Meta: Δέχτηκε 8 μηνύσεις επειδή οι αλγόριθμοι της «παρασύρουν την νεολαία σε μια καταστροφική εξάρτηση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Meta: Δέχτηκε 8 μηνύσεις επειδή οι αλγόριθμοι της «παρασύρουν την νεολαία σε μια καταστροφική εξάρτηση»
Η Μeta ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως βελτιώνει τα εργαλεία που παρέχει στους γονείς για να μπορούν να ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά τους στις πλατφόρμες της.

Σειρά μηνύσεων δέχεται η Meta τις τελευταίες ημέρες, με την πρωτόγνωρη κατηγορία πως οι αλγόριθμοι της «παρασύρουν την νεολαία σε μια καταστροφική εξάρτηση».

Οι 8 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε διάφορα δικαστήρια των ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα ισχυρίζονται πως η εκτεταμένη έκθεση σε πλατφόρμες της Meta όπως το Facebook και το Instagram έχουν οδηγήσει σε απόπειρες ή και σε ολοκληρωμένες αυτοκτονίες, σε διατροφικές διαταραχές και αϋπνία, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα.

«Αυτές οι εφαρμογές θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τις ενδεχόμενες βλάβες, ωστόσο, αποφασίστηκε να εθίζουν επιθετικά τους ανήλικους στο όνομα των εταιρικών κερδών», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο συνήγορος Άντι Μπέρτσφιλντ από το δικηγορικό γραφείο που κατέθεσε τις μηνύσεις.

Τα παράπονα προστίθενται σε ένα «κύμα» πρόσφατων υποθέσεων ενάντια στην Meta και στην Snap, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατατέθηκαν από γονείς παιδιών που αυτοκτόνησαν. Η δικαστική διαδικασία ακολουθεί την προβεβλημένη κατάθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενός πρώην υπαλλήλου της Facebook όπου ισχυρίστηκε πως η εταιρεία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις βλάβες στην ψυχική υγεία των νεότερων χρηστών των πλατφορμών της.

Η Μeta ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως βελτιώνει τα εργαλεία που παρέχει στους γονείς για να μπορούν να ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά τους στις πλατφόρμες της. Ισχυρίστηκε επίσης, πως ειδικά για τους έφηβους, στέλνει μια υπενθύμιση «Κάνε ένα διάλλειμα», όπου τους προτρέπει να ασχοληθούν με άλλες θεματολογίες αν απασχολούνται με κάτι συγκεκριμένο για πολύ καιρό.

Μία από τις νέες μηνύσεις κατατέθηκε από την Ναόμι Τσαρλς, μια 22χρονη γυναίκα που καταγγέλλει πως ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες της Meta όταν ήταν παιδί και πως η εξάρτηση της την οδήγησε να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και σε άλλα προβλήματα.

Η Μeta «διαστρέβλωσε την ασφάλεια, χρησιμότητα, και τα μη-εθιστικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της» σύμφωνα με την καταγγελία που κατέθεσε στο Μαϊάμι.

Η Τσαρλς, όπως και άλλοι χρήστες, απαιτεί χρηματικές αποζημιώσεις για την ψυχική αγωνία, την απώλεια των απολαύσεων της ζωής και τα κόστη νοσηλειών και φαρμάκων.

Οι κατηγορίες στις μηνύσεις περιλαμβάνουν ελαττωματικό σχεδιασμό, αποτυχία για προειδοποίηση και αμέλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Meta ανοίγει το πρώτο φυσικό της κατάστημα με προϊόντα εικονικής πραγματικότητας

Facebook: Αποχωρεί το No 2 της εταιρείας Sheryl Sandberg, μετά από 14 χρόνια

Meta: Θα «κλείσει» Facebook και Instagram στην Ευρώπη; - Μαίνεται η «μάχη» των δεδομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider