Ευρωπαϊκό blackout σε Facebook και Instagram επαπειλείται από ιρλανδική απόφαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό blackout σε Facebook και Instagram επαπειλείται από ιρλανδική απόφαση
Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής αρχής επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης έχει σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες έχουν τώρα στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δώσουν τη γνώμη τους, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες της απόφασης.

Aντιμέτωποι με ένα blackout σε Facebook και Instagram βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αυτό το καλοκαίρι, καθώς η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις ροές δεδομένων των κοινωνικών μέσων προς τις ΗΠΑ.

Η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων την Πέμπτη ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την Meta, να στέλνει δεδομένα χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Το προσχέδιο της απόφασης «ακυρώνει» την τελευταία νομική λύση της Meta για τη μεταφορά όγκων δεδομένων στις ΗΠΑ, μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών συγκρούσεων μεταξύ του τεχνολογικού γίγαντα και Ευρωπαϊκών οργανώσεων προστασίας της ιδιωτικότητας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 ακύρωσε μια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με την ονομασία «Ασπίδα Απορρήτου» για τον φόβο των πρακτικών επιτήρησης που εφαρμόζει η υπερδύναμη.

Στην απόφασή του το δικαστήριο, κατέστησε επίσης δυσκολότερη τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες (SCC).

Η απόφαση αυτής της εβδομάδας από την Ιρλανδία σημαίνει ότι το Facebook αναγκάζεται να σταματήσει να βασίζεται και στις SCC.

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», κατέθεσε η Meta στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η ιρλανδική απόφαση, εάν επιβεβαιωθεί από τις άλλες ευρωπαϊκές εθνικές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων, είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης πώς να συνεχίσει να στέλνει δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ το 2020.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της διαπραγμάτευσης ενός νέου πλαισίου μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να αποστέλλουν δεδομένα ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση.

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον Μάρτιο συμφώνησαν σε μια αρχική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα νομικά «ψιλά γράμματα» έχουν διακοπεί και είναι απίθανο να καταλήξουν σε τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής αρχής επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης έχει σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες έχουν τώρα στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δώσουν τη γνώμη τους, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες της απόφασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυση στην Meta για παραβίαση προσωπικών δεδομένων από «εργαλείο εντοπισμού» του Facebook

Meta: Δέχτηκε 8 μηνύσεις επειδή οι αλγόριθμοι της «παρασύρουν την νεολαία σε μια καταστροφική εξάρτηση»

gazzetta
gazzetta reader insider insider