Στεγαστικά: Επιδότηση 50% στην αύξηση της δόσης για ευάλωτους προτείνουν οι τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στεγαστικά: Επιδότηση 50% στην αύξηση της δόσης για ευάλωτους προτείνουν οι τράπεζες
«Νεκρό» το ισπανικό μοντέλο. Τις επόμενες ημέρες η πρόταση για την επιδότηση προς έγκριση στον SSM. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν πλήρως το κόστος και θα καλύπτουν το μισό της αύξησης της μηνιαίας δόσης σε ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες.

Το 50% της αύξησης στις μηνιαίες δόσεις των δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, θα επιδοτούν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στο πλαίσιο της πρότασης που κατέληξαν στο Υπουργείο Οικονομικών για την στήριξη των δανειοληπτών απέναντι στην αύξηση των επιτοκίων. Η πρόταση αναμένεται να αποσταλεί προς γνωμοδότηση και έγκριση στον SSM τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Εν γνώσει των εποπτικών περιορισμών και του δεδομένου ότι η πλειοψηφία των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που επηρεάζονται από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ είναι δάνεια ήδη ρυθμισμένα, στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, επελέγη η πιο «ανώδυνη» λύση. Μία λύση αφενός χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αφού όλο το κόστος της επιδότησης θα αναλάβουν οι τράπεζες. Αφετέρου, μία λύση που περιορίζεται στους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες και μπορεί να δικαιολογηθεί στις εποπτικές αρχές, καθώς καλύπτει αυστηρά και στοχευμένα έκτακτες ανάγκες στήριξης προκειμένου οι δανειολήπτες αυτοί να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αυτά να μην γίνουν κόκκινα. Όπως εκτιμάται, η περίμετρος των ωφελούμενων θα είναι 20.000 – 30.000 δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα επιδοτούν το μισό της διαφοράς που θα προκύπτει στην κάθε μηνιαία δόση του δανείου. Έτσι, αν π.χ. η μηνιαία δόση ενός ευάλωτου και ενήμερου δανειολήπτη ήταν στα 250 ευρώ και αυξήθηκε στα 290, η τράπεζα θα επιδοτεί το μισό της διαφοράς των 40 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, Μιχάλη Αργυρού, μπήκε «ταφόπλακα» στο ισπανικό μοντέλο στήριξης των δανειοληπτών που είχε εισηγηθεί στις τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών. Το μοντέλο αυτό είχε παρουσιαστεί σε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανέφερε πως η Ισπανία ετοιμάζεται να λάβει μέτρα στήριξης για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά (με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.200 ευρώ), ώστε να μειωθούν τα επιτόκιά τους σε Euribor μείον 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Κατόπιν αυτού, δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ και μηνιαία δόση 524 ευρώ θα μειώσει την μηνιαία δόση σε 246 ευρώ, ενώ οι δανειολήπτες θα μπορούν, επίσης, να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων τους έως και επτά χρόνια. Όσον αφορά στις οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα και αποδοχές έως 29.400 ευρώ ετησίως, αυτές θα μπορούν να «παγώσουν» το μέγεθος των μηνιαίων αποπληρωμών τους, ενώ επωφελούνται από την επταετή επέκταση του δανείου. Τέλος, η Ισπανία προτίθεται επίσης να καταργήσει τις προμήθειες για την πρόωρη εξόφληση των δανείων, αλλά και την μετατροπή από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια.

Προφανώς και το μοντέλο στήριξης που προτίθεται να εφαρμόσει η Ισπανία θα τεθεί στην κρίση του SSM ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του. Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, είχαν επισημάνει εξαρχής ότι τα δεδομένα διαφέρουν μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας και το ισπανικό μοντέλο ήταν πρακτικά και εποπτικά ανεφάρμοστο στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο όγκο ρυθμισμένων δανείων που δεν επιτρέπει εκ νέου ρύθμιση με αλλαγή συμβατικών όρων όπως είναι η μείωση επιτοκίου. Κάτι τέτοιο, θα έριχνε αυτομάτως τα ρυθμισμένα δάνεια στον «κουβά» των κόκκινων δανείων και θα προκαλούσε αύξηση των NPLs.

Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και έχουν εγκρίνει καθολικά τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα, μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να καταθέσουν στο Υπουργείο Οικονομικών προτάσεις με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο του 2022, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων (σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου) στη συντριπτική τους πλειοψηφία (75,1%) κατατάσσονται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, καθώς αφορούν σε δανειολήπτες με επαρκές εισόδημα και ικανότητα εξυπηρέτησης του δανείου. Το 23,1% ήταν μεσαίου κινδύνου και μόλις το 1,7% υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η εστίαση – Η σκληρή καθημερινότητα και οι φόβοι για «λουκέτα»

Ρεύμα: Τα κλειδωμένα τιμολόγια Δεκεμβρίου «ασπίδα» στην άνοδο 30% στις τιμές χονδρικής - Προστατευμένοι οι καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider