Ρέτσος: Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να θεωρείται πάντα ο από μηχανής θεός

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Ρέτσος: Ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να θεωρείται πάντα ο από μηχανής θεός
ΣΕΤΕ - Γιάννης Ρέτσος
Και το 2021 ο ελληνικός τουρισμός στάθηκε όρθιος επεσήμανε ότι έχει τις δυνάμεις να βγαίνει νικητής και εν μέσω δυσκολιών.

Στο δύσκολο στοίχημα που ήδη έχει κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός αλλά και στο ύψος των περιστάσεων στο οποίο, για ακόμα μια χρονιά, καλείται να σταθεί φέτος ο κλάδος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος κατά την ομιλία του στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του συνδέσμου. Παράλληλα απάντησε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους σε έναν ανοιχτό, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες διάλογο ενώ υπέδειξε την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα ως τις βασικές έννοιες που θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

«Τα πάντα μεταβάλλονται ραγδαία, κάτω από το βάρος και την αλληλεπίδραση των τεκτονικών αλλαγών που ήδη βιώνουμε, αλλά και του φόβου ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες, απρόβλεπτες καταστάσεις. Επισιτιστική κρίση, γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια, νέα προσφυγικά κύματα, παγκόσμια ύφεση. Το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς συνθήκης αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, ακόμα δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε. Μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρημένο περιβάλλον, ο ελληνικός τουρισμός καλείται για ακόμα μια φορά, να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στην ομιλία του.

Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι για πάντα ο από μηχανής θεός

Όπως εξήγησε, ο «ελληνικός τουρισμός και το 2021 κέρδισε το δύσκολο στοίχημα και πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών, κατέγραψε μια σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. «Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019. Και το παραπάνω επίτευγμα έγινε χάρη στη σκληρή δουλειά, όλων των εμπλεκόμενων μερών. Επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο να θέσω ένα ερώτημα … Μπορεί για πάντα ο ελληνικός τουρισμός να θεωρείται ο από μηχανής θεός; Να λογίζεται ως μια δεδομένη πηγή εσόδων, ακόμα και στις πιο οριακές καταστάσεις; Ιδίως τώρα, που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη;

Η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορεί να θεωρείται πάντα δεδομένος. Διότι ο τουρισμός είναι μια δυναμική και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τη διαρκή προσαρμογή. Απαιτεί σχέδιο, στήριξη, στρατηγική. Και στις δύσκολες περιόδους, αλλά και στις καλές. Διότι ούτε οι επιτυχίες έρχονται από τον ουρανό, ούτε και οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ως δια μαγείας", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι ελληνικές επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν όπως επεσήμανε ο κ. Ρέτσος με πολύ κόπο και είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Πέρα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν βέβαια και χάρη στα οποία η ποιοτική αξιολόγηση των ξενοδοχείων το 2021, ήταν ιδιαίτερα υψηλή και σε καλύτερη θέση από το 2019 για παράδειγμα, θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε το κερδισμένο αυτό στοίχημα τα επόμενα έτη, εδραιώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα στον διεθνή τουρισμό. «Πιο ώριμοι λοιπόν σήμερα, το 2022, από ότι το 2017, με περισσότερες γνώσεις και σε καλύτερη συγκριτικά θέση. Στη διαδικασία αυτή της ωρίμανσης όμως, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο ίδιος ο ΣΕΤΕ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Είμαστε έτοιμοι για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με θέμα τα εργασιακά

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κριτική κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών, σημειώνοντας «Την ακούω με μεγάλη προσοχή.Θα ήθελα να είμαι πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος. Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο», είπε.

Για το λόγο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κάλεσε σε έναν ανοιχτό, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες διάλογο, για μια νέα στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό, όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και πολιτεία. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι δύο βασικοί πυλώνες βιωσιμότητας του τουρισμού

Τέλος χαρακτηρίζοντας τον κλάδο ως εγγυητή σταθερότητας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη προσαρμογής του στις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες προτεραιότητες. «Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, θα είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας αλλαγών και προσαρμογών. Η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα, θα είναι οι δυο κεντρικές έννοιες που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Θα είναι οι βασικοί πυλώνες της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού. Και σε αυτή την πορεία, θα πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί. Σε μια οργανική σχέση ανάπτυξης και προόδου που αφορά ολόκληρη της Ελλάδα. Μόνο έτσι, θα συνεχίσει ο τουρισμός να είναι ένας αξιόπιστος εγγυητής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής για όλους», κατέληξε ο κ. Ρέτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ισχυρός ελληνικός τουρισμός σημαίνει ισχυρή εθνική οικονομία

Κικίλιας: Ο τουρισμός αναδεικνύεται ξανά σε στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας

Όλες οι ειδήσεις

13:23

Τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην τουρκική αγορά

13:23

Citi: Στα 65 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο σε περίπτωσης ύφεσης και μειωμένης ζήτησης

13:22

UBS: Τον Σεπτέμβριο το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Στο 9%

13:20

Ουκρανία: Συμφωνία για την πώληση σιτηρών στη Μ. Ανατολή από την φιλορωσική ηγεσία της Ζαπορίζια

13:16

Economist 2022 - Ζάεφ: Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

13:08

Τουρκία: Έξι εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα «κρίνουν» το μέλλον του Ερντογάν

12:59

Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 300-400 δολάρια/βαρέλι αν εφαρμοστεί το πλαφόν

12:58

Motor Oil: Στα 0,66949 ευρώ το καθαρό υπόλοιπο μέρισμα - Στις 13 Ιουλίου η πληρωμή

12:54

Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

12:37

Καραμανλής: Προχωρά η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας - Νωρίτερα η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας

12:31

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

12:26

ICAP CRIF: Αύξηση της απασχόλησης το 2021 - Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία

12:20

Ελ. Βενιζέλος: Η επιβατική κίνηση πλησιάζει στα επίπεδα του 2019

12:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν έχουν το φθηνότερο ρεύμα

12:14

Σε χαμηλά 20 ετών το Ευρώ έναντι του δολαρίου

12:09

Στόλτενμπεργκ - NATO: Με 32 έθνη θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας ακόμη πιο ασφαλείς

12:08

Η SKY express στο Aviation Event για τις προκλήσεις του κλάδου στη μετά-covid εποχή

12:06

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι βασάνισε αιχμαλώτους πολέμου

12:03

Ιταλία: Σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο

12:02

EY: Πέντε νέοι εταίροι στην ΕΥ Ελλάδος

11:56

ΗΠΑ: Προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με παράνομα φορτία στη Μέση Ανατολή

11:48

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Προτροπή στην ΕΕ για παρέμβαση στο ρεύμα - «Οι διαφωνίες δεν λύνονται με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία

11:33

Economist 2022 - Ζελένσκι: Να υιοθετηθούν 100% όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς εξαιρέσεις

11:32

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 16 μηνών παραμένει ο σύνθετος PMI - Ανησυχία για το γ' τρίμηνο

11:28

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

11:25

Ουκρανία: Πρώην αξιωματούχος της FSB, επικεφαλής της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Χερσώνα

11:23

Η PwC Ελλάδας ενισχύει τη διοικητική της ομάδα

11:20

Αναγνωστόπουλος: Μέχρι τις 15/7 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το Power Pass

11:15

Ρωσία και Νορβηγία αυξάνουν τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου

11:13

Σακελλαροπούλου σε Ζελένσκι: Αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό