Τιτάν: Δυνατό ξεκίνημα στο έτος με αύξηση του τζίρου κατά 22,6% στο α' τρίμηνο

Newsroom
Μοιράσου το
Τιτάν: Δυνατό ξεκίνημα στο έτος με αύξηση του τζίρου κατά 22,6% στο α' τρίμηνο
Δυνατό ξεκίνημα στο έτος πραγματοποίησε η Τιτάν με τον κύκλο εργασιών του Ομίλου να αυξάνεται κατά 22,6% στο α' τρίμηνο και να διαμορφώνεται σε 454,6 εκατ. ευρώ, χάρη αφενός στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και αφετέρου στη σταθερή ζήτηση.

Δυνατό ξεκίνημα στο έτος πραγματοποίησε η Τιτάν με τον κύκλο εργασιών του Ομίλου να αυξάνεται κατά 22,6% στο α' τρίμηνο και να διαμορφώνεται σε 454,6 εκατ. ευρώ, χάρη αφενός στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και αφετέρου στη σταθερή ζήτηση.

Παράλληλα, στα αποτελέσματα α' τριμήνου καταγράφεται μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 9,7εκατ. ευρώ σε 46,4 εκατ. ευρώ, καθώς οι αυξήσεις τιμών αντισταθμίζουν σταδιακά τα υψηλά κόστη.

ΗΠΑ

Η αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να καταγράφει σημαντική άνοδο, με τις πωλήσεις τσιμέντου να σημειώνουν μεγάλη αύξηση και τη ζήτηση να υπερκαλύπτει ήδη την εγχώρια παραγωγή. Η ζήτηση για κατασκευές κατοικιών παραμένει υψηλή, ενώ υπήρξε ανάκαμψη στον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Τα σημαντικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού εμφανίζονται στην αυξημένη δραστηριότητα για έργα οδικών υποδομών σε πολλές Πολιτείες. Εν μέσω υψηλότερης ζήτησης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο, οι οποίες όμως εφαρμόστηκαν σταδιακά και δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Τα περιθώρια κερδοφορίας επηρεάστηκαν από την άνοδο των τιμών των ναύλων και το κατά συνέπεια υψηλότερο κόστος του εισαγόμενου τσιμέντου, όπως και από την αύξηση των τιμών ενέργειας, των logistics, των πρώτων υλών και άλλων στοιχείων κόστους. Ένας δεύτερος γύρος αυξήσεων των τιμών έχει ήδη ανακοινωθεί για τον Ιούνιο με στόχο να καλυφθεί η αύξηση του κόστους και να αποκατασταθούν τα περιθώρια κερδοφορίας. Οι πωλήσεις τσιμέντων χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα εξελίχθηκαν ανοδικά σε όλα τα κέντρα δραστηριότητας, ενδυναμώνοντας το προβάδισμα της Titan America.

Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 17,8% σε €267,6 εκ. (αύξηση κατά 9,6% σε δολάρια ΗΠΑ), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν σε €24 εκ. έναντι €38,5 εκ. πέρυσι.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η εγχώρια ζήτηση κινείται ανοδικά και οι αυξήσεις των τιμών απορροφήθηκαν από την αγορά. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται τόσο στα αστικά κέντρα με την ανέγερση κατοικιών και ακινήτων, όσο και στην περιφέρεια, με πολλά δημόσια και δημοτικά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Στον αντίποδα, η γενικευμένη αύξηση του κόστους των δομικών υλικών έχει επιβραδύνει την έναρξη νέων έργων. Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος προορισμός εξαγωγών για την Ελλάδα. Όπως στις περισσότερες αγορές, οι τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρισμού όπως επίσης και άλλων στοιχείων του κόστους διαμορφώνουν αντίξοες συνθήκες τις οποίες ο Όμιλος αντιμετωπίζει με τιμολογιακές αυξήσεις (στο τέλος του πρώτου τριμήνου πραγματοποιήθηκε μία νέα αύξηση τιμών) όπως και με αποδοτικότερη διαχείριση του κόστους μέσω της μεγαλύτερης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Συγχρόνως, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασε αύξηση 23.0% και διαμορφώθηκε σε €69,9εκ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 4,7% και ανήλθαν σε €6,3εκ.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία και η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίστηκε με καλό ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι αυξήσεις των τιμών υλοποιήθηκαν με επιτυχία σε όλες τις αγορές και αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις κόστους. Σε αυτή την περιοχή έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και ηλεκτρισμού, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται κατά μεγάλο ποσοστό με εισαγωγές και ο Όμιλος προχώρησε πρόσφατα σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών ώστε να ανακτήσει τα περιθώρια κερδοφορίας. Πέραν αυτού ο Όμιλος βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να διαχειριστεί τις προκλήσεις στοχεύοντας στη συνεχή λειτουργική βελτίωση, μέσω της αυξημένης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, μέσω επενδύσεων σε έργα ηλιακής ενέργειας και μέσω άλλων πρωτοβουλιών.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών στην περιοχή αυξήθηκε συνολικά κατά 30.0% και διαμορφώθηκε σε €63,7εκ., χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και των τιμών, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν από €11,3εκ. σε €10,7εκ. εξαιτίας της απότομης αύξησης του κόστους ενέργειας.

Ανατολική Μεσόγειος

Η αγορά τσιμέντου στην Αίγυπτο συνεχίζει να κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά και το πρώτο τρίμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση 4,7%. Ο εξορθολογισμός της παραγωγής που επέβαλε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι μείωσε τη διαφορά μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κι έχει οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια του τριμήνου η αγορά συνέχισε να βασίζεται στις εκτενείς δημόσιες επενδύσεις για εργατικές κατοικίες και έργα υποδομών.

Στην Τουρκία οι μακροοικονομικές προκλήσεις και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία της χώρας. Η ζήτηση το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε και οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση ενόσω ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 60%, οι κρατικές επενδύσεις περιορίστηκαν, τα κόστη εκτινάχθηκαν και επικράτησε ένας πολύ βαρύς χειμώνας. Οι τιμές του τσιμέντου αυξήθηκαν, καθώς οι παραγωγοί αντέδρασαν γρήγορα προκειμένου να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών στον γεωγραφικό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώθηκε στα €53,4εκ., καταγράφοντας αύξηση 41,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτινάχθηκαν στα €5,4εκ. έναντι €0,2 εκ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Βραζιλία (Κοινοπραξία)

Η αγορά της Βραζιλίας αντικατοπτρίζει αφενός τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια και αφετέρου την ώθηση που παρέχουν οι επενδύσεις σε εργατικές κατοικίες και σε έργα υποδομών, ιδίως ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση τσιμέντου συνολικά στη χώρα σημείωσε πτώση 2,4%. Ταυτόχρονα, η σημαντική αύξηση των τιμών δεν ήταν επαρκής για νααντισταθμίσει την αύξηση των στοιχείων του κόστους.

Επιδόσεις ESG

Ο Όμιλος επιτάχυνε τις προσπάθειές του για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι καθαρές ειδικές εκπομπές CO2 ήταν κατά 6,6% χαμηλότερες έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Η εγκατάσταση προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο του Καμαρίου, ο οποίος θα επιτρέψει την αυξημένη υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων από εναλλακτικά, εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επιπλέον, η TITAN America αύξησε τις πωλήσεις τσιμέντου μειωμένου αποτυπώματος άνθρακα (Τύπου IL), το οποίο πλέον διατίθεται και στο Νιου Τζέρσεϊ και στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα, ο ΤΙΤΑΝ έθεσε σε κυκλοφορία το ENVIRA, ένα καινοτόμο έτοιμο σκυρόδεμα που μειώνει την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων, περιορίζει την απώλεια πολύτιμων υδάτινων πόρων και συμβάλλει στην συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στο αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, στο εργοστάσιο Καμαρίουεγκαταστάθηκε μια πιλοτική μονάδα για τη δέσμευση και αξιοποίηση διοξειδίου του άνθρακα (carbon capture storage and utilization) στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «RECODE». Το έργο αφορά την παραγωγή χημικών και υλικών προστιθέμενης αξίας μέσω της αξιοποίησης του CO2 που δεσμεύεται από το εργοστάσιο.

Προοπτικές

Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προκλήσεις δεν έχουν υποχωρήσει μετά την τελευταία επικοινωνία μας τον Μάρτιο 2022. Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας λόγω των τραγικών εξελίξεων στην Ουκρανία, οι οποίες όχι μόνο συνεπάγονται την απώλεια ζωών και τη δοκιμασία πλήθους ανθρώπων, αλλά και επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία με τη μορφή πληθωριστικών πιέσεων, προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ σε ότι αφορά τον κλάδο των δομικών υλικών, ο τομέας των κατασκευών διατηρεί την ισχυρή δυναμική του, παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας εξακολουθεί να ενισχύει τη ζήτηση. Ο κλάδος των έργων υποδομής αναμένεται να ενισχύσει σταθερά τη ζήτηση από το 2023 κι έπειτα, καθώς θα αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητή η τόνωση από τις μείζονος κλίμακας επενδύσεις σε υποδομές στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, προς το παρόν, οι προοπτικές στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παραμένουν θετικές.

Στην Ελλάδα, τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές οι πιέσεις από πλευράς κόστους εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν και ο Όμιλος θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές των προϊόντων του, προκειμένου να θωρακίσει και να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:35

Μακρόν: Έκκληση για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

22:23

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

22:10

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

21:56

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

21:45

ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί

21:36

Δημοσκόπηση ALCΟ: Στο 7,7% η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή

21:23

Γερμανία: Δημοσκοπική άνοδος για το AfD - Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ

21:12

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

21:01

Μπόστιτς (Fed): Τα γεγονότα στη Βρετανία ίσως αυξήσουν την οικονομική πίεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

20:50

Ιράν: Πάνω από 76 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

20:41

Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση βοηθά τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε ένα υγιές περιβάλλον

20:36

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη Δ. Παπαγγελόπουλου και Ελ. Τουλουπάκη

20:35

Μπλόκο «Βορρά» στο REPowerEU – «Όχι» σε επιδοτήσεις, στροφή σε κράτη με υψηλή εξάρτηση από αέριο

20:32

BriQ Properties: Έσοδα 4 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022 - Αυξημένα κατά 55%

20:31

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη

20:26

Ρωσία: Συνελήφθη για «κατασκοπεία» γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας

20:21

Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 - Συναγερμός στη Βαλτική

20:14

Βασιλείου (Eurobank): Μέχρι τέλος 2022 θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 1 δισ.

20:06

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο - Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

20:00

Δημοσκόπηση MARC: Στις 8,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά

19:48

Ρωσία: Ο Πούτιν χορήγησε την ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν και σε 71 ακόμα άτομα

19:43

Πιερρακάκης: Σε πλήρη λειτουργία τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας»

19:37

ΑΝΕΚ: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την Attica Συμμετοχών

19:33

Όμιλος Σαράντη: Επενδύσεις για την προάσπιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος

19:28

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την καταβαράθρωση της στερλίνας

19:27

TotalEnergies: Στη Σωληνουργεία Κορίνθου ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή

19:21

Κρεμλίνο: Σποραδικές οι επαφές με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

19:15

Κόλινς (Fed): Απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

19:10

Βίκος: Αυξημένος κατά 16,4% στα 91,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2021

19:04

Μητσοτάκης: Διαρκής και με διασφαλισμένους πόρους η πολιτική μας για τα άτομα με αναπηρία