Σ. Κόκκαλης – Intracom: Μέσω Κλουκίνας-Λάππας το «πρώτο βήμα» για το mega real estate πλάνο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης – Intracom: Μέσω Κλουκίνας-Λάππας το «πρώτο βήμα» για το mega real estate πλάνο
Με την απόκτηση του ελέγχου της εισηγμένης εταιρείας προχωρά το σχέδιο Κόκκαλη για μεγάλες επενδύσεις στο real estate. Ακολουθούν εξαγορά πρόσθετων ποσοστών και δημόσια πρόταση. Ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ, η ΑΕΕΑΠ και το Χρηματιστήριο.

Μέσω της Κλουκίνας – Λάππας γίνεται το πρώτο βήμα για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της Intracom Holdings, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, για την ανάδειξη και ενίσχυση του real estate φορέα του γκρουπ, δηλαδή της Intracom Properties. Χτες, όπως ανέφερε το insider.gr από νωρίς το απόγευμα και επιβεβαίωσε η εισηγμένη, η Intracom Holdings προχώρησε στην αγορά μετοχών της Κλουκίνας Λάππας (με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακίνητων άνω των 37 εκατ. ευρώ) από τον βασικό μέτοχο της Λουκά Σπεντζάρη, ενώ έπονται αγορές ποσοστών και από άλλους μετόχους της εταιρείας και στο «βάθος»... υποβολή δημόσιας πρότασης. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς έχει αναδείξει το insider.gr για τον στόχο του Σ. Κόκκαλη και των στενών του συνεργατών (και μελών της οικογένειας) να κινηθεί δυναμικά στον τομέα real estate, χτίζοντας προσεχώς χαρτοφυλάκιο ακόμα και της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε εταιρεία επενδύσεων. Ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο θα επιχειρηθεί η έξοδος της Κλουκίνας – Λάππας από το ταμπλό, αν και δεν διαφαίνονταν κάτι τέτοιο από τις πρώτες πληροφορίες (ωστόσο, θα φανεί), ενώ για την Intracom Properties έχει πέσει στο τραπέζι η δημιουργία ΑΕΕΑΠ αλλά και εισόδου στο Χρηματιστήριο.

Η συμφωνία και τα επόμενα βήματα

Αναμφίβολα, θα πρέπει να περιμένουμε και νέες κινήσεις από τον όμιλο ευρύτερα αλλά και… ειδικότερα. Αλλωστε, χτες η Intracom σε σχετική της επιστολή στο ΧΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία απόκτησης 11.106.255 Κοινών Ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών, δηλ. ποσοστού 27,61% του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Κ.Λ.Μ.), από τον κ. Λουκά Σπεντζάρη, βασικό μέτοχο της ως άνω εταιρείας, έναντι ποσού 9.995.629,50 ευρώ. Εκ του ως άνω συνολικού αριθμού μετοχών, η Intracom στις 02.02.2023 απέκτησε με προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο), 10.500.000 Κοινές Ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές, δηλ. ποσοστό 26,10% του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας Κ.Λ.Μ. Α.Ε., έναντι ποσού € 9.450.000,00 και οι υπόλοιπες μετοχές (606.255 Κοινές Ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές) θα αποκτηθούν στις 03.02.2023. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή στις 02/02/2023, δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας με λοιπούς μετόχους της Κ.Λ.Μ., ήτοι τους βασικούς μετόχους της εταιρείας κ. Ιωάννη Λάππα, κες. Βιολέττα Λάππα και Μαίρη Λάππα και την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «MUTSAFE LIMITED», καθώς και την κα Κλεοπάτρα Λάππα, κατόχους συνολικά, άμεσα και έμμεσα, 18.742.293 Κοινών Ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών, δηλ. ποσοστού 46,60% του κεφαλαίου της Κ.Λ.Μ., για τον ορισμό των βασικών όρων απόκτησης από την Εταιρεία ή την, υπό σύσταση, θυγατρική αυτής εταιρεία “INTRACOM PROPERTIES” των ως άνω μετοχών τους στην Κ.Λ.Μ., έναντι συνολικού τιμήματος ποσού € 18.742.293. Αρα, συνολικά η Intracom θα αποκτήσει άνω του 74% και θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Η ολοκλήρωση της ως άνω αγοραπωλησίας και της μεταβίβασης των εν λόγω μετοχών από τους ως άνω πωλητές προς την εταιρεία ή την, υπό σύσταση, θυγατρική αυτής εταιρεία “INTRACOM PROPERTIES” τελεί υπό συνήθεις όρους και αιρέσεις, εκτιμάται δε ότι θα λάβει χώρα εντός του πρώτου τετραμήνου του 2023.

Η Intracom Properties και το portfolio της ΚΛΜ

Υπενθυμίζεται ότι η Intracom Properties έχει προικοδοτηθεί με έξι επενδυτικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας κτηρίων 41.327 τ.μ. σε συνολική επιφάνεια γης 88,5 στρεμμάτων, ενώ μένει να φανεί αν υπάρχουν σχέδια εισαγωγής στο Χρηματιστήριο με σημαντικής αξίας ακίνητα στην κατοχή της. Ηδη η Intracom Properties έχει στην κατοχή της ακίνητα με εύλογη αξία από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 63,3 εκατ. ευρώ και η προσθήκη των ακινήτων της ΚΛΜ, δημιουργούν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο με σταθερές ροές καθώς είναι όλα νοικιασμένα.

Στην κατοχή της Κλουκίνας – Λάππας είναι δύο σημαντικά εμπορικά ακίνητα επί της Ερμού, μισθωμένα στην Αdidas και στην Inditex (Zara), το κτίριο γραφείων επί της οδού Παστέρ στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης, καθώς και συγκρότημα κτιρίου γραφείων και αποθηκών 9.000 τ.μ. στον Ταύρο, αλλά και οικοπεδικές εκτάσεις στα Οινόφυτα. Η εταιρεία ΚΛΜ κάποτε διακρίνονταν τόσο για το τεχνικό αντικείμενο όσο και το εμπορικό (Mothercare) ενώ είχε παρουσία και σε βαλκανικές χώρες. Τελευταία, προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στους μετόχους (Σπεντζάρης με τη διοίκηση Λάππα) για μια σειρά από θέματα (και διαχείρισης ακινήτων), ενώ ο μέτοχος – πωλητές είχε ζητήσει και έκτακτο έλεγχο στην εισηγμένη. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΛΜ, και βασικά το real estate portfolio, θα περάσει στις Intracom – Intracom Properties.

Η στρατηγική Κόκκαλη

Στρατηγική της Intracom Properties είναι η επέκταση σε ακίνητα με χρήσεις εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές, πέρα από τον κλάδο των γραφείων, ενώ ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές το μέλλον της Intradevelopment (π.χ. για πιθανότητα συγχώνευσής), η οποία συμμετέχει με 34% στην Κέκροψ.

Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» ακινήτων της Intracom Properties αποτελείται από 6 επενδυτικά ακίνητα, σε συνολική επιφάνεια που ξεπερνά τα 88 χιλ. τ.μ., σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης που συνοδεύει το σχέδιο απόσχισης. Τρία εκ των οποίων ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κατέχει με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Τμήμα των εν λόγω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ μέρος αυτών, εκμισθώνεται σε τρίτους ή συνδεδεμένες εταιρείες. Ανάμεσα στα ακίνητα βρίσκονται αυτοτελές κτήριο επαγγελματικών γραφείων στην περιοχή Ελληνορώσων (πάνω από 6,8 χιλ. τ.μ.) αξίας σχεδόν 14 εκατ. ευρώ, 3 γραφεία στη Λ. Κηφισίας 64 στο Μαρούσι (x;vroi εκμισθωμένοι στο Ίδρυμα Κόκκαλη, στη Sportnews και στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή), συν ένα ακόμα στην περιοχή (συνολικής αξίας σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ), βιομηχανικό ακίνητο στην Ξάνθη (σχεδόν 3 χιλ. τ.μ.) αξίας άνω των 1,5 εκατ. ευρώ και βέβαια οι εγκαταστάσεις στην Παιανία και στο Μαρκόπουλο (2 κεντρικά κτήρια συν τα οικόπεδα γύρω), επιφάνειας περίπου 27 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ. αντίστοιχα. Οι δύο αυτές τελευταίες εγκαταστάσεις αξίζουν συνολικά 44,19 εκατ. ευρώ, με τα κεντρικά γραφεία βέβαια να αποτιμώνται σε πάνω από 38,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Αποχωρεί η Ellington – Ανοιχτό το πεδίο για την είσοδο της Thrivest στην ΑΜΚ

«ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος» και «Cosmos» έδωσαν προσφορές για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Ολυμπία Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για τη διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider