Θετικό «σήμα» από JP Morgan, Deutsche Bank, Citi για την Τράπεζα Πειραιώς μετά τα ισχυρά αποτελέσματα

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Θετικό «σήμα» από JP Morgan, Deutsche Bank, Citi για την Τράπεζα Πειραιώς μετά τα ισχυρά αποτελέσματα
Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς οι JP Morgan, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Citi. Οι τιμές στόχοι.

Στη σταθερή δυναμική των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και στην αναβάθμιση των στόχων της και ιδιαίτερα σε αυτόν του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 11% περίπου (από 10% περίπου προηγουμένως), στέκεται η JP Morgan, μετά το πέρας του δευτέρου τριμήνου. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί, προς ώρας, την «ουδέτερη» σύστασή του, με τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 1,80 ευρώ.

Ευρύτερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 92 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ήταν σχεδόν διπλάσια από το επίπεδο εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 47 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό αυτόν, να οφείλεται στα κατά 5% υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τα χαμηλότερα έξοδα που αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα (opex) και τις προβλέψεις. Παρομοίως με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, ο ρυθμός οργανικής αύξησης των δανειοδοτήσεων ήταν πολύ ισχυρός στη διάρκεια του τριμήνου, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται κατά 1,2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους), με ώθηση από τα εταιρικά δάνεια και κυρίως από τους τομείς της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της ενέργειας.

JP Morgan

Τα σημεία, στα οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση η JP Morgan είναι: 1) Τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, στα 27,4 δισ. ευρώ, με εκταμιεύσεις 1,7 δισ. ευρώ. 2) Τα NII ήταν υψηλότερα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση, υποστηριζόμενα από καλύτερους όγκους και θέσεις σταθερού εισοδήματος. 3) Τα έσοδα από προμήθειες (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ενοίκια) που αυξήθηκαν κατά 8% σε τριμηνιαία βάση και 11% σε ετήσια βάση, διατηρώντας έτσι την ισχυρή τάση των τελευταίων τριμήνων. 4) Τα υποκείμενα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν άνοδο (σε τριμηνιαία βάση) στη βάση του κόστους προσωπικού και των γενικών και διοικητικών δαπανών, αν και σε επαναλαμβανόμενη βάση, τα κόστη μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση. 5) Το κόστος πιστωτικού κινδύνου ανήλθε στο 0,8%, με τον όμιλο να έχει πλέον απορροφήσει το υπόλοιπο του προϋπολογισμού των ζημιών για τις τιτλοποιήσεις. 6) Ο δείκτης FLB3 CET1 βελτιώθηκε περαιτέρω στο 10,2% (από 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και 8,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021).

Επιπλέον, σύμφωνα με τη JP Morgan, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,22x και δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στο 6x για ROTE 7,3%το 2024 (στόχος της διοίκησης στο 10%). Ταυτόχρονα, η JP Morgan εκτιμά ότι τα πιο αδύναμα ενδιάμεσα capital buffers της Πειραιώς με εκτιμώμενο FLB3 CET1 στο 10% για το 2022 δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές και υπό αυτό το πρίσμα διατηρεί την «ουδέτερη» σύστασής της σε αυτό το σημείο του κύκλου.

Τι επισημαίνουν Deutsche Bank, Citi, Goldman Sachs και Axia

Από τη μεριά της η Deutsche Bank χαρακτηρίζει αρκετά στιβαρό το τρίτο τρίμηνο της Τράπεζας Πειραιώς, με σύσταση «hold» για τη μετοχή της τράπεζας και τιμή στόχο στα 1,35 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο Alfrendo Alfonso, υπεύθυνος ανάλυσης και κάλυψης του γερμανικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε ένα ισχυρό τρίμηνο σε επίπεδο κερδοφορίας (93 εκατ. ευρώ, έναντι 38 εκατ. ευρώ του consensus), κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων των βασικών εσόδων (υψηλότερα κατά περίπου 7% από τις προσδοκίες της αγοράς), υποστηριζόμενο επίσης από υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από συναλλαγές. Αυτό αντισταθμίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις, αλλά σε ευθυγράμμιση με το κόστος. Στο κεφαλαιακό μέτωπο, ο αναφερόμενος δείκτης CET1 FL του 9,5% είναι σχεδόν σύμφωνος με το στόχο του 10% περίπου για το 2022, ωστόσο, σε pro-forma βάση, ο δείκτης CET1 FL του 10,2% υπερβαίνει ήδη το στόχο του business plan οδηγώντας έτσι σε αναθεώρηση του guidance για το έτος στο 11%. Αυτό οφείλεται επίσης στη βελτίωση των προοπτικών για τα λειτουργικά μεγέθη το 2022, όπως τα υψηλότερα έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ του business plan) και χαμηλότερες απομειώσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ (έναντι 500 εκατ. ευρώ προηγουμένως). Ευρύτερα, ο Alfonso εκτιμά ότι αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις που αναφέρει η τράπεζα μεταξύ των ομολόγων της, με τα «σύννεφα» γύρω από τα κεφάλαια να είναι λίγο λιγότερο ανησυχητικά.

Goldman Sachs

Να σημειωθεί πως σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Citi η οποία θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ με προφίλ «buy / high risk». Όπως επισημαίνει, ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται με δείκτης ενσώματης λογιστικής αξίας στο 0,23x. Στον αντίποδα, η Goldman Sachs θέτει «ουδέτερη» σύσταση με τιμή στόχο, αρκετά χαμηλότερα, ήτοι στα 0,84 ευρώ, με τους επενδυτικούς οίκους να αναθεωρούν πιθανώς τις στρατηγικές τους μετά το πέρας των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η G.S επισημαίνει μάλιστα πως τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου είναι εν μέρει ισχυρά αλλά αναμενόμενα από την αγορά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στις 26 Ιουλίου.

Η Axia («buy», τιμή στόχος στα 2,10 ευρώ) δηλώνει πως μετά την αναβάθμιση των στόχων για εφέτος από την διοίκηση της τράπεζας θα ακολουθήσουν ουσιαστικές αναβαθμίσεις από το consensus για το 2022 - 2023 που θα βοηθήσουν στο re-rating της μετοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Μεγάλου: Σε σταθερά αυξητική τροχιά παραγωγής οργανικού κεφαλαίου η Τρ. Πειραιώς – Αδικαιολόγητο το discount διαπραγμάτευσης

Τρ. Πειραιώς: Κέρδη προ φόρων 635 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο – Αναθεωρεί ανοδικά τους στόχους για το 2022

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA εγκρίνει νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

23:36

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

23:28

Ινδονησία: Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί

23:18

ΥΠΟΙΚ: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές στην Αττική

23:07

Wall Street: Κυριάρχησε το αρνητικό πρόσημο - Απώλειες 2,5% για τον Nasdaq

22:43

WTI: Η σημερινή άνοδος περιόρισε στο 1,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες

22:31

ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπείες της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

22:09

Σολτς: «Δεν υπήρχε τίποτα» δήλωσε ο καγκελάριος για το σκάνδαλο Cum-Ex

21:51

Πεντάγωνο: Ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων

21:35

Επιχειρηματικά Πάρκα: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου μέχρι τις 2/9

21:13

Χρυσός: Άγγιξε χαμηλό τριών εβδομάδων - 5η συνεχόμενη ημέρα απωλειών

20:56

Συνολικά 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:51

Walmart: Επεκτείνει την κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων των εργαζομένων για ιατρικούς λόγους όπως η άμβλωση

20:39

Washington Post: Η FSB έπειθε τη ρωσική ηγεσία ότι η Ουκρανία είναι αδύναμη

20:21

Ισπανία: 14 πτήσεις της Easyjet ακυρώθηκαν λόγω απεργίας των πιλότων

20:07

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

20:05

Σπάει τα φρένα η τιμή του φυσικού αερίου – Υπό αίρεση οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 9% φέτος

19:47

Σερβία: Έπεσε η στάθμη του Δούναβη, έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία από το 1944

19:39

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος νέος Επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων

19:35

Bloomberg: Η Τράπεζα Κύπρου απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την Lone Star Funds έναντι 1,51 ευρώ ανά μετοχή

19:23

Gazprom: Ο Nord Stream 1 θα διακόψει τη λειτουργία του τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου

19:07

Οι αυξημένες τιμές παραγωγού στη Γερμανία «έριξαν» τις ευρωπαϊκές αγορές

19:02

Σουηδία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάλμε - Δύο τραυματίες

18:57

Φινλανδία: Η Σάνα Μάρι υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά, διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήση

18:44

Ελιζέ: Ο Πούτιν συμφωνεί για αποστολή της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια - Προειδοποιεί για τον κίνδυνο «καταστροφής»

18:26

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Κοντά στο 50% η στήριξη προς τη συντηρητική συμμαχία

18:22

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Συκά Φθιώτιδας

18:08

Σκάνδαλο Cum-Εx: Ενώπιον εξεταστικής καταθέτει ο Σολτς

17:51

Γκουτέρες: Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά

17:39

Κέρδη άνω του 2% για το Χρηματιστήριο στην εβδομάδα κόντρα στις διεθνείς αγορές