Τράπεζες: Απελευθερώνεται η σύνθεση των ΔΣ, αλλά με κωλύματα και παράδοξα για στελέχη του δημόσιου τομέα

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Απελευθερώνεται η σύνθεση των ΔΣ, αλλά με κωλύματα και παράδοξα για στελέχη του δημόσιου τομέα
Το προτεινόμενο από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο για το ΤΧΣ αίρει τα άσκοπα, πλέον, εξεζητημένα κριτήρια επιλογής στελεχών για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Διατηρεί, ωστόσο, αδικαιολόγητα, τον αποκλεισμό στελεχών του δημόσιου τομέα. Η σημασία των μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ.

Την άρση των εξαιρετικά δεσμευτικών και αντιπαραγωγικών κριτηρίων επιλογής προσώπων για τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών – απόρροια μιας περιόδου έντονης δυσπιστίας στη χώρα και στο τραπεζικό της σύστημα από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων τα προηγούμενα χρόνια -, προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ν/σ δεν φαίνεται να υποστηρίζει πλήρως την κυβερνητική θέση (που έχουν, άλλωστε, ασπαστεί και οι επενδυτές) ότι η κρίση στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες έχει παρέλθει, καθώς διατηρεί αδικαιολόγητα μία αναχρονιστική διάταξη που αποκλείει από τα ΔΣ των τραπεζών όλα τα στελέχη από όλο τον δημόσιο τομέα. Ανάλογη διάταξη δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ, ούτε και προβλέπεται από τις εποπτικές αρχές (ΕΚΤ/SSM).

Με τη χώρα και τις συστημικές της τράπεζες να έχουν ξεπεράσει την κρίση που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίησή τους, κατά βάση με κρατικό χρήμα, το 2015 και στο αποκορύφωμα των περίπου 107 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων το 2016, το ν/σ ορθά καταργεί τους περιοριστικούς και μονοδιάστατους όρους για την επιλογή των μελών στα ΔΣ των τραπεζών. Η κατάργηση των εξεζητημένων και άσκοπων προϋποθέσεων fit & proper δεν δημιουργεί τον κίνδυνο «επιστροφής ζόμπι» στις τράπεζες, σύμφωνα με κάποια σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Και αυτό, διότι ο διορισμός των μελών στα ΔΣ των τραπεζών εγκρίνεται από τον SSM με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (“CRR”) που προβλέπει και για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Επομένως, με την κατάργηση των ασφυκτικών και παράλογων κριτηρίων επιλογής, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα μπορούν να εμπλουτιστούν με την πείρα, την τεχνογνωσία και τις ιδέες στελεχών από ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής/επιστημονικής ζωής. Πράγμα που είναι όχι απλά αναγκαίο, αλλά και πολύτιμο για τη λειτουργία των τραπεζών στο νέο, απαιτητικό και πολυδιάστατο πεδίο όπου καλούνται να δραστηριοποιηθούν. Η αναγκαιότητα για την πολυμορφία των ΔΣ αποτυπώνεται και στον αυξημένο ρόλο που αποδίδει ο SSM στα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Στα μέλη αυτά αποδίδεται ο ρόλος του «εμπνευστή» ιδεών και στρατηγικών κατευθύνσεων τις οποίες θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εκτελεστικά μέλη.

Παραδόξως, ωστόσο, και χωρίς να επιβάλλεται από τον SSM ή τους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους, το προτεινόμενο νομοσχέδιο εξαιρεί εκ προοιμίου και χωρίς να εξετάζει αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, όλο το στελεχιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, στο άρθρο 11 του ν/σ, που αφορά στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ και αποτελεί τροποποίηση του άρθρου 10 του ν. 3864/2010, προβλέπεται ότι κάθε μέλος (του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του πιστωτικού ιδρύματος) πρέπει να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια πριν τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως Αρχηγού του Κράτους ή Προέδρου της Κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Δηλαδή, αν π.χ. κάποιος εγγραφεί στο μεθαυριανό συνέδριο τη ΝΔ ως μέλος για να παρακολουθήσει, αποκλείεται επί μια τετραετία από την ενασχόληση με ΔΣ τράπεζας. Ή αν ένας καθηγητής, οικονομολόγος, νομικός, μηχανικός, δικαστικός, στρατιωτικός θητεύσει για ένα μήνα ως γενικός Γραμματέας ή Υπουργός επόμενης υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν μπορεί να διοριστεί για μια τετραετία μέλος ΔΣ τράπεζας.

O αποκλεισμός οποιουδήποτε έχει περάσει έστω και μία μέρα από τον δημόσιο τομέα στην τετραετία που ορίζει το ν/σ, δεν υφίσταται σε κανένα άλλο μέλος της ΕΕ ούτε συνιστά κριτήριο fit & proper στην ουσία του (γνώση αντικειμένου, εμπειρία, καλή φήμη, ανεξαρτησία – μη σύγκρουση συμφερόντων, ικανός χρόνος για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του). Εκτός αυτού, τα κριτήρια fit & proper είναι κατ΄ εξοχήν υπόθεση εσωτερικής έννομης τάξης, δηλαδή ρυθμίσεων εταιρικού δικαίου.

Το ζητούμενο είναι να εξετάζεται αν υπάρχει έλλειψη γνώσεων ή σύγκρουση συμφερόντων και αυτό να συνιστά το κριτήριο αποκλεισμού. Το ν/σ προβλέπει ορθά ότι «κάθε μέλος ΔΣ πιστωτικού ιδρύματος πρέπει να δηλώνει όλες τις οικονομικές διασυνδέσεις με το πιστωτικό ίδρυμα πριν από τον διορισμό του. Η αρμόδια αρχή πρέπει να έχει επιβεβαιώσει την ικανότητα και καταλληλότητά του για τη θέση, όπου αυτό προβλέπεται. Επιπλέον, οποιαδήποτε καταδίκη ή άσκηση ποινικής δίωξης με αμετάκλητο βούλευμα για αδικήματα που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα αποτελεί λόγο παύσης της θητείας του μέλους».

Αναμφίβολα, εφόσον διατηρηθεί, η διάταξη του ν/σ περί αποκλεισμού των δημοσίων λειτουργών από μέλη των ΔΣ τραπεζών θα σηματοδοτήσει ένα μόνιμο στίγμα και έναν συνεχή «ευτελισμό» του πολιτικού συστήματος ενός κράτους – μέλους της ΕΕ για το πώς χειρίστηκε ατυχώς την κρίση του 2015.

Εάν για κάποιο λόγο κρίνεται σκόπιμο να παραμένουμε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και οι εξυγιασμένες ελληνικές τράπεζες να μην χειραφετηθούν σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, τότε ο αποκλεισμός που προβλέπει το ν/σ θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στα εκτελεστικά μέλη των ΔΣ των τραπεζών. Και αυτό, για να μην αγνοηθεί και ο ενισχυμένος ρόλος που αποδίδει ως εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών ο SSM, στα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για την πολυμορφία της σύνθεσης των ΔΣ και τη συμβολή τους με διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες και κουλτούρες από την στενά τραπεζική τεχνική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Παύουν να ισχύουν τα μέτρα covid για την πρόσβαση στα καταστήματα -Διατηρείται η μάσκα

Β. Ψάλτης: Το σχέδιο διοικητικής αναδόμησης για την αύξηση πυρός της Alpha Bank

Όλες οι ειδήσεις

12:02

Έντονες ζυμώσεις στις τράπεζες μετά την Αττικής – Τι κινήσεις σχεδιάζονται, ποια είναι τα «κλειδιά»

12:01

Βρετανία: Ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών τον Σεπτέμβριο, μετά από 3 μήνες

12:01

Γερμανία: Περισσότερη ξεκούραση ζητούν οι πιλότοι της Eurowings, κήρυξαν απεργία

11:56

Βουλή: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

11:48

Πώς να επιλέξεις χρωματική παλέτα για τη διακόσμηση του σπιτιού σου

11:42

Η Volkswagen ετοιμάζει επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ στην Κίνα

11:33

Δακτύλιος: Επιστρέφει στις 10 Οκτωβρίου - Ποιοι εξαιρούνται

11:31

Έρευνα: Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως προτιμούν ταξίδια με τα δικά τους αυτοκίνητα

11:20

Οικονόμου: 64 εκατ. ευρώ σε δήμους και σχολικές επιτροπές για κάλυψη ενεργειακού κόστους

11:16

Γεωργιάδης για ωράριο καταστημάτων: Δεν υπήρξε θέμα για το υπουργείο και δεν θα υπάρξει

11:10

Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 34 νεκροί από πυροβολισμούς σε παιδικό σταθμό - Αναφορές για 22 νεκρά παιδιά

11:01

Ευρωζώνη: Πτώση στον κλάδο των κατασκευών - Περαιτέρω συρρίκνωση στη Γερμανία

11:00

Πούτιν: Θα καταπιεί το «δηλητηριώδες χάπι» της Ουκρανίας;

10:54

Intrakat: Νέος Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας ο Γιώργος Τσαπρούνης

10:52

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι Οuκρανοί βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα στη Ρωσία

10:49

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

10:45

Κομισιόν: Η διαθεσιμότητα τροφίμων στην ΕΕ δεν διατρέχει κίνδυνο

10:42

Κικίλιας: Το τουριστικό μοντέλο να συνδυάζει τις πολιτιστικές διαδρομές με την πράσινη ανάπτυξη

10:40

Υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ

10:31

Eurobank: Συμμετέχει στο Naxos Smart Island της AWS με smart λύσεις

10:31

Παπαθανάσης: Μέσω εφαρμογής οι τιμές για τα 50 βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

10:31

Energean: Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος αερίου στο Ισραήλ - Έως και 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου αξιοποιήσιμα

10:22

Άνοδος με «αστερίσκους» στις ευρωαγορές, με την προσοχή στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ

10:15

Kορυφαίος πολιτιστικός προορισμός της Ευρώπης στα World Travel Awards η Αθήνα

10:12

Στην Αθήνα η πανευρωπαϊκή συνάντηση για την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία της Pfizer

10:00

ΑΔΜΗΕ: Οι 4 ενδιαφερόμενοι για το 20% της θυγατρικής «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ»

09:55

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών σε Κύθηρα και Λέσβο - Παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Μηταράκης

09:47

Βρετανία: Η Fitch «κούρεψε» το outlook λόγω των οικονομικών πολιτικών της Τρας και του Κουάρτενγκ

09:46

Jumbo: Αύξηση 11% των πωλήσεων στο 9μηνο, το Νοέμβριο νέο υπερ-καταστήμα στη Ρουμανία

09:35

Η Αϊτή ζητεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα εν μέσω του αποκλεισμού εγκαταστάσεων καυσίμων από συμμορίες