Η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων το μεγάλο «στοίχημα» της Βίκος - Τα νέα προϊόντα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων το μεγάλο «στοίχημα» της Βίκος - Τα νέα προϊόντα
Ανοιχτή σε όλες τις αγορές η Βίκος. Πού επικεντρώνεται η προσπάθεια για το δίκτυο διανομής και πώς κινούνται τα νέα προϊόντα.

Απρόσκοπτα συνεχίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Βίκος ΑΕ, εστιάζοντας τη νέα χρόνια στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του δικτύου των πωλήσεών της.

Με διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και νέες συσκευασίες σε αλουμίνιο και γυαλί η εταιρεία έχει βάλει πλώρη να αυξήσει το αποτύπωμά της στο κανάλι του HORECA, «απαντώντας» στις ανάγκες των επαγγελματιών της καφεστίασης και των ξενοδοχείων, αλλά και να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της στην αγορά των αναψυκτικών.

Όπως επισημάνθηκε στο περιθώριο της έκθεσης HORECA 2023, η Βίκος αναζητά συνεργάτες σε όλες τις αγορές «με τα ψυγεία της να είναι έτοιμα προς τοποθέτηση, όπου ζητηθεί».

Το νέο προϊόν

Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε στην αγορά ένα νέο προϊόν, ενισχύοντας έτι περαιτέρω το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο. Ο λόγος για το Βίκος Pink Grapefruit Soda που ήρθε να εμπλουτίσει την κατηγορία των mixers και ως εναλλακτικό αναψυκτικό να καλύψει το κενό που υπήρχε στην αγορά. Το εν λόγω προϊόν μπορεί να καταναλωθεί είτε αυτόνομα, είτε να αξιοποιηθεί ως mixer σε αλκοολούχα ποτά, ενώ ακολουθεί τις επιταγές των νέων τάσεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά των αναψυκτικών.

Παρόλο που το λανσάρισμά του μετρά μόλις λίγους μήνες, τα μερίδια αγοράς του στα σούπερ μάρκετ κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της λεμονάδας. Επόμενος μεγάλος στόχος, η είσοδός του στο κανάλι HORECA.

Η επένδυση των 22 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα η Βίκος ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ σε νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα. Η επένδυση αφορά σε δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) της γερμανικής εταιρείας KRONES και αποτελεί την εξέλιξη του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Το νέο βιομηχανοστάσιο έχει δυνατότητα να παράγει 42.000 αλουμινένιες συσκευασίες (cans) ανά ώρα και 20.000 γυάλινες φιάλες ανά ώρα. Η νέα παραγωγή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα (359.000 ανά ώρα) φτάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα. Η νέα εγκατάσταση καταλαμβάνει 8.800 τ.μ. (παρασκευαστήριο, εμφιαλωτήριο, αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι) και με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας η συνολική επιφάνεια των κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας πλησιάζει τα 100.000 τ.µ.

Πέραν όμως της επένδυσης σε νέα μονάδα παραγωγής, η Βίκος «τρέχει» και ένα τριετές επενδυτικό πλάνο που επικεντρώνεται στους κλάδους των logistics, των υποδομών και της ψηφιοποίησης.

Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει η διοίκηση της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο στους δημοσιογράφους, το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2021 η Βίκος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 16,4%, στα 91,405 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,688 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,64%.

Οι εξαγωγές της Βίκος αντιστοιχούν κοντά στο 5% επί του τζίρου της, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να διερευνά τις διεθνείς αγορές.

H «παθητική επένδυση» στην ΕΨΑ

Να σημειωθεί ότι η Βίκος συμμετέχει με ποσοστό 25% στη θεσσαλική βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, που εδρεύει στην Αγριά Βόλου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη διοίκηση, για μια «παθητική επένδυση» που πραγματοποιήθηκε πριν την είσοδο της Βίκος στην παραγωγή αναψυκτικών και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάποια επιχειρηματική συνέργεια.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε η επιστροφή στην Ελλάδα, μετά από μια πενταετία, της παραγωγής των εμβληματικών αναψυκτικών της ΗΒΗ, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών PepsiCo Hellas και ΕΨΑ. Από την ερχόμενη άνοιξη τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών ΗΒΗ θα συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider