Ακριβότερα τα δάνεια και φθηνότερες οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακριβότερα τα δάνεια και φθηνότερες οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη 
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου ακρίβυνε σχεδόν κατά μισή μονάδα στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 3,50%, περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Τι δείχνουν τα στοιχεία ΤτΕ και ΕΚΤ.

Ακριβότερα δάνεια και φθηνότερες καταθέσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ και της ΕΚΤ.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου ακρίβυνε σχεδόν κατά μισή μονάδα στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 3,50%, περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ανάλογες διαφορές υπάρχουν και στα επιτόκια των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια ένα έτος αυξήθηκε στο 0,14% έναντι 0,69% για την ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες αφορούν στον μήνα Σεπτέμβριο, οπότε είχε γίνει η δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησε στις 27 Οκτωβρίου η τρίτη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%. Τα στοιχεία για Ελλάδα και μέσο όρο Ευρωζώνης δείχνουν τα εξής:

Ελλάδα, νέα και υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις

Το περιθώριο επιτοκίου (δηλ. η διαφορά του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου όλων των δανείων από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων) μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες.

Αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,60%.

Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 3,95%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,91 εκατοστιαίες μονάδες.

Νέες Καταθέσεις

Στην Ελλάδα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και στο 0,01% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 0,14% από 0,11% τον προηγούμενο μήνα.

Νέα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Ειδικότερα, αμετάβλητο στο 14,11% έμεινε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς).

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,96%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 49 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,50%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης στο 4,37%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,62%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 97 μονάδες βάσης, το Σεπτέμβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 3,97%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 66 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,17%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 58 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,31%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,18% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Υφιστάμενες Καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,09%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,16%.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,73%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,64%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 3,37%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,72%.

Ευρωζώνη - Δάνεια

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης στο 2,41%. Ο δείκτης για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,44%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε κατά 54 μονάδες βάσης στο 0,74%. Το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,06%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 0,69%, κυρίως λόγω της επίδρασης των επιτοκίων. Το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,02%.

Το επιτόκιο για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική σταθερή περίοδο επιτοκίου έως και τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 82 μονάδες βάσης σε 2,36%. Το επιτόκιο νέων δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 46 μονάδες βάσης στο 2,33%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 2,61%.

Στην περίπτωση νέων δανείων έως και 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο που χρεώθηκε αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 2,48%, κυρίως λόγω της επίδρασης του επιτοκίου.

Καταθέσεις

Όσον αφορά τις νέες συμφωνίες καταθέσεων, το επιτόκιο των καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 54 μονάδες βάσης στο 0,68% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,06%.

Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο και αρχικό σταθερό επιτόκιο έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης σε 2,26%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,59%.

Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 2,84%.

Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,25%, κυρίως λόγω της επίδρασης των επιτοκίων. Την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 6,02%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 0,56%. Το επιτόκιο των καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς με προειδοποίηση τριών μηνών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 0,71%. Το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,02%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές

gazzetta
gazzetta reader insider insider