Αυξάνονται και πληθαίνουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τα ηχηρά brands που έρχονται

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται και πληθαίνουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τα ηχηρά brands που έρχονται
Περίπου 4.500 δωμάτια αναμένεται να προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας από επενδύσεις που δρομολογούνται ή ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο

Μπορεί η πανδημία να στέρησε τα δύο προηγούμενα χρόνια από την ελληνική ξενοδοχεία μεγάλο μέρος του τζίρου της, το brand Ελλάδα ωστόσο διατήρησε την ανθεκτικότητά του, ενισχύοντας παράλληλα και την επενδυτική δυναμική του κλάδου. Το παραπάνω επισφραγίζουν οι επενδύσεις διεθνών κι εγχώριων ομίλων, οι οποίες συνεχίστηκαν εν μέσω υγειονομική κρίσης, αυξάνοντας την διετία 2020 και 2021 το δυναμικό της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας κατά 32 μονάδες και κατά 1.600 δωμάτια.

Η επενδυτική δραστηριότητα μάλιστα, παρότι έχει φρενάρει προσωρινά λόγω της εκτίναξης των τιμών των οικοδομικών υλικών, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την εταιρεία ερευνών GBR Cοnsulting να εκτιμά ότι επί του παρόντος βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αττική ακόμα 1.300 νέα δωμάτια ξενοδοχείων και άλλα τόσα προχωρούν σε ανακαίνιση σε κάποιες κλειστές μονάδες, για να αναβαθμιστούν και να επαναλειτουργήσουν προσεχώς. Την ίδια στιγμή δε, ακόμα 2.500 δωμάτια σχεδιάζονται στο Ελληνικό και νέα πρότζεκτ που βρίσκονται υπό διερεύνηση αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

Η αύξηση της ξενοδοχειακής δυναμικότητας των δύο αστικών κέντρων μαρτυρά την δυναμική του κλάδου, μια δυναμική που ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα νέα αυτά ξενοδοχειακά πρότζεκτ φέρουν την σφραγίδα ηχηρών διεθνών ξενοδοχειακών brands, όπως One & Only, Radisson, NYX, Brown, καθώς και Conrad και Curio & Hampton, της Hilton.

Νέες αφίξεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα

Στα 32 νέα ξενοδοχεία που εμπλούτισαν το ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας εν μέσω υγειονομικής κρίσης περιλαμβάνεται το Selina Athens Theatrou, δυναμικότητας 100 δωματίων, το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2020, το τετράστερο Brown Acropol δυναμικότητας 165 δωματίων, το οποίο επαναλειτούργησε από την ισραηλινών συμφερόντων αλυσίδα Brown Hotels, αλλά και το πεντάστερο Athens Capital Center Hotel-MGallery Collection, δυναμικότητας 175 δωματίων, του ομίλου Λάμψα Α.Ε.

Αντίστοιχα φέτος ολοκληρώθηκαν και δύο ακόμα μονάδες στην πλατεία Ομονοίας, το 3 αστέρων Moxy, του ομίλου της Marriott International στο κτήριο του Σαρόγλειου Μεγάρου και το 4 αστέρων Lighthouse of Brown Hotels. Τα δύο νέα ξενοδοχεία ενίσχυσαν την δυναμικότητα του κέντρου των Αθηνών κατά 440 δωμάτια.

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν ωστόσο τα ξενοδοχειακά brands και στην συμπρωτεύουσα, στην οποία την διετία 2020-2021 προστέθηκαν τέσσερα νέα ξενοδοχεία πολλών αστέρων. Συγκεκριμένα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εν μέσω υγειονομικής κρίσης άνοιξαν το 5 αστέρων ξενοδοχείο Onoma, δυναμικότητας 83 δωματίων, του ομίλου Anatolia Hospitality Group, το 5 αστέρων ξενοδοχείο Vanoro, δυναμικότητας 45 δωματίων, το 5 αστέρων ξενοδοχείο No 15 Ermou, δυναμικότητας εξίσου 45 δωμάτιων, και το 3 αστέρων ξενοδοχείο City Gate, δυναμικότητας 24 δωματίων.

Εγκαίνια έκανε φέτος και το S Hotel στο πρώην Olympion City, δυναμικότητας 28 δωματίων καθώς και το πεντάστερο On Residence, δυναμικότητας 60 δωματίων, ένα project του Tor Hotel Group της οικογένειας Τορνιβούκα και της Grivalia Hospitality το οποίο υλοποιήθηκε στο πρώην Όλυμπος Νάουσα.

Σύμφωνα με την GBR Consulting μάλιστα, στην συμπρωτεύουσα αναπτύσσονται αυτή την περίοδο ακόμα 600 δωμάτια, κάποια εκ των οποίων θα ανοίξουν υπό την επωνυμία Autograph και κάποια άλλα υπό το brand NYX. Μια ξενοδοχειακή μονάδα ακόμα θα περιλαμβάνεται και στο νέο ConfEx Park της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo.

Τα νέα ξενοδοχειακά deals

Οι επενδυτικές προοπτικές του κλάδου βέβαια δεν σταματούν εδώ. Η ανάκαμψη που αναμένεται ήδη από φέτος, η οποία σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου θα επιτύχει να ανακτήσει το 80% της κίνησης και των εσόδων της χρυσής χρονιάς του 2019, δρομολογεί νέα deals στον εγχώριο κλάδο της φιλοξενίας.

Στα σκαριά και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να βρίσκεται για παράδειγμα το deal των Mitsis Hotels με την Aldemar για την απόκτηση του πεντάστερου Aldemar Royal Mare, δυναμικότητας 435 δωματίων και του τετράστερου Aldemar Cretan Village, δυναμικότητας 322 δωματίων, στη Χερσόνησο της Κρήτης. Ο ίδιος όμιλος (Mitsis Hotels) μάλιστα έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία για την ανάπτυξη τριών ξενοδοχείων, μιας μαρίνας και ενός εμπορικού κέντρου στη βόρεια έκταση 1.328 στρεμμάτων, του Golf Αφάντου στη Ρόδο ενώ δρομολογεί ακόμα δύο επενδύσεις αυτή την περίοδο. Η μια αφορά την δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 225 δωματίων και βιλών, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων στο νησί της Μυκόνου και η άλλη την δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου, στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα ηχηρά deals που προχωρούν αυτή την περίοδο περιλαμβάνεται και η εξαγορά τεσσάρων ξενοδοχείων του ομίλου Oniro Hotels Group της Treppides Investments & Holdings από το γραφείο του Σταύρου Εφραιμίδη και τον όμιλο Delfi Partners. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Oniro City Hotel στο Κολωνάκι, Asomaton Hotel στο Θησείο, Oniro Suites στη Μύκονο και ένα υπό κατασκευή ξενοδοχείο που βρίσκεται στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι.

Στην εξαγορά του πεντάστερου Kenshō Psarou της Μυκόνου προχώρησε πρόσφατα και η Monterock International από τη Notion - Real Estate Development S.A. έναντι 19 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσει ως N Hotel Mykonos τον Μάιο ενώ έναν μήνα αργότερα αναμένεται και η επαναλειτουργία του Nobu Hotel and Restaurant Santorini.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Six Senses στη Νορβηγία είναι το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο στον κόσμο

H Ritz-Carlton έριξε στη θάλασσα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με ελληνικό όνομα

Ανοίγει το νέο πανάκριβο ξενοδοχείο Star Wars της Disney με 3.000 δολάρια τη βραδιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider