Ρεύμα: Πώς θα απορροφηθεί το 70-80% των αυξήσεων – Σήμερα το πόρισμα για τα υπερέσοδα των εταιρειών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς θα απορροφηθεί το 70-80% των αυξήσεων – Σήμερα το πόρισμα για τα υπερέσοδα των εταιρειών
Πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής και οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, όπως έγραφε χθες το Insider.gr, η «διπλή παρέμβαση στην αγορά ρεύματος» από τον Ιούλιο, την οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσδιόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν με σχετική άνεση χρόνου, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε εφαρμογή η παρέκκλιση της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας ηλεκτρισμού από την πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του Μοντέλου-Στόχου, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr τον λόγο που αποφασίστηκε να ξεκινήσει από τον Ιούλιο η υλοποίηση της «διπλής παρέμβασης», την οποία εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, έναντι του Ιουνίου που σχεδιαζόταν αρχικά.

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, η «διπλή παρέμβαση» αφορά την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρεμπορική, καθώς και την παροχή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, με τον συνδυασμό των δύο αυτών μέτρων, θα απορροφηθεί το 70-80% των αυξήσεων για το σύνολο των καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες). Επομένως, οι τιμές λιανικής θα σταθεροποιούν για τους επόμενους 6-12 μήνες, ενώ στο ίδιο διάστημα ουσιαστικά θα εξουδετερωθούν οι ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το νέο αυτό πλαίσιο στήριξης, όπως και οι επιδοτήσεις για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, θα εξειδικευτούν σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αμοιβές στη βάση του κόστους κάθε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής

Όσον αφορά το πλαφόν στη χονδρεμπορική, σκοπός είναι η μέση αμοιβή για το σύνολο του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για να επιτευχθεί, για κάθε τεχνολογία (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ χωρίς λειτουργική ενίσχυση, λιγνιτικοί σταθμοί, μονάδες αερίου) θα καθορισθεί ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο εσόδου από την αγορά, στη βάση του μεσοσταθμικού της κόστους, συνυπολογίζοντας ενδεχομένως ένα μικρό εύλογο κέρδος.

Αυτό σημαίνει πως από τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει πλέον καμία τεχνολογία που να αποκομίζει συγκυριακά υπερέσοδα, όπως συμβαίνει τώρα. Έτσι, για παράδειγμα, όλοι οι σταθμοί που δεν λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα θα αμείβονται από την αγορά με βάση το αντίστοιχο πλαφόν (το οποίο όπως είναι φυσικό θα κινείται κάτω από τα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και όχι με την ανώτατη προσφορά της τελευταίας μονάδας που εντάσσεται στο σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, για να διαμορφωθεί η μέση αμοιβή στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το πλαφόν για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες θα τεθεί χαμηλότερα από το μεταβλητό τους κόστος. Επομένως, για να ανακτήσουν το κόστος τους, οι μονάδες αυτές θα αποζημιώνονται από την πολιτεία.

Οριζόντιες επιδοτήσεις από τον Ιούλιο

Ο παραπάνω μηχανισμός θα εξασφαλίσει την κατακρήμνιση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, που θα συμπαρασύρει στον ίδιο βαθμό προς τα κάτω και τις λιανικές τιμές. Για την απορρόφηση του 70-80% των αυξήσεων, θα συνδράμει και η παροχή επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής, η οποία θα «αναχαιτίσει» το ποσοστό των ανατιμήσεων που θα απομείνει.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, οι επιδοτήσεις θα εφαρμοσθούν οριζόντια, δηλαδή θα καλύπτουν το σύνολο των οικιακών, επαγγελματικών και αγροτικών παροχών – με διαφορετικά, ωστόσο, ποσά ενίσχυσης ανά κατηγορία. Επίσης θα καλύπτουν το σύνολο των καταναλώσεων.

Το πόρισμα της ΡΑΕ

Για τη χρηματοδότηση των δύο μέτρων σε χονδρική και λιανική, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν δύο επιπλέον πηγές εσόδων, ξεκινώντας από κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δεύτερη νέα πηγή θα είναι η φορολόγηση με ένα ειδικό τέλος ύψους 90% των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον Οκτώβριο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Μαρτίου τον υπολογισμό αυτών των υπερεσόδων για το πρώτο 6μηνο.

Μάλιστα, η ΡΑΕ πρόκειται σήμερα να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πόρισμά της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, θα προσδιορίζει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ τα ποσά προς φορολόγηση. Ένα ποσό που προέκυψε από το ισοζύγιο των κερδών των εταιρειών ενέργειας από την ηλεκτροπαραγωγή, αφαιρώντας από αυτό τις εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν στην προμήθεια, ώστε να «επιστρέψουν» με τη μορφή ελαφρύνσεων ένα μέρος των κερδών στο πελατολόγιό τους.

Οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο

Όσον αφορά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, το οποίο και θα είναι και το τελευταίο όπου το «δίχτυ προστασίας» θα είναι αμιγώς οι επιδοτήσεις, όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, οι ενισχύσεις θα επεκταθούν στα οικιακά τιμολόγια. Έτσι, θα καλύψουν κατά 50% την όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των πρώτων 300 κιλοβατώρων, όπως επίσης και τις μη κύριες κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδιαίο ποσό ενίσχυσης για αυτές τις περιπτώσεις θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όσον αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι ελαφρώς μικρότερη από τον Απρίλιο, απορροφώντας ωστόσο το ίδιο ποσοστό αυξήσεων, με δεδομένο ότι είναι ελαφρώς μικρότερη με την οποία έκλεισε ο προηγούμενος μήνας. Επομένως, αναμένεται να κινείται στα 55-60 ευρώ. Με την ίδια λογική, μικρή αποκλιμάκωση θα υπάρξει και στην επιδότηση των επιχειρήσεων, η οποία τον προηγούμενο μήνα ήταν 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Αναδρομικές μειώσεις στο ρεύμα με επιστροφή έως 600 ευρώ - Απορρόφηση έως 80% των αυξήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider