Αγωνία στην Μπαρτσελόνα για την υπόθεση Νεγκρέιρα - Τα 3 σενάρια και ο αποκλεισμός από το Champions League

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία στην Μπαρτσελόνα για την υπόθεση Νεγκρέιρα - Τα 3 σενάρια και ο αποκλεισμός από το Champions League
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει για την Μπαρτσελόνα η υπόθεση Negreira, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Mundo Deportivo, η UEFA πρόκειται «πολύ άμεσα» να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει για την Μπαρτσελόνα η υπόθεση Negreira, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Mundo Deportivo, η UEFA πρόκειται «πολύ άμεσα» να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Βαρκελώνης και το οποίο μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη συμμετοχή των «μπλαουγκράνα» στην επερχόμενη διοργάνωση του Chmapions League.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες, η εισαγγελία της Βαρκελώνης είχε κατηγορήσει την διοίκηση της Μπαρτσελόνα πως δωροδοκούσε επί σειρά ετών τον πρώην Αντιπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτητών, Jose Maria Enrique Negreira.

Σύμφωνα με την επίσης ισπανική El Mundo, οι Καταλανοί πλήρωσαν στον Νεγκρέιρα σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ από το 2001 έως το 2018, με τον πρόεδρο του κλαμπ Χουάν Λαπόρτα να αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία, τονίζοντας πως οι πληρωμές στον Negreira δεν στόχευσαν στην ευνοϊκή μεταχείριση της ομάδας αλλά αποτελούσαν την αμοιβή του για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών απέναντι στους διαιτητές την ώρα του αγώνα.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία πως οι «Μπλαουγκράνα» επωφελήθηκαν από διαιτητικές αποφάσεις λόγω της πληρωμής, η ομάδα θα κινδυνεύσει να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών έως και υποβιβασμό από την La Liga.

Με την υπόθεση να παραμένει στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας εντός των συνόρων, και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε την έναρξη ξεχωριστής έρευνας λόγω «πιθανής παραβίασης των κανονισμών της» από τους πρωταθλητές Ισπανίας.

Και μπορεί μετά την συνάντηση του Λαπόρτα με την ηγεσία της UEFA να ήταν διάχυτη η αισιοδοξία πως η υπόθεση δεν θα οδηγήσει την Μπαρτσελόνα εκτός Champions League για τη σεζόν 2023-2024, ωστόσο νέες πληροφορίες της Mundo Deportivo αναφέρουν πως η απόφαση της UEFA για τον αποκλεισμό ή μη των Καταλανών επίκεται στο άμεσο μέλλον, παραθέτοντας τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την κατάληξη της υπόθεσης Negreira.

Το πρώτο -και πιο αισιόδοξο για την Μπαρτσελόνα- σενάριο είναι να κλείσει η υπόθεση χωρίς την καταδίκη των «μπλαουγκράνα», κάτι το οποίο θα γεμίσει τα ταμεία του συλλόγου (μέσω πωλήσεων εισιτηρίων, τηλεοπτικών συμφωνιών και μπόνους), γεγονός αρκετά σημαντικό να αναλογιστεί κανείς πως ήδη οι Καταλανοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω του Financial Fair Play.

Στο δεύτερο σενάριο, η UEFA θα μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 4 των κανονισμών της διοργάνωσης και να αναστείλει τη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα στο επόμενο Champions League, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με οικονομική και όχι μόνο καταστροφή για τους πέντε φορές Πρωταθλητές Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η παράγραφος 7 του άρθρου 4 των κανονισμών του Champions League προβλέπει: «Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, οι σύλλογοι πρέπει να μην έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επηρεασμού του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να το επικυρώσουν εγγράφως προς τη διεύθυνση της UEFA».

Σε ένα τρίτο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα μπορούσε να περιμένει για την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης πριν λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Σε αυτό το σενάριο -το οποίο η Mundo Deportivo θεωρεί αρκετά πιθανό- η Μπαρτσελόνα θα αγωνιστεί κανονικά στην διοργάνωση της σεζόν 2023-2024, αποφεύγοντας τουλάχιστον προσωρινά το ενδεχόμενο μίας καταστροφικής τιμωρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαρτσελόνα: Αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ σε πρώην ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε για 17 λεπτά

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά club στον πλανήτη

Forbes: Οι πλουσιότεροι νεαροί αθλητές στον κόσμο - Στην κορυφή ο Εμπαπέ με 120 εκατ. ευρώ