Microsoft και Google διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την τεχνητή νοημοσύνη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft και Google διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την τεχνητή νοημοσύνη
«Nα κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο χρήσιμη για κάθε άνθρωπο» ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε η Google κατά το πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της Google I/O.

«Nα κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο χρήσιμη για κάθε άνθρωπο» ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε η Google κατά το πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της Google I/O που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, παρουσιάζοντας με τα λόγια αυτά ουκ ολίγες νέες σχετικές εφαρμογές. Το μήνυμα, δήλωνε απερίφραστα την πρόθεση της να ριχτεί και αυτή στη μάχη της αξιοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας. Σε μια εποχή μάλιστα, που τα πρώτα εργαλεία AI ευρείας χρήσης, όπως το ChatGPT έχουν κάνει αίσθηση στο ευρύ κοινό.

Η μάχη των μηχανών αναζήτησης ξεκινά

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που βασικοί «ανταγωνιστές» της, όπως η Microsoft, έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στο AI. Να θυμίσουμε ότι η Microsoft έχει επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, τη δημιουργό του ChatGPΤ αλλά και της πλατφόρμας GPT. Μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, αποφασίζοντας να ενσωματώσει το GPT-4 στην μηχανή αναζήτησης της Bing, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή της αντίστοιχης λύσης της Google. Συνθήκη που με την βοήθεια του GPT-4 θα μπορούσε να αλλάξει.

Προκειμένου να προλάβει τις θεαματικές διαφοροποιήσεις που θα δούμε στο, εμπλουτισμένο με ChatGPT, Bing της Microsoft, η Google παρουσίασε μία νέα έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης, η οποία θα αξιοποιεί τη «δημιουργική ΑΙ» παρέχοντας το αποκαλούμενο Search Generative Experience. Ειδοποιός διαφορά της θα είναι ότι θα απαντά σε κάθε ερώτησή μας με ένα τεράστιο μπλοκ κειμένου που θα εμφανίζεται πριν από τα κλασσικά αποτελέσματα της εκάστοτε αναζήτησης.

Το AI θα απαντά τα email μας

Σε αυτό το σκηνικό, η Google σύστησε κατά την διάρκεια του Google I/O και νέες δυνατότητες που θα προσθέσει με την βοήθεια του AI σε ήδη δημοφιλείς εφαρμογές της. Μεταξύ αυτών το «βοήθησε με να γράψω ένα email» του Gmail, το οποίο θα μπορεί να απαντά μόνο του σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα μπορεί για παράδειγμα, μετά από καθοδήγηση του χρήστη, να απαντήσει σε μια αεροπορική εταιρεία, ζητώντας χρήματα αντί για voucher για κάποια αποζημίωση, όπως έδειξε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet, κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Σε αυτή την δυνατότητα επενδύει και η Microsoft, μέσω του copilot, μίας πλατφόρμας που θα βοηθά τους χρήστες από το να γράψουν ένα email ή μια παρουσίαση έως και να ετοιμάσουν ένα πάρτυ.

Με τεχνητή νοημοσύνη που θα αυτοματοποιεί πολλές διαδικασίες θα εμπλουτιστούν και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές της Google, όπως τα Google Maps και Google Photos.

Bard vs ChatGPT

Παράλληλα, ως απάντηση στο ChatGTP, ο τεχνολογικός κολοσσός ετοιμάζει ένα εξελιγμένο Chatbot, ονόματι Bard, το οποίο βασίζεται σε αρχιτεκτονικές LLM (large language models). Παρότι το Bard είχε παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες χωρίς να καταφέρει να εντυπωσιάσει το κοινό του, πλέον φαίνεται να έχει εξελιχθεί και δηλώνει έτοιμο να δοκιμαστεί από όλους τους χρήστες κι όχι μόνο από έναν περιορισμένο αριθμό επίλεκτων.

Τα αποτελέσματα της μάχης θα κριθούν εν ευθέτω, όταν όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες γίνουν προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες. Μέχρι στιγμής ωστόσο η αίσθηση των αναλυτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνηγορεί στο ότι η νέα πλατφόρμα LLM, το PaLM 2, το οποίο αποτελεί το αντίπαλο δέος για το GPT-4 και στο οποίο βασίζονται όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Google είναι πίσω σε σχέση με το Ghat GPT, όπως και το Bard σε σχέση με το Copilot. H ίδια η Google βέβαια υποστηρίζει ότι το PaLM 2 είναι καλύτερο σε ορισμένες λειτουργίες σε σχέση με το GPT-4.

Συσχετισμοί που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον, αν όλα τα προαναφερθέντα εργαλεία καταφέρουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σφίγγα: Η υπερσύγχρονη βίλα στην Αίγυπτο που αψηφά τους νόμους της φυσικής

Στην αντεπίθεση περνά η Nova στα έργα πληροφορικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider