ΕΚΤ: Με μικρότερα βήματα το... τελευταίο μίλι - Προς 0,25% αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Με μικρότερα βήματα το... τελευταίο μίλι - Προς 0,25% αύξηση επιτοκίων τον Μάιο
Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη ανάλογη αύξηση υπολογίζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, ακόμη κι αν άλλες επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, σύμφωνα με πέντε πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που επικαλείται το Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις -τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ- για να καταπολεμήσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες τώρα απαιτούν αυξημένη προσοχή, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά τη μεταβλητότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων εξακολουθούν να έχουν αποτελέσματα και δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομία, οπότε χρειάζονται λιγότερες, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και πως αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι πιο ασφαλές να διανύεται με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, είναι σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν - ιδίως με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Παράλληλα, κυριαρχεί η άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δώσει guidance σχετικά με την επόμενη κίνησή της τον Ιούνιο, όπως ακριβώς έκανε και στην τελευταία συνεδρίασή της, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν την ελευθερία να κινηθούν ανάλογα με τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν τότε.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, κάποιοι στην ΕΚΤ δεν θέλουν καμία αύξηση τον Μάιο, κυρίως οι τραπεζίτες από χώρες της Νότιας Ευρώπης που δεν ήθελαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για μια ακόμα αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Μέχρι τώρα μόνο λίγοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφραστεί δημοσίως σχετικά με το επόμενο βήμα της ΕΚΤ. Ο Κλαας Κνοτ, κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, επεσήμανε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 ήταν αρκετές. Ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Τόμπερτ ΧόλτΣμαν υποστήριξε μια ακόμα αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Schroders Insight: Οι 5 βασικές τάσεις που θα επηρεάσουν τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια

«Πάγωμα» επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια 3 – 4 δισ. ευρώ από τις Εταιρείες Διαχείρισης 

Η Nomura «βλέπει» μεγάλη ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου: Έως και +21% το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider