Τράπεζες: Επί τάπητος τα νέα 3ετή business plan – Προβλέπουν αύξηση έως 10% στα κόκκινα δάνεια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Επί τάπητος τα νέα 3ετή business plan – Προβλέπουν αύξηση έως 10% στα κόκκινα δάνεια
Στην Αθήνα ο SSM αρχές Φεβρουαρίου. Με πολύ συντηρητικά σενάρια τεστάρουν οι τράπεζες τις παραμέτρους για την κερδοφορία τους την τριετία 2023 – 2025. Τι προβλέπουν για δάνεια και καταθέσεις. Αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις στο 1% θα επιβαρύνει με 800 εκατ. ευρώ τις 4 συστημικές τράπεζες.

Στο «μικροσκόπιο» του SSM μπαίνουν τα νέα τριετή business plan των τραπεζών. Αρχές Φεβρουαρίου, κλιμάκιο των Ευρωπαίων εποπτών καταφθάνει στην Αθήνα για συναντήσεις με τις τράπεζες και συζήτηση των business plan που θα υποβληθούν οριστικά τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα νέα τριετή business plan έχουν δομηθεί στη βάση πολύ συντηρητικών παραδοχών, με επίκεντρο τις προβλέψεις για την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζών από την μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων και στις καταθέσεις των πελατών τους.

Παρά τις εξαιρετικά αυστηρές παραδοχές με τις οποίες στρεσάρονται οι προοπτικές των επιχειρηματικών πλάνων στην τριετία 2023 – 2025, η προβλεπόμενη κερδοφορία των τραπεζών θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τους όποιους κλυδωνισμούς. Όπως εκτιμάται, στη φετινή χρονιά, η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα διαμορφωθεί στα 3 – 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλέον δυσμενές σενάριο που κάνουν οι τράπεζες για την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων έως 10%. Πρόκειται για ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών έχουν υποχωρήσει κάτω των 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες στα αποτελέσματα της χρήσης 2022 που θα ανακοινώσουν τον Μάρτιο, θα ξεπεράσουν θετικά τους στόχους που είχαν αναφέρει στους επενδυτές για τον δείκτη ΝΡΕ. Η βελτίωση στους στόχους αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί σε περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σημειώνεται ότι το στρεσάρισμα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια που κάνουν οι τράπεζες λαμβάνει ως παραδοχή σοβαρές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων και ταυτόχρονα, μηδενική πιστωτική επέκταση. Δηλαδή, παραμονή του χαρτοφυλακίου νέων δανείων στα περυσινά 9 – 10 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη σημαντική επιδείνωση, έως 10%, στα υφιστάμενα δάνεια.

Τα επιτόκια

Η άλλη πτυχή των τριετών business plan που θα επηρεάσει την κερδοφορία των τραπεζών, είναι η άνοδος των επιτοκίων. Πρόκειται για το σκέλος της ανόδου που αφορά στις καταθέσεις, στις οποίες οι τράπεζες ανεβάζουν επιτόκια με χρονοκαθυστέρηση και φειδώ.

Οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι από μέσο όρο επιτοκίου 0,50% που αποδίδουν σήμερα οι τράπεζες στις καταθέσεις προθεσμίας, το σενάριο στρες που έχουν υποθέσει προβλέπει επιτόκια στο 1,50%. Οι υπολογισμοί των τραπεζών αναφέρουν ότι για κάθε αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια των καταθέσεων, υπάρχει επιβάρυνση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για την κάθε τράπεζα. Με βάση την πρόβλεψη για αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, η συνολική επιβάρυνση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπολογίζεται αστα 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα νέα τριετή business plan θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη για την προβλεπόμενη ανάπτυξη, στο 1% - 1,5% για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο επανεπένδυσης εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στην ελληνική οικονομία

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 και οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα: Επόμενο στοίχημα η σταθεροποίηση, αργεί η πτώση των τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider