Optima bank: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima bank: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια
H πρώτη είσοδος τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια, θα είναι αυτή της Optima bank, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας από την έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων.

H πρώτη είσοδος τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια, θα είναι αυτή της Optima bank, μετά το «πράσινο φως» για τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας από την έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων στις 22 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημείο «σταθμό» για την ιστορία της Optima bank και ταυτόχρονα σημείο «εκκίνησης» για την επόμενη μέρα της τράπεζας.

Η Optima bank έχει διαγράψει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πρωτόγνωρα εντυπωσιακή πορεία στην τραπεζική αγορά, με πολλά επιτεύγματα στο ενεργητικό της. Σήμερα η τράπεζα διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο 27 καταστημάτων, αριθμεί πληθώρα βραβεύσεων και διακρίσεων, ενώ επενδύει συνεχώς σε τεχνολογίες αιχμής με σκοπό να προσφέρει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση στους πελάτες της.

Στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Η Optima bank είναι η πρώτη τράπεζα που θα διαβεί το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 17 χρόνια, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πίστη της στη δυναμική του. Η κίνηση αυτή αποτελεί αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Ο πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σημείωσε σχετικά με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: «Ο επόμενος σημαντικός στόχος μας στην Optima bank, είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή η στρατηγική για εμάς απόφαση, θα υλοποιηθεί με τον τρόπο που έως σήμερα λειτουργούμε. Με σχέδιο, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες μας, στους εργαζομένους μας αλλά κυρίως στους παρόντες και μέλλοντες μετόχους μας. Οι άνθρωποι της Optima bank που συνέβαλαν στις μέχρι σήμερα επιτυχίες, είναι έτοιμοι να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική τραπεζική αγορά».

Σημειώνεται ότι η Optima Bank ξεκίνησε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατ. ευρώ, το 2021 προχώρησε σε αύξησή του κατά επιπλέον 80 εκατ. ευρώ (στην αύξηση αυτή στην Τράπεζα μπήκαν 27 νέοι επενδυτές μαζί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη), ενώ στις 31 Οκτωβρίου η Τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 60 εκατ. ευρώ.

Η Optima bank που γιόρτασε τα τρίτα γενέθλιά της στις 22 Οκτωβρίου 2022 έχει καταφέρει ρεκόρ, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα:

  • Ρεκόρ νούμερο 1: Η Τράπεζα ήδη από τον 18ο μήνα λειτουργίας της γύρισε σε κερδοφορία, την οποία αυξάνει γεωμετρικά έκτοτε. Το 2021 η Τράπεζα παρουσίασε κέρδη 16,7 εκατ. ευρώ και για το 2022 η κερδοφορία αναμένεται να διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 30 εκατ.
  • Ρεκόρ νούμερο 2: Παράλληλα, η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας που επίσης γίνεται με αλματώδεις ρυθμούς, επιτυγχάνεται χωρίς να σημειώνεται αντίστοιχα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την ακρίβεια, η Τράπεζα έχει μηδενικά NPLs. Σημειώνεται ότι το μηδενικό ποσοστό NPLs επεκτείνεται και αφορά επίσης δάνεια υπό αναδιάρθρωση, καθώς η Optima δεν έχει ούτε δάνεια που έχει αναδιαρθρώσει στο χαρτοφυλάκιό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σήμα» από JP Morgan - Τα υψηλά των μετοχών βρίσκονται πίσω μας - «Πουλήστε στα relief rallies»

Πολυετής προϋπολογισμός σε 2 δόσεις λόγω εκλογών – Βρυξελλών

«Ζωντανό» το ενδιαφέρον Intrakat για την ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider