Πέντε προσφορές για το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών (ΤΑΙΠΕΔ), ύψους 205 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε προσφορές για το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών (ΤΑΙΠΕΔ), ύψους 205 εκατ. ευρώ
ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, Μυτιληναίος φέρονται να έδωσαν το παρών στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών και προωθείται από τη μονάδα PPF.

Το σύνολο των 5 κορυφαίων εργοληπτικών ομίλων φέρονται να έδωσαν το παρών στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών και προωθείται από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 205 εκατ. ευρώ, για τον οποίο έγραφε το πρωί η στήλη BackStory. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (εκδήλωση ενδιαφέρον τος) εμφανίστηκαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, Μυτιληναίος, δηλαδή η «Big 5» των κατασκευών – υποδομών.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, πρόκειται για την ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ και της ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ». Με την συγκεκριμένη σύμβαση να έχει αξία (χωρίς ΦΠΑ) 205,217 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση σχετίζεται με έργο χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που επιλεχθεί το σενάριο ύψους 180.291.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, το Δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Τεχνικού Έργου με ποσό έως 25.000.000 ευρώ, το οποίο θα προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕ– NextGenerationEU. Η συμμετοχή του Δημοσίου θα καθοριστεί στο Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού, και αντίστοιχα, ο ακριβής προϋπολογισμός της Σύμβασης Σύμπραξης θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου.

Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών. Η διάρκεια της σύμπραξης θα οριστικοποιηθεί κατά το Στάδιο Β.Ι (διάλογος) της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού.

Συνοπτικά η κατασκευή του Έργου αφορά:

  • Στην ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου,
  • Στην ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου,
  • Οι ανεγέρσεις των κτιριακών υποδομών θα λάβουν χώρα υπεράνω του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ., που αποτελεί μέρος του οικοπέδου συνολικής επιφανείας 41.811,42 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ΚΑΕΚ 050093612001 και είναι κυριότητας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).
  • Στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του Υπόγειου Χώρου τριών (3) επιπέδων, έκτασης 45.000 τ.μ. περίπου, του Δικαστικού Μεγάρου που βρίσκεται στην επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
  • Στην προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού των κτιριακών υποδομών, επίσης, δε, θα εκτελέσει τις εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτών, προκειμένου οι άνω υποδομές και χώροι να είναι πλήρως διαθέσιμοι προς εκμετάλλευση και χρήση για το σκοπό που προορίζονται.

Ο Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης θα χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις στάθμευσης του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, καθώς και των λοιπών δικαστικών κτηρίων που ευρίσκονται εντός του Ακινήτου.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή του ν. 4799/2021 ως αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια των διαγωνισμών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης/Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών» (που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»), με Δικαιούχο το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα Logistics – Τα ενοίκια, οι αποδόσεις και οι νέες επενδύσεις 250.000 τ.μ.

«Κληρώνει» για τα 600 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρκόπουλο – Θα δώσουν το «παρών» Γ. Μελισσανίδης, Γ. Μυτιληναίος;

gazzetta
gazzetta reader insider insider