αναλυτές της BNP Paribas συνέστησαν αυτή την εβδομάδα στους πελάτες τους, να πουλήσουν δάνεια με μόχλευση στις ΗΠΑ με βαθμολογία B-, λόγω των μη βιώσιμων υψηλών τόκων που αντιμετωπίζουν ορισμένες εταιρείες.

Οι εταιρείες που βασίζονται σε χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, θα «επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό» από το περιβάλλον των υψηλότερων-για-μακρύτερου επιτοκίων, δήλωσε ο Μίκαελ Κόλερ, αναλυτής πιστώσεων στη Landesbank Baden-Wuerttemberg. Αναμένει πάντως ότι οι περισσότερες εταιρείες θα ξεφύγουν σχετικά αλώβητες.

Τα προβλήματα της Thames Water έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Πάνω από το ήμισυ του χρέους των 60,6 δισ. λιρών (80 δισ. δολαρίων), που εκδίδονται από εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία συνυπολογίζεται στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Ofwat, τη ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρικών τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό παγκοσμίως. Μόνο οι βραζιλιάνικες εταιρείες είναι μεγαλύτεροι δανειολήπτες στον χώρο.

Το πλήγμα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να είχε μετριαστεί με τη χρήση παραγώγων για την προστασία από το πληθωριστικό σπιράλ, αλλά αρκετές εταιρείες δεν το έκαναν. Πολλές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν επίσης πληγεί, από την απόφασή τους να πράξουν ενάντια σε ρυθμίσεις αντιστάθμισης κινδύνου που, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, θα μπορούσαν να έχουν θωρακίσει τις εταιρείες με πολύ μικρό κόστος.

Σίγουρα, η πλειονότητα της παγκόσμιας αγοράς εταιρικού χρέους αποτελείται από υποχρεώσεις σταθερού επιτοκίου, που θα γίνουν επώδυνες μόνο όταν έρθει η ώρα για αναχρηματοδότησή τους.

Ωστόσο, εταιρείες με υψηλά επίπεδα κυμαινόμενου επιτοκίου και χρέους με δείκτη πληθωρισμού,μπορεί να καταλήξουν να χρειάζονται τη μεγαλύτερη ενίσχυση και μπορεί να βρεθούν με λίγες επιλογές για να διορθώσουν τα προβλήματά τους.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλότερων επιτοκίων, βλέπουμε την ιδιωτική πίστωση και τα δάνεια πιο ευάλωτα από τη δημόσια πίστωση, καθώς οι όροι χρηματοδότησής τους είναι πιο συχνά κυμαινόμενοι και έχουν λιγότερες εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης», δήλωσε η Elisa Belgacem, ανώτερο στέλεχος πιστωτικής στρατηγικής στη Generali Investments.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η Βρετανία αντιμέτωπη με έναν τεράστιο... λογαριασμό ύδρευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider