Viohalco: Τα σενάρια για placement και οι εσωτερικές διεργασίες  

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viohalco: Τα σενάρια για placement και οι εσωτερικές διεργασίες  
Εδώ και ημέρες αναζωπυρώθηκαν οι φήμες για μελλοντική διάθεση ποσοστού στη μητρική. Τι λένε στη χρηματιστηριακή αγορά για τις προϋποθέσεις και τα εσωτερικά θέματα.

Σενάρια για διάθεση ποσοστού μετοχών πέριξ του 25% του ομίλου Viohalco κυκλοφορούν και πάλι στη χρηματιστηριακή αγορά εδώ και μερικές ημέρες, με την υποσημείωση βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ανάλογες πληροφορίες περί πρόθεσης των βασικών μετόχων του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου να προχωρήσουν σε placement άνω του 20% και μάλλον κάπου στο 25%.

Πάντως, σχετικές πληροφορίες που προέρχονται από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι αφενός τέτοια σχέδια υπήρχαν και παλιότερα αλλά μάλλον δεν έπαιξε βοηθητικό ρόλο στην υλοποίησή τους η συγκυρία, αφετέρου εκτιμάται ότι ίσως πρώτα το γκρουπ προχωρήσει στην πραγματοποίηση άλλων διεργασιών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό και οικονομικό «πακέτο» πριν απευθυνθεί, μέσω μεγάλου διεθνούς οίκου (έχουν ήδη γραφεί αρκετά για τη Goldman Sachs), σε επενδυτές για τη διενέργεια placement. Δηλαδή, να επιλυθούν ή προωθηθούν εσωτερικά και… εξωτερικά θέματα και κάποιες εκκρεμότητες πρώτα και μετά, εφόσον όλα πάνε καλά, να «βγει» η Viohalco στην αγορά για να δώσει σημαντικό μετοχικό ποσοστό, αφού πρώτα ολοκληρώσει κάποιες κινήσεις που σχετίζονται με θυγατρικές της.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά είναι σενάρια εκ μέρους της χρηματιστηριακής αγοράς που εδώ και καιρό αναμένει κάποιες εξελίξεις γύρω από το γκρουπ, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω ενημέρωση για της σχέσης του τους Δανούς της Orsted. Θεωρητικά, όπως έχει αναφερθεί, η αγορά αναμένει ενδεχομένως και εντός Μαΐου νέα αναφορικά με τη Cenergy που υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται προ της συμφωνίας με την Δανέζικη Orsted για την μονάδα υπoθαλάσσιων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το προσεχές διάστημα. Εσχάτως, για τη Cenergy, που θυμίζουμε ότι αποτέλεσε και πόλο έλξης για γαλλικούς ομίλους, κυκλοφορούν και οι πληροφορίες περί προώθησης επένδυσης έως 750100 εκατ. ευρώ στην Sovel στον Βόλο προκειμένου να κατασκευάζονται πλωτές ανεμογεννήτριες. Πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές το θέμα αυτό έχει διάφορες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση από ξένα κονδύλια (π.χ. Ταμείο Ανάκαμψης). Βέβαια, η Viohalco, πέρα από τις μπίζνες που προωθεί σε διάφορους τομείς, έχει μπροστά της και την εισαγωγή της θυγατρικής της στο real estate, Noval Property, στο ΧΑ, με την ΑΕΕΑΠ να έχει περιθώριο μερικών μηνών για να περάσει το κατώφλι της αγοράς. Επίσης, χρηματιστηριακά στελέχη δεν αποκλείουν να δούμε κάποιας στιγμή και νέα διάθεση πακέτου μετοχών σε θυγατρική του ομίλου, «δείχνοντας» προς την πλευρά της ELvalHalcor, αν και σημειώνεται ότι πρόκειται περί σεναρίου της αγοράς, με την εισηγμένη έτσι κι αλλιώς να προωθεί σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως λοιπόν, σημείωναν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι πιθανό εάν και όταν διάφορα «μέτωπα» και κάποιες διεργασίες στον όμιλο προχωρήσουν ομαλά, τότε να προκύψουν σαφώς καλύτερες συνθήκες ώστε η Viohalco να διευρύνει και διεθνοποιήσει το μετοχολόγιό της μέσω διάθεσης σημαντικού πακέτου μετοχών, καθώς θα έχει δοθεί η δυνατότητα οι θυγατρικές και τα επενδυτικά πλάνα να αποτυπωθούν με καλύτερο τρόπο στη μητρική. Έτσι κι αλλιώς βέβαια ο όμιλος και μέσω των θυγατρικών του μπορεί να επωφεληθεί από την προώθηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα, έχει ήδη σημαντικό αποτύπωμα σε ενεργειακά projects, έχει καταφέρει μέσω επενδύσεων να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα, παράγει προϊόντα προστιθέμενης αξίας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, ως εκ τούτου, βρίσκεται στα διεθνή ραντάρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Viohalco: Οι κλάδοι που «στήριξαν» την ισχυρή ανάπτυξη – Ανοδική η τάση της ζήτησης προϊόντων

Viohalco: Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών το 2021 - Αύξηση των EBITDA κατά 45%

gazzetta
gazzetta reader insider insider