Μιχάλης Τσαούτος: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της ΕΨΑ με την PepsiCo Hellas για τα αναψυκτικά ΗΒΗ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιχάλης Τσαούτος: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της ΕΨΑ με την PepsiCo Hellas για τα αναψυκτικά ΗΒΗ
Στον Βόλο θα παράγονται από την ερχόμενη άνοιξη τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών ΗΒΗ μετά τη συνεργασία PepsiCo Hellas - ΕΨΑ. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ Μιχάλης Τσαούτος μιλά στο insider.gr και αποκαλύπτει το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο εταιρειών.

Στην Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια πενταετία η παραγωγή των εμβληματικών αναψυκτικών της ΗΒΗ, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών PepsiCo Hellas και ΕΨΑ που ανακοινώθηκε χθες.

Από την ερχόμενη άνοιξη τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών ΗΒΗ θα συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία

Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών δεν προέκυψε μέσα σε μια νύχτα. «Η PepsiCo Hellas μας προσέγγισε. Είναι κάτι που το συζητούσαμε χρόνια. Προηγήθηκαν αρκετές ασκήσεις επί χάρτου πριν την οριστικοποίηση της συνεργασίας» αποκαλύπτει, μιλώντας στο insider.gr, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος, κάνοντας λόγο για μια ψήφο εμπιστοσύνης μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στη βολιώτικη βιομηχανία αναψυκτικών με έδρα την Αγριά Βόλου που «επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή μας είναι υψηλών προδιαγραφών».

«Πρόκειται για μια συνεργασία που ‘χωράει’ στην παραγωγικότητά μας», επισημαίνει.

Η συμφωνία

Όπως εξηγεί, τα κουτάκια αλουμινίου ΗΒΗ θα παρασκευάζονται σε υπάρχουσα γραμμή παραγωγής της ΕΨΑ, για την οποία δρομολογείται μια επένδυση της τάξης των 300-350 χιλ. ευρώ, η οποία θα αφορά στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ιδίως σε ζητήματα ποιοτικού ελέγχου. Οι παραγγελίες των νέων μηχανημάτων έχουν γίνει και αναμένεται να φτάσουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εντός του επόμενου διμήνου, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαούτο, στη συμφωνία με την PepsiCo Hellas, η ΕΨΑ έχει θέσει ένα ανώτατο όριο παραγωγής για τα αναψυκτικά ΗΒΗ, που αφορά κυρίως στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτόχρονη παραγωγή και των αναψυκτικών ΕΨΑ.

«Η ΕΨΑ δεν αλλάζει πορεία»

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο κ. Τσαούτος, η συνεργασία με την PepsiCo Hellas δεν σηματοδοτεί αλλαγή πορείας για την ΕΨΑ. «Δεν γινόμαστε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών για τρίτους. Βασική στόχευση παραμένει η δική μας παραγωγή», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «με την εν λόγω συνεργασία δεν θα προστεθούν τζίροι εκατομμυρίων στην ΕΨΑ. Είναι μια συμφωνία που μας προσθέτει ένα έσοδο, αλλά όχι μεγάλο. Εμείς χρεώνουμε την υπηρεσία, δεν έχουμε καμία εμπλοκή στη συνταγή των αναψυκτικών ΗΒΗ. Η PepsiCo Hellas θα μας στέλνει τη συνταγή κι εμείς θα προχωρούμε στην παραγωγή και συσκευασία».

Pepsico Hellas: Γιατί επιλέξαμε την ΕΨΑ

Την ίδια στιγμή, πηγές της Pepsico Hellas δηλώνουν στο insider.gr πως «αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την ΕΨΑ επειδή είναι μια ελληνική εταιρεία με παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και σύγχρονο εξοπλισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η απόφαση της PepsiCo Hellas να προχωρήσει σε επαναπατρισμό της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ σε συνεργασία με μία ελληνική εταιρεία εντάσσεται στον ευρύτερο αναπτυξιακό της σχεδιασμό ενώ αποτελεί ταυτόχρονα υλοποίηση μιας σημαντικής της δέσμευσης.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ, με στόχο την ανανέωσή τους, καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με στόχο να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η PepsiCo Hellas προχώρησε στη διακοπή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα πριν από μια πενταετία περίπου, μεταφέροντας την παραγωγή σε χώρες της Ευρώπης. Είχε προηγηθεί σταδιακό «λουκέτο» στις τρεις μονάδες παραγωγής και διανομής μη αλκοολούχων ποτών που διέθετε σε Οινόφυτα, Κορωπί, Λουτράκι.

Το 2016 η Pepsico έκλεισε το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα, προχωρώντας στην πώλησή του λίγα χρόνια αργότερα, ενώ το 2017 πούλησε και τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, με αγοραστή την εταιρεία Pet City.

Μερικά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013 «σίγησαν» οι μηχανές της ιστορικής μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι – μιας παραγωγικής μονάδας που είχε ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Κι όμως σχεδόν μια δεκαετία μετά οι μηχανές πήραν πάλι «μπρος» τη χρονιά που μας πέρασε... Τον Σεπτέμβριο του 2021 η PepsiCo Hellas ολοκλήρωσε την πώληση του εργοστασίου στο Λουτράκι στην εταιρεία N.U. AQUA με στόχο την επαναλειτουργία της εμβληματικής μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού, Λουτρακίου Κορινθίας, η οποία και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 (NU AQUA & PepsiCo HELLAS: Εγκαίνια επαναλειτουργίας του εμβληματικού εργοστασίου στο Λουτράκι). Η PepsiCo Hellas έχει αναλάβει τη διάθεση του φυσικού μεταλλικού νερού «Eonio Λουτράκι» στην αγορά.

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής μετρά η ΗΒΗ

Η ΗΒΗ είναι ένα ιστορικό προϊόν της PepsiCo Hellas που κυκλοφορεί σχεδόν έναν αιώνα στην ελληνική αγορά και περιλαμβάνει αναψυκτικά με γεύσεις, mixers και χυμούς.

Ήταν Ιούνιος του 1926 όταν ο Νίκος Παναγόπουλος προχώρησε στην ίδρυση μιας μικρής βιομηχανίας αναψυκτικών στο Μαρούσι. Μάλιστα της έδωσε το όνομα Ήβη, παίρνοντας έμπνευση από τη Θεά της Νεότητας που κερνούσε νέκταρ στους Θεούς του Ολύμπου. Η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, ενώ το 1960 προχώρησε στην εξαγορά του ιστορικού εργοστασίου εμφιάλωσης του νερού Καραντάνη στο Λουτράκι Κορινθίας.

Το 1973 η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα, ενώ το 1989 εξαγοράζεται από την PepsiCo και μετονομάζεται σε PepsiCo-HBH. Λίγο πριν την έλευση του 2021 η Pepsico-ΗΒΗ συγχωνεύθηκε με την Tasty Foods, με τη νέα οντότητα που προέκυψε να φέρει την επωνυμία PepsiCo Hellas και να έχει βάλει πλώρη για μια νέα εποχή, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βέλτιστη λειτουργία των δύο κλάδων - αλμυρών σνακ και αναψυκτικών - στους οποίους δραστηριοποιείται με πολύ γνωστά brands όπως Lay’s, Cheetos, Ruffles, Doritos, Tasty Naturals, Quaker, καθώς και Pepsi Cola, Seven Up, Lipton Ice Tea, Gatorade και HBH.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρωμένο άνω του 40% το έργο Κρήτη-Αττική – Όφελος 6 δισ. ευρώ από το τελευταίο «κύμα» νησιωτικών διασυνδέσεων

Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» (και) στο real estate – Ο νέος μεγάλος παίκτης του 1 δισ. ευρώ και οι ευρύτερες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider