ΕΥΔΑΠ: Προ των πυλών η δημοπράτηση βιολογικού project 110 εκατ. ευρώ σε Ραφήνα, Σπάτα - Το «μέτωπο» της Αν. Αττικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Προ των πυλών η δημοπράτηση βιολογικού project 110 εκατ. ευρώ σε Ραφήνα, Σπάτα - Το «μέτωπο» της Αν. Αττικής
«Πράσινο φως» στα τεύχη δημοπράτησης για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Σπάτων – Ραφήνας. Ο άγονος παλαιός διαγωνισμός και η «κορωνίδα» των επενδύσεων 800 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Προ των πυλών είναι πλέον η δημοπράτηση ενός μεγάλου «περιβαλλοντικού» έργου, ύψους 110 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) που προωθεί η ΕΥΔΑΠ στο «μέτωπο» της Ανατολικής Αττικής (βιολογικά έργα, συνολικά 800 εκατ. ευρώ επενδυτικό πλάνο, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.).

Ο λόγος για το έργο της κατασκευής δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Σπάτων - Ραφήνας, αρχικού κόστους περίπου 88 εκατ. ευρώ ή στα 110 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, που θα ολοκληρώσει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αναστάσιος Τόσιος, αποφάσισε την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΛ) ΔΗΜΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ», μετά και την εισήγηση της Διεύθυνσης Μελετών και Υποστήριξης Συμβάσεων (ΔΜΥΣ) της εισηγμένης.

Είχε προηγηθεί, όπως είχε προ μηνών αναφέρει το insider.gr το «πράσινο φως» από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, τον περασμένο Οκτώβριο, για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού. Το έργο ετοιμάζεται να βγει εκ νέου προς προκήρυξη καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ακυρωθεί, όπως και παλιότερα είχαμε αναφέρει.

Ο παλιός άγονος διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης κηρύχθηκε άγονη τον Μάιο 2022 και ματαιώθηκε λόγω μη ανανέωσης των εγγυήσεων συμμετοχής από πλευράς τόσο του προσωρινού αναδόχου όσο και των λοιπών οικονομικών φορέων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς οι οικονομικές προσφορές τους είχαν υποβληθεί το 2020 και οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί ήταν πολύ υψηλές. Ωστόσο, πλέον επανέρχεται στον σχεδιασμό. Στον τότε διαγωνισμό συμμετείχαν όμιλοι όπως οι ΑΚΤΩΡ (είχε δώσει μεγαλύτερη έκπτωση, άνω του 55%), Intrakat, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΘΕΜΕΛΗ - Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ κ.α.

Το έργο

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονταν τα έργα της παρούσας φάσης των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Λ. Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, τα έργα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος αυτό χώρου. Το project σχετίζεται με το βιολογικό καθαρισμό σε σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής που προωθεί η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του ευρύτερου μεγάλου επενδυτικού της πλάνου και με στόχο να ολοκληρωθεί η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στο τμήμα που θα καλύπτει τις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου, των Σπάτων και της Αρτέμιδας.

Το μεγάλο «μέτωπο» της Ανατολικής Αττικής

Τα έργα Ανατολικής Αττικής είναι η κορωνίδα του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αποτελούν τον κορμό της ανάπτυξης, ως στρατηγικός άξονας, τόσο της Εταιρείας όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική ισχυροποίηση της ΕΥΔΑΠ. Όπως πρόσφατα είχε αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης σε σχετική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, ενώ «τρέχουν» ήδη έργα – επενδύσεις στην Ανατολική Αττική ύψους 150 εκατ. ευρώ, το 2023 αναμένονται προκηρύξεις σχετικών διαγωνισμών ύψους 280 εκατ. ευρώ (Δ. Σπάτων-Αρτέμιδας 10.000 συνδέσεις, Δ. Ωρωπού Καπανδρίτι-Αφίδνες 3.300 συνδέσεις και Δ. Παιανίας - Παιανία 4.000 συνδέσεις), δίχως σε αυτά να υπολογίζονται έργα εκτιμώμενου κόστους 200 εκατ. ευρώ σε Δ. Σαρωνικού και σε Δ. Κρωπίας (Αγία Μαρίνα/Λαγονήσι/Σαρωνίδα/Ανάβυσσος/Φώκαια, συνολικά 12.500 συνδέσεις), για τα οποία όμως προχωρούν οι μελέτες.

Βάσει όσων ανέφερε το διοικητικό «δίδυμο» της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης – Αν. Τόσιου, ο ρυθμός προώθησης των επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί με αιχμή, κυρίως, τα έργα στην Ανατολική Αττική που αφορούν σε 1.400 χλμ. δικτύου, 45.000 νέες συνδέσεις και 400.000 κατοίκους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή νέων ΚΕΛ από την ΕΥΔΑΠ (Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαραθώνα, Ωρωπού), ενώ έγινε η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας αρχές του 2023 (κατασκευή από την Περιφέρεια Αττικής). Σε εξέλιξη είναι έργα σε Δ. Μαραθώνος (Ν.Μάκρη/Ν.Βουτζάς/Ζούμπερι/Μαραθώνας), Δ. Παιανίας (Γλυκά Νερά/Φούρεσι, όπου όμως έχουμε αναστολή εργασιών λόγω διαδικασιών κήρυξης έκπτωσης του αναδόχου / μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί το 75% των έργων), Δ. Παλλήνης (Γέρακας/Παλλήνη/Ανθούσα), Δ. Ραφήνας-Πικερμίου (Ραφήνα/Ν.Βουτζάς/Καλλιτεχνούπολη/Πικέρμι/Ντράφι/Διώνη). Προς μελέτη είναι και έργα σε Δ. Παλλήνης (Λεοντάρι/Κάντζα), Δ. Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού/Χαλκούτσι/Σικαμινό), Δ. Σπάτων-Αρτέμιδας (Ν. Αρτέμιδα). Να σημειωθεί ότι το 90% του κόστους των έργων χρηματοδοτούνται από Ε.Ε. και ΕΣΠΑ, όπως και το 100% των συνδέσεων. «Θέλουμε να γίνουμε μία εταιρεία παραγωγής έργων μετασχηματισμού, αναβάθμισης συστημάτων», είχε αναφέρει ο κ. Τόσιος και επεσήμανε ότι «αιχμή του δόρατος στα έργα είναι η Ανατολική Αττική». Να σημειωθεί ότι με τις νέες 45 χιλ. συνδέσεις ο τζίρος της ΕΥΔΑΠ θα ενισχυθεί κατά περίπου 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Με 37,1 εκατ. ευρώ η δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας/ποδηλασίας στο δίκτυο Natura

gazzetta
gazzetta reader insider insider