Σε ισχυροποίηση της παρουσίας της εντός και εκτός Ελλάδας προσβλέπει η KYKNOS - Τα επόμενα βήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ισχυροποίηση της παρουσίας της εντός και εκτός Ελλάδας προσβλέπει η KYKNOS - Τα επόμενα βήματα
Πώς διαχειρίστηκε η ιστορική κονσερβοποιία τις αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους. Τα νέα προϊόντα και τα επόμενα σχέδια.

Στη συνεχή ανάπτυξή της, εξελισσόμενη περαιτέρω σε μια εταιρεία τροφίμων που προσφέρει ποιοτικά προϊόντα σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, από τους αγρότες μέχρι το πιάτο του τελικού καταναλωτή, «ποντάρει» η εταιρεία KYKNOS, η πρώτη κονσερβοποιία στην Ελλάδα και μια από τις παλιότερες σε λειτουργία στην Ευρώπη.

Η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας με σήμα κατατεθέν τον κύκνο, που εδώ και 108 χρόνια βρίσκεται στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών, επικεντρώνεται τόσο στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, όσο και στη σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών της, με στόχο την αύξηση των μεριδίων της στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται. Βασικός πυλώνας της ιστορικής κονσερβοποιίας παραμένει η ανάπτυξη των τοματικών προϊόντων, ενώ εξετάζεται διαρκώς η προσθήκη νέων προϊοντικών επιλογών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αύξηση 17,04% στον κύκλο εργασιών αλλά σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της KYKNOS που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), στη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 29,86 εκατ. ευρώ έναντι 25,51 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,04%.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 5,57 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,13%, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους που επηρέασε το παραγωγικό κόστος των προϊόντων και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Ομοίως, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν στα 1,53 εκατ. ευρώ, από 1,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 189.493 ευρώ έναντι του ποσού 539.622 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση 64,88%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 189.493 ευρώ έναντι 431.707 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 10% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 62%, έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Μεγάλες πιέσεις στο κόστος

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της κονσερβοποιίας στις οικονομικές καταστάσεις, «η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση που άρχισε να εμφανίζεται από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και εντάθηκε με απότομους ρυθμούς από τον Μάρτιο του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν με γρήγορο ρυθμό οι πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας και στην ενέργεια, σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Η επίδραση των παραπάνω έφερε μεγάλες πιέσεις στο κόστος».

Ειδικά για την εταιρεία, όπως τονίζεται, «οι μεταβολές σε ηλεκτρική ενέργεια, μαζούτ, πρώτες και δεύτερες ύλες ήταν δυσθεώρητες με ποσοστά που έφθασαν υψηλά διψήφια νούμερα».

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η KYKNOS απορρόφησε ένα μεγάλο κομμάτι των πρώτων πληθωριστικών πιέσεων, ενώ προχώρησε στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης σε μία χαμηλή ανατίμηση των προϊόντων της.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με όσα επισημαίνονται στις οικονομικές καταστάσεις, «προσβλέποντας στην αύξηση των επιτοκίων η διοίκηση προχώρησε στη σύναψη συμβολαίου αντιστάθμισης του επιτοκιακού κινδύνου με αποτέλεσμα να μεταβάλει το προφίλ χρηματοδότησης της εταιρείας από κυμαινόμενο σε σταθερό για μεγάλο μέρος του τραπεζικού της δανεισμού για την επόμενη πενταετία, προστατεύοντας τη δραστηριότητά της από τη διακύμανση των επιτοκίων και εξασφαλίζοντας σταθερό κόστος χρηματοδότησης ανεξαρτήτως των επιτοκιακών συνθηκών. Τέλος, μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με τους πελάτες της, η μέση περίοδος είσπραξης των εμπορικών απαιτήσεων μειώθηκε κατά 35 ημέρες».

Το προσωπικό της εταιρείας ανήλθε κατά μέσο όρο σε 171 άτομα έναντι 165 ατόμων στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Μεγάλο στοίχημα η είσοδος σε νέες προϊοντικές κατηγορίες

Στις αρχές του 2023 η ιστορική κονσερβοποιία αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη επιχειρηματική της διαδρομή ανοίγει η εταιρεία KYKNOS, ανακοινώνοντας την είσοδό της σε δύο νέες προϊοντικές κατηγορίες.

Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, αποφάσισε να μπει στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, προκειμένου να μεταβάλλει τις ισορροπίες σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό χώρο. Η KYKNOS εισήλθε σε αυτές τις δύο νέες κατηγορίες, προσφέροντας έξι νέες γεύσεις. Η νέα σειρά στην κατηγορία μαγιονέζα περιλαμβάνει τη Μαγιονέζα Premium, τη Μαγιονέζα Light (με 60% λιγότερα λιπαρά) και τη Mayo Vegan Sauce για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν τη vegan διατροφή. Στην κατηγορία της μουστάρδας οι τρεις νέες γεύσεις που παρουσιάζει η εταιρεία είναι η Mουστάρδα Mild, η Μουστάρδα Hot και η Μουστάρδα με μέλι, παραγόμενες από εκλεκτούς σπόρους σιναπιού.

Οι δυο νέες προϊοντικές σειρές της KYKNOS κυκλοφορούν ήδη στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μια ιστορία γεύσης που ξεκίνησε πριν από 108 χρόνια

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 108 χρόνια στο Ναύπλιο σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

Ήταν 1η Απριλίου του 1915 όταν συντάχθηκε το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ.Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ναύπλιο, όπου εγκαθίστανται οι πρώτοι ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιίο που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρεία. Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας» εφοδιάζει την KYKNOS με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτήρια τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτήριο αποτελεί σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή.

Το 1960, η εταιρεία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το 1963 ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Νομού Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Το 1965, το πρώτο προϊόν κέτσαπ στην Ελλάδα από την KYKNOS είναι γεγονός, ενώ τη δεκαετία του ‘70, η εταιρεία αποκτά παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα αποτελεί διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρείες τροφίμων.

Το 1990, η KYKNOS παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ την περίοδο 2002-2003 μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

Το 2005 η εταιρεία λανσάρει το διάσημο πλέον κλασικό τοματοπολτό της σε χάρτινη τριγωνική συσκευασία μιας χρήσης, ενώ το διάστημα 2006-2007 ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί, ενώ το 2014 διαθέτει στην αγορά τη σάλτσα πίτσας KYKNOS.

Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σημερινής εποχής, σκοπός της KYKNOS είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της προσφέροντας φυσικά, φυτικά τρόφιμα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα δυναμική αποκτά η αγορά των σνακ – Οι προοπτικές

Σούπερ μάρκετ: Συνεχίζεται η μάχη στο… ράφι - Ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς διεκδικεί η ιδιωτική ετικέτα

Οι «άμυνες» των σούπερ μάρκετ απέναντι στις προκλήσεις - Το στοίχημα του μέλλοντος

gazzetta
gazzetta reader insider insider