«Αυλαία» ρίχνει η Melvin Capital - Δεν ανέκαμψε ποτέ από το short squeeze στην GameStop

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αυλαία» ρίχνει η Melvin Capital - Δεν ανέκαμψε ποτέ από το short squeeze στην GameStop
«Αυλαία» ρίχνει το hedge fund Μelvin Capital Management του επενδυτή Gabe Plotkin καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από το short squeeze που οργανώθηκε μέσω Reddit στην μετοχή της GameStop πέρυσι.

«Αυλαία» ρίχνει το hedge fund Μelvin Capital Management του επενδυτή Gabe Plotkin καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να συνέλθει από το short squeeze που οργανώθηκε μέσω Reddit στην μετοχή της GameStop πέρυσι.

Η ξαφνική απόφαση του Plotkin, που ανακοινώθηκε στους πελάτες του την Τετάρτη, είναι οι «τίτλοι τέλους» στην προσπάθειά του για ένα μακροχρόνιο επενδυτικό comeback, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παίκτες της Wall Street.

Η προσπάθεια φαινόταν ξανά υποσχόμενη πέρυσι, αλλά κατέρρευσε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς σημείωσε νέες απώλειες και απογοήτευσε τους υποστηρικτές.

«Οι τελευταίοι 17 μήνες ήταν μια απίστευτα δύσκολη περίοδος για την εταιρεία και εσάς, τους επενδυτές μας», γράφει ο ιδρυτής στην επιστολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Έδωσα ό,τι μπορούσα, αλλά τελευταία αυτό δεν ήταν αρκετό για να προσφέρει τις αποδόσεις που θα έπρεπε να περιμένετε. Τώρα αναγνωρίζω ότι πρέπει να απομακρυνθώ από τη διαχείριση εξωτερικών κεφαλαίων».

Ο Plotkin ήταν το πιο σημαντικό θύμα της φρενίτιδας των μετοχών meme τον Ιανουάριο 2021, όταν μικροεπενδυτές ενώθηκαν στο Reddit και έστειλαν τις μετοχές της GameStop και άλλων εταιρειών στα ύψη.

Ο Plotkin έχασε δισεκατομμύρια στο λεγόμενο short squeeze, με αποτέλεσμα το hedge fund του να καταγράψει ζημιά 55% εκείνο τον μήνα.

Ωστόσο, στην συνέχεια του δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία. Τα funds Point72 και Citadel, καθώς και οι εταίροι της εταιρείας του με έδρα το Σικάγο, παρείχαν 2,75 δισ. δολάρια στην Melvin η οποία κατάφερε να ανακτήσει κάποιες απώλειες και έκλεισε τη χρονιά με πτώση 39%. Αν και τα κέρδη ανέρχονταν μόλις στο 30% που είχε καταφέρει μέχρι το 2020, ήταν εύλογα μια πορεία προς την τελική ανάκαμψη με τους επενδυτές έτοιμους να του δώσουν περιθώρια, καταλαβαίνοντας ότι το short squeeze του Ιανουαρίου ήταν ένα φρικτό φαινόμενο.

Αλλά η ανάκαμψη και η αισιοδοξία αποδείχθηκαν βραχύβιες. Το hedge fund του Plotkin υποχώρησε περισσότερο από 23% μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Οι πέντε από τις έξι κορυφαίες θέσεις που κατείχε η Melvin στο τέλος του α’ τριμήνου, σύμφωνα με το Bloomberg είναι μετοχές που έχουν υποχωρήσει διψήφια αυτόν τον μήνα. H έκτη έπεσε 8%.

Ο Plotkin στην επιστολή του περιγράφει σχέδια για επιστροφή μετρητών στους επενδυτές. Η Melvin έχει ήδη «μειώσει ουσιαστικά την έκθεση των κεφαλαίων» και δεν θα χρεώνει προμήθειες διαχείρισης από την 1η Ιουνίου. Τουλάχιστον το 50% των μετρητών των επενδυτών θα εξαργυρωθεί έως τις 31 Μαΐου και το υπόλοιπο έως τις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι εκρηκτικές αγορές «χάρισαν» 15,8 δισ. δολάρια στους κορυφαίους hedge fund managers το 2021

Goldman Sachs: Τα hedge funds ανταγωνίζονται τα Venture Capitals στις ιδιωτικές συμφωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider