Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»
Το 2022 ήταν καταστροφική για τον Ρώσο μεγιστάνα.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν στα καλύτερά του, όμως το 2022 ο κόσμος του ήρθε «τούμπα» καθώς ο Ρώσος ολιγάρχης κόντεψε να χάσει τη ζωή του μετά από μία μυστηριώδη δηλητηρίαση ενώ είδε τον πλούτο του να εξανεμίζεται.

Το 2021, η Chelsea μόλις είχε κατακτήσει το Champions League και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης ήταν στον αγωνιστικό χώρο και πανηγύριζε μαζί με τους παίκτες και τον προπονητή Tόμας Τούχελ, όταν μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα, αναγκάστηκε να βάλει προς πώληση τα πολύτιμα υπάρχοντά του στο Λονδίνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Βρετανοί νομοθέτες, μετά από δεκαετίες ρωσικών επενδύσεων και εμπλοκής σε επιχειρήσεις, ακίνητα και αθλητισμό, αποφάσισαν να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις σε όσους θεωρούνταν ότι είχαν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν — και κανείς στη Βρετανία δεν ήταν τόσο κοντά του όσο ο 56χρονος επιχειρηματίας.

Ειδικότερα, ο Αμπράμοβιτς έχει μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και ήταν ιδιοκτήτης των «μπλε». Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον ρωσικό κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005.

Και εκεί που τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα για τον δισεκατομμυριούχο, ο οποίος «έχτισε» την τεράστια περιουσία του στο πετρέλαιο και τα μέταλλα, τον Μάρτιο, υπέστη συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά από τις μάταιες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, χωρίς να είναι σαφές ποιος κρύβονταν από πίσω, ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Μάλιστα, στις 28/3 ο Ρώσος μεγιστάνας συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα που του έδωσε ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο αναφέρονταν οι όροι με τους οποίους η Ουκρανία εξετάζει να συμφωνήσει ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Η απάντηση του Πούτιν ήταν ωμή και κατηγορηματική: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Καναδάς δήλωσε ότι σκοπεύει να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρία του Granite Capital Holdings για να «βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

«Οι ολιγάρχες του Πούτιν είναι συνένοχοι στην παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ. «Ο Καναδάς δεν θα είναι καταφύγιο για τα παράνομα κέρδη τους. H ανακοίνωση καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η ελίτ της Ρωσίας θα πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξή της στο βάναυσο καθεστώς του Πούτιν», πρόσθεσε.

Η περιουσία του Αμπράμοβιτς συρρικνώθηκε περισσότερο από 50% (57% συγκεκριμένα) στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index και σχεδόν σίγουρα δεν θα δει έσοδα από την πώληση της Τσέλσι σε Αμερικανούς επενδυτές. Επιπλέον, η ικανότητά του να ταξιδεύει στον κόσμο με ιδιωτικό τζετ ή σούπερ γιοτ έχει πλέον περιοριστεί δραματικά.

Η ζωή του πλέον περιστρέφεται γύρω από τον Κόλπο, την Τουρκία, τη Μόσχα και το Ισραήλ, όπου έχει την υπηκοότητα. Φέτος, φέρεται να επιδίωκε να αγοράσει σπίτι στο Ντουμπάι και την Τουρκία ενώ τα σούπερ γιοτ του - το Solaris και το Eclipse - είναι σταθμευμένα στα ανοικτά των ακτών της γειτονικής μας χώρας.

Mάλιστα, στις 5/4/2022 σύμφωνα το Page Six, ο Ρώσος επιχειρηματίας ζητούσε «δανεικά». Ειδικότερα, απευθύνθηκε σε φίλους του στις ΗΠΑ ώστε να του δανείσουν από 1 εκατ. δολάρια ο καθένας, καθώς μόνο οι μισθοί του προσωπικού του λέγεται ότι ανέρχονται στα 750.000 δολάρια την εβδομάδα. Όπως φέρεται να λέει στους γνωστούς του, δεν έχει καθυστερήσει ποτέ τους μισθούς των ανθρώπων που δουλεύουν για αυτόν, αλλά με τους λογαριασμούς του μπλοκαρισμένους, δεν μπορεί να κάνει τις πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Εκλογές 2023: O νέος χάρτης με τις βουλευτικές έδρες - Αλλαγές σε 14 περιφέρειες

SOS από λιανεμπόριο, βιομηχανία και υπηρεσίες για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider