Η νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ βάζει φωτιά στις δόσεις των στεγαστικών δανείων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ βάζει φωτιά στις δόσεις των στεγαστικών δανείων
Το πλήγμα δέχονται τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών. Έως 40 ευρώ η αύξηση της μηνιαίας δόσης από την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,75%. Προβλέψεις για επιτόκιο ΕΚΤ στο 2,50% στο τέλος του έτους.

Αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων της τάξεως των 10 έως 40 ευρώ, φέρνει η νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,75%.

H νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι η τρίτη μετά τις αυξήσεις κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο και κατά 0,50% τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού ο οποίος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο 9,9% τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, προειδοποιώντας παράλληλα για αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης στην οικονομία.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μεταφέρεται άμεσα στα δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων, τα οποία είναι δάνεια που έχουν συναφθεί πριν από το 2019, με επιτόκιο που βασίζεται στο Euribor συν περιθώριο ακόμα και 0,80% - 1%. Τα δάνεια αυτά είχαν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, καθώς το Euribor κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα και ειδικά μετά τα μέσα του 2014 σε σχεδόν μηδενικά έως και αρνητικά. Επομένως, με τον απότομα ανοδικό κύκλο επιτοκίων που έχει ανοίξει η ΕΚΤ υπό την πίεση του πληθωρισμού, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι αυτά που δέχονται το ισχυρότερο «σοκ» από την αύξηση του κόστους χρήματος.

Στελέχη της αγοράς στεγαστικής πίστης βλέπουν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,50% στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω άνοδό του το 2023 θέτουν πλαφόν στο 3,75%. Η προοπτική αυτή θα εκτινάξει περαιτέρω τις μηνιαίες δόσεις στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ασπίδα προστασίας από τις αυξήσεις επιτοκίων θα έχουν μόνο οι δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς πρόλαβαν και έχουν κλειδώσει χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους για τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν στελέχη της στεγαστικής πίστης στο insider.gr, η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% διαμορφώνει τη δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με μέσο αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τη 15ετία, στα 733 από 696 ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνιστά επιπλέον επιβάρυνση για τον δανειολήπτη κατά περίπου 37 ευρώ). Εάν η διάρκεια στο ίδιο δάνειο εκτείνεται στην 20ετία, τότε το μηνιαίο κόστος αυξάνεται σχεδόν στα 39 ευρώ, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 612 ευρώ.

Το μέσο στεγαστικό δάνειο, πάντως, κινείται αρκετά χαμηλότερα των 100.000 ευρώ και όπως αναφέρουν τα στελέχη της στεγαστικής πίστης, η πλειοψηφία κυμαίνεται σε 65.000 – 70.000 ευρώ. Όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, το μέσο Loan/Value των στεγαστικών δανείων κινείται στο 65%, καθώς ο δανειολήπτης έχει χρηματοδοτήσει την αγορά του ακινήτου σε ποσοστό 30% - 35% από δικά του χρήματα.

Σε ένα δάνειο 70.000 ευρώ με μέσο αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τη 15ετία, η επιβάρυνση που θα προκύψει στη μηνιαία δόση μετά τη χθεσινή αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,75%, ανέρχεται σε περίπου 26 ευρώ, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 513 ευρώ. Αν το ίδιο δάνειο έχει διάρκεια 20ετίας, η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 27 ευρώ και αυτή διαμορφώνεται σε 419 ευρώ.

Στους πίνακες που ακολουθούν, φαίνονται οι αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις στεγαστικών δανείων 70.000 ευρώ, 15ετούς και 20ετούς διάρκειας, με μέσο αρχικό επιτόκιο 3%. Στην περίπτωση που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί στο 2,50%, όπως είναι οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος, τότε η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει στα 89 ευρώ για δάνειο 15ετίας και στα 94 ευρώ για δάνειο 20ετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το τελεσίγραφο της ΕΚΤ στις τράπεζες, ζητάει τα λεφτά της πίσω μέχρι τις 23 Νοέμβρη

gazzetta
gazzetta reader insider insider