ΕΥΔΑΠ: Προκηρύσσεται διαγωνισμός 110 εκατ. ευρώ στο περιβαλλοντικό - βιολογικό «μέτωπο» της Ανατολικής Αττικής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Προκηρύσσεται διαγωνισμός 110 εκατ. ευρώ στο περιβαλλοντικό - βιολογικό «μέτωπο» της Ανατολικής Αττικής
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης αποφάσισε τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας. Γιατί είχε ακυρωθεί στο παρελθόν.

«Ξεπαγώνει» ένας μεγάλος διαγωνισμός στο «μέτωπο» των περιβαλλοντικών – βιολογικών έργων που προωθεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική (συνολικά 800 εκατ. ευρώ επενδυτικό πλάνο, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.). Ο λόγος για το έργο της κατασκευής δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Σπάτων - Ραφήνας, αρχικού κόστους περίπου 88 εκατ. ευρώ ή στα 110 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, που θα ολοκληρώσει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Το έργο ετοιμάζεται να βγει εκ νέου προς προκήρυξη -καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ακυρωθεί- επιβεβαιώνοντας όσα είχε πρόσφατα αποκαλύψει το insider.gr σε σχετικό του θέμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ που συνεδρίασε στις 26 Οκτωβρίου αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού για το εν λόγω Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας. Η πίστωση για το έργο ανήλθε σε 88,77 εκατ. ευρώ, και μαζί με τον ΦΠΑ το οικονομικό αντικείμενο ανέρχεται σε 110,08 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της σύμβασης κηρύχθηκε άγονη τον Μάιο 2022 και ματαιώθηκε λόγω μη ανανέωσης των εγγυήσεων συμμετοχής από πλευράς τόσο του προσωρινού αναδόχου όσο και των λοιπών οικονομικών φορέων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς οι οικονομικές προσφορές τους είχαν υποβληθεί το 2020 και οι εκπτώσεις που είχαν δοθεί ήταν πολύ υψηλές. Ωστόσο, πλέον επανέρχεται στον σχεδιασμό. Στον τότε διαγωνισμό συμμετείχαν όμιλοι όπως οι ΑΚΤΩΡ (είχε δώσει μεγαλύτερη έκπτωση, άνω του 55%), Intrakat, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΘΕΜΕΛΗ - Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ κ.α.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονταν τα έργα της παρούσας φάσης των εγκαταστάσεων του Κ.Ε.Λ. Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, τα έργα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (Κ.Π.Ε.Ε.), συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος αυτό χώρου. Το project σχετίζεται με το βιολογικό καθαρισμό σε σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής που προωθεί η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του ευρύτερου μεγάλου επενδυτικού της πλάνου και με στόχο να ολοκληρωθεί η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στο τμήμα που θα καλύπτει τις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου, των Σπάτων και της Αρτέμιδας.

Γενικότερα πάντως, όπως είχε αναφέρει στα τέλη Σεπτεμβρίου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης προς αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου της εισηγμένης, έργα συνολικού ύψους 145 εκατ. ευρώ είναι σε εξέλιξη από την εταιρεία ύδρευσης το «μέτωπο» των μεγάλων περιβαλλοντικών – αποχετευτικών έργων στην Ανατολική Αττική, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονταν να προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί άνω των 160 εκατ. ευρώ, επί συνολικού «πακέτου» σχεδόν 800 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύδρευσης προχωρά κανονικά με τους ρυθμούς απορρόφησης να ενισχύονται κατά περίπου 46% (13,9 εκατ. €, έναντι 9,5 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2021).

Τα έργα Ανατολικής Αττικής είναι η κορωνίδα του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αποτελούν τον κορμό της ανάπτυξης, ως στρατηγικός άξονας, τόσο της Εταιρείας όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική ισχυροποίηση της ΕΥΔΑΠ. Κατά το 1ο εξάμηνο 2022 εντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες σχετικά με τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα:

· Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν κατασκευαστεί 41,2 χιλ. αγωγών στη δημοτική ενότητα Γλυκών Νερών Δήμου Παιανίας και 15,3 χιλ. αγωγών στο Δήμο Παλλήνης. - Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν κατασκευαστεί 21 χιλ. αγωγών και 100 μ. υδραυλικής σήραγγας στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας.

· Κατά το πρώτο εξάμηνο 2022 (14.04.2022) υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση για την υλοποίηση της κατασκευής δικτύων ακαθάρτων Δήμου Μαραθώνα με προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ).

· Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης ύψους 3,18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ για τις οριστικές μελέτες έργων συλλογής & μεταφοράς ακαθάρτων του Δήμου Σαρωνικού και οι μελέτες εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020» με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

· Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Παιανίας οικονομικού αντικείμενου 25 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, για την κατασκευή από την ΕΥΔΑΠ του υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου.

Η σημασία του έργου αυτού, όπως και άλλων αντίστοιχων που έχει ήδη προωθήσει ή σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, έγκειται τόσο στην συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής όσο και στο ότι συμβάλλουν καθοριστικά και αποτελεσματικά στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς Β’ Προτεραιότητας (οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων).

Πάντως, όπως είχε σημειωθεί, η αύξηση των τιμών έχει επιφέρει καθυστερήσεις σε κάποια έργα της Εταιρείας καθώς οι τιμές των υλικών, και ως εκ τούτου και οι αρχικοί προϋπολογισμοί των έργων, έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου. Συνεπώς, έχουν υποβληθεί από τους Αναδόχους αιτήματα αναπροσαρμογής των τιμών και χορήγησης πριμ, σε συνέχεια του Ν.4938/22 που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων για την στήριξη των εν εξελίξει εργολαβιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών των υλικών και της ενέργειας που έχουν προκληθεί από αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρούν διαγωνισμοί 2,5 δισ. ευρώ για φράγματα – έργα άρδευσης και ύδρευσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider