Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει... δύσκολα στην ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάζει... δύσκολα στην ΕΚΤ
Τα δεδομένα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνουν τα περιθώρια ευελιξίας της Fed και μειώνουν τις δυνατότητες «χαλάρωσης» στην ΕΚΤ και την απόφαση που πρέπει να πάρει στις 4 Μάη. 

Στις 4 του Μάη η ΕΚΤ θα κληθεί να απαντήσει όχι μόνο στις προκλήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και στην ταχύτερη διολίσθηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, αφήνει τα ευρωπαϊκά επιτόκια μιάμιση περίπου μονάδα (150 bp) χαμηλότερα, σε ένα περιβάλλον που ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται «προσγειωμένος» στο 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός στο 6,9%.

Με άλλα λόγια, τα «πραγματικά» επιτόκια στην Ευρώπη βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του -3,5% ενώ τα αμερικανικά σχεδόν στο 0% - 0,25%. Η διαφορά στις αποδόσεις των κεφαλαίων σε πραγματικούς όρους είναι τεράστια και δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ παρά μόνο σε μία κατεύθυνση, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις 4 Μάη πολύ πιθανόν κατά 0,50%.

Με την Fed να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 0,25% στην επόμενη σύγκλισή της τον Μάιο, θα φθάσουν στο 5%-5,25%. Και οι αγορές, αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο. Για την ΕΚΤ, η πορεία δεν μπορεί να σταματήσει εκεί, πολύ περισσότερο αν στο μεταξύ ο Απρίλιος δεν αποδειχθεί τόσο παραγωγικός στην περαιτέρω διολίσθηση του πληθωρισμού.

Οι συνέπειες στην συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου παρ’ ότι προς το παρόν δείχνουν να συγκρατούν το ευρώ στο 1,09 δολ. αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα και από άλλες πλευρές, αδυνατίζοντας τον διεθνή του ρόλο. Όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα των FT η συμμετοχή του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές έχει ήδη σχεδόν εξισορροπηθεί από την ραγδαία επέκταση της χρήσης του κινεζικού γουάν. Με το δολάριο να παραμένει κυρίαρχο στις διεθνείς συναλλαγές – κυρίως λόγω των χρηματιστηριακών συναλλαγών – με συμμετοχή πάνω από 83% - 84%, το ευρώ κάλυπτε μόλις το 4,2% - 4,5% των διεθνών συναλλαγών.

Το γουάν που μέχρι πριν από ένα χρόνο είχε συμμετοχή μόλις στο 2%, μέσα σε 12 – 13 μήνες έχει ανέβει στο 4% με σταθερά ανοδική τάση, η οποία αποδίδεται στην διαμεσολάβηση της εμπορικής κίνησης των ρωσικών προϊόντων με τις διεθνείς αγορές μέσω της Κίνας και του γουάν. Οι ανατροπές αυτές και η εμπλοκή της Ευρωζώνης στον αποκλεισμό της Ρωσίας έχουν επιτείνει τις πιέσεις στο ευρώ, του οποίου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από το εάν και πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Με τα νέα δεδομένα του πληθωρισμού του Μαρτίου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 του Μάη αποκτά νέες διαστάσεις καθώς η επιλογή μιας περαιτέρω αύξησης της τάξης του 0,5%, θα αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και τις τιμές ακινήτων, που αναδύονται σαν βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η Ελλάδα «χτίζει» υψηλά πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ- Ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους

ΗΠΑ: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζών - Η μεγαλύτερη «βουτιά» της 10ετίας στις καταθέσεις

Bitcoin: Γιατί μπορεί να βρίσκεται στην αρχή ενός νέου γύρου ανόδου - Το γεγονός που ιστορικά φέρνει bull run

gazzetta
gazzetta reader insider insider