ΔΕΗ: Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία το 2022 -Συνεισφορά στην ενεργειακή κρίση συνολικού ύψους €1,8 δισ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Αυξημένη λειτουργική κερδοφορία το 2022 -Συνεισφορά στην ενεργειακή κρίση συνολικού ύψους €1,8 δισ
Με αυξημένα λειτουργικά κέρδη έκλεισε το 2022 για την ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζει ανθεκτική κερδοφορία τα 3 τελευταία χρόνια.

Με αυξημένα λειτουργικά κέρδη έκλεισε το 2022 για την ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζει ανθεκτική κερδοφορία τα 3 τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά της επιχείρησης στην ενεργειακή κρίση ήταν συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2022 (έναντι €800 εκατ. το 2021) μέσα από:

-την στήριξη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης [το οποίο λειτούργησε ως μέσο επιδότησης για όλη τη χώρα] μέσω της παρακράτησης εσόδων στην δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
-την στήριξη των πελατών μέσω των τιμολογίων,
-την έκτακτη εισφορά στην δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Αναλυτικότερα στα μεγέθη, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 953,7 εκατ. ευρώ, από 871,7 εκατ. ευρώ το 2021, παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι, το EBITDA του 2022 έχει επηρεαστεί από το ποσό έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022 και το οποίο για τη ΔΕΗ προσδιορίστηκε σε 245,3 εκατ. ευρώ μετά την τελική εκκαθάριση, από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 50,5 εκατ. ευρώ καθώς και από την αναδρομική χρέωση ύψους 6,6 εκατ. ευρώ λόγω ανάκτησης ειδικών επιδομάτων απότην εφαρμογή της ΕΣΣΕ 2021¬2024.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 26 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 149,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Στα αποτελέσματα προ φόρων του 2022 συμπεριλαμβάνεται θετική επίπτωση ύψους 177,5 εκατ. ευρώ λόγω αντιστροφής μέρους της απομείωσης της επένδυσης της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Η αντιστροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης και συνακόλουθα των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι πλέον ζημιογόνος.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 8,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,4 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα στα μεγέθη καταγράφεται:

-σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 502 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

-αύξηση επενδύσεων κατά 248 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 με αυξημένες επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής και σε έργα ΑΠΕ

-πάνω από 600MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής - Εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 4GW

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ αντεπεξήλθε στην άνευ προηγουμένου μεταβλητότητα και αβεβαιότητα

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, ανέφερε:

«Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα στο 2022 να αντεπεξέλθει στις άνευ προηγουμένου συνθήκες μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, που επικράτησαν στις αγορές όλη τη χρονιά, υλοποιώντας παράλληλα το επιχειρηματικό της σχέδιο, ενώ συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της λειτουργικής μας κερδοφορίας κατά τα 3 τελευταία χρόνια με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να κυμαίνεται στην περιοχή των 0,9 δισ. ευρώ παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η πανδημία της Covid-19 και η ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα μπορέσαμε να αντιστρέφουμε την αύξηση του καθαρού χρέους η οποία καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας την ρευστότητά μας σε υψηλά επίπεδα, αλλά και αυξάνοντας τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και Δικτύου Διανομής.

Προχωρήσαμε σε επιλεκτικές εξαγορές στην Ελλάδα και επίσης συμφωνήσαμε με την Enel να αποκτήσουμε το σύνολο της καθετοποιημένης παρουσίας της στη Ρουμανία, την οποία βλέπουμε σαν μια μοναδική ευκαιρία που ταιριάζει απόλυτα στην στρατηγική μας τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο και μάλιστα σε μια ελκυστική αποτίμηση!

Παράλληλα, προχωρούμε το επενδυτικό μας σχέδιο στις ΑΠΕ στην Ελλάδα με έργα περίπου 600MW είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, με στόχο να προσεγγίσουμε το 1GW περίπου μέχρι το τέλος του 2023.

Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ και στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, τηρώντας τη δέσμευσή μας για διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τα κέρδη του 2023.

Αναφορικά με τη συμφωνία εξαγοράς στην Ρουμανία, επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αμέσως μετά θα παρουσιάσουμε το επικαιροποιημένο μας συνολικό Στρατηγικό Σχέδιο στην επενδυτική κοινότητα.»

Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ στη στήλη «σχετικά αρχεία» δεξιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΙΤΑΝ: ΗΠΑ και Ελλάδα «στήριξαν» το νέο ρεκόρ – Ανάκαμψη περιθωρίων κέρδους