Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το επενδυτικό πλάνο της ONEX – Ο ορίζοντας 6μήνου, τα προγράμματα και η χρηματοδότηση  

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το επενδυτικό πλάνο της ONEX – Ο ορίζοντας 6μήνου, τα προγράμματα και η χρηματοδότηση  
Με τη συμφωνία εξυγίανσης υλοποιείται μια άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων. Στόχος η πλήρης λειτουργικότητα μέχρι το καλοκαίρι 2023. Τα ναυπηγικά πλάνα, οι κορβέτες, τα κεφάλαια. Κόμβος η Ελλάδα. Τι ανέφερε ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, επικεφαλής της ΟΝΕΧ

Με στόχο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση του δικαστηρίου για την εξυγίανση θα έχει εκδοθεί, έως την Άνοιξη του ίδιου έτους, με την δυνατότητα να επισκευάζουν περί τα 200 εμπορικά πλοία το χρόνο κινείται η διοίκηση της ONEX Shipyards & Technologies, όπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ.

Οι ευκαιρίες

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στα πλοία LNG και ξεκαθάρισε ότι τα ναυπηγεία δεν εξαρτώνται από την ανάληψη του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της επισκευής πλοίων, όπως επίσης και τα ενεργειακά έργα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τις αδυναμίες που υπάρχουν στην ενεργειακή ασφάλεια, ανεξαρτησία και τροφοδοσία της περιοχής αλλά και της Ευρώπης. Επεσήμανε δε ότι πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο εστιάζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το κομμάτι των υπεράκτιων αιολικών, κατασκευάζοντας τις πλατφόρμες, καθώς σε αυτό το κομμάτι διανοίγονται σημαντικές προοπτικές αφού το έργο είναι μεγάλης κλίμακας, καθώς η χώρα θέλει να αναπτύξει ισχύ 2 GW έως το 2030.

Η χρηματοδότηση και οι εργαζόμενοι

Επίσης αναφέρθηκε και στην αμερικανική DFC που θα χρηματοδοτήσει με 102 εκατ. ευρώ τα ναυπηγεία, λέγοντας ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ναυπηγείων. Όπως είπε ο κ. Π. Ξενοκώστας, το αμερικανικό κράτος έχει πειστεί ότι «τη δουλειά μας την ξέρουμε κι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα λεφτά των Αμερικανών φορολογούμενων».

«Η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επανεγκαθιδρύσει την Ελλάδα ως μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυπηγικής», τόνισε ο Π. Ξενοκώστας.

Σημειώνεται ότι όπως διευκρινίσθηκε, έως ότου βγει η απόφαση του δικαστηρίου, η ONEX θα έχει δώσει 5 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 1,2 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει στους εργαζόμενους τον Δεκέμβριο ως ένδειξη εμπιστοσύνης απέναντί τους.

Τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού

Όσον αφορά τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι «δεν εξαρτάται η πορεία και η εξυγίανση από το πλάνο του Πολεμικού Ναυτικού. Εμείς θα θέλαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, μιας και είμαστε Έλληνες και αν κληθούμε θα το κάνουμε», σημειώνοντας ότι η Ελευσίνα είναι το μεγαλύτερο μετά τον Σκαραμαγκά ναυπηγείο.

Οι Ιταλοί

Αναφερόμενος στη σχέση της ONEX με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό της Fincantieri, τόνισε ότι εάν πάρει η ιταλική εταιρεία τις ελληνικές κορβέτες, οι τρεις θα γίνουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ η συνεργασία με την ιταλική εταιρεία έχει να κάνει από μεταφορά τεχνογνωσίας μέχρι και μετοχική συμμετοχή. Επίσης, σημείωσε ότι η συνέργεια με τον παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικό όμιλο Fincantieri S.p.A. εγγυάται την αποτελεσματική ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στις αμυντικές κατασκευές.

Τα Ναυπηγεία Σύρου

Ο πρόεδρος της ONEX στην αρχή της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στα Ναυπηγεία Σύρου και στο έργο που έχει συντελεστεί εκεί, καθώς όπως είπε: «Αν μας έλεγε κάποιος ότι εκεί που ήταν 180 εργαζόμενοι απλήρωτοι για 3 χρόνια, σκουριασμένες δεξαμενές, ότι το 2022 θα είχαν ολοκληρωθεί οι επισκευές σε 350 πλοία και θα είχαν έρθει πάνω από 150 εκατ. ευρώ δεν θα το πιστεύαμε, πληρώθηκαν χρέη προηγούμενων ιδιοκτητών και έγιναν 20 εκατ. επενδύσεις. Ξαναφέραμε τον εφοπλισμό πίσω στη Σύρο».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους τόνισε: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών ναυπηγείων. Ο ανταγωνισμός είναι διεθνής. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε πανεύκολα».

Τα οφέλη από τη συμφωνία εξυγίανσης

Τέλος να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την ΟΝΕΧ στόχος είναι να μετατραπούν τα Ναυπηγεία σε έναν κόμβο που θα στηρίζει την εμπορική ναυτιλία οριζόντια, λειτουργώντας ηγετικά για το σύνολο του βιομηχανικού οικοσυστήματος της περιοχής. Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς όπως υποστηρίζει η ΟΝΕΧ:

· Υλοποιείται μια άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων

· Διασφαλίζονται όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας (600)

· Διατίθενται οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

· Δημιουργούνται 1.400 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.

· Παράγονται επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

· Ενισχύεται η Ελληνική Οικονομία με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ: Έξι συμμετοχές στον διαγωνισμό για τις 5 Αστυνομικές Διευθύνσεις ύψους 56,8 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία το mega deal Βαρδινογιάννη – ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις ΑΠΕ αξίας 1 δισ. ευρώ

Η «ακτινογραφία» των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας - Προσφορές τον Ιανουάριο 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider