«Κλείδωσε» στην Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) η μονάδα καύσης των 106 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσε» στην Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) η μονάδα καύσης των 106 εκατ. ευρώ
Ο ΕΔΣΝΑ αποδέχτηκε τη νέα πρόταση της κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ. Νέο έργο για το γκρουπ. Ποιο είναι το project θερμικής επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. 

«Κλείδωσε» και επισήμως στην Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος, ένα μεγάλο project συνολικού ύψους 106 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr προ δέκα ημερών περίπου, ο όμιλος ανταποκρίθηκε στην «πρόσκληση» του ΕΔΣΝΑ για υποβολή βελτιωμένης προσφοράς για τη μονάδα καύσης στην περιοχή των Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής, με αποτέλεσμα την κατακύρωση του ανοικτού διαγωνισμού στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ.

Όπως είχαμε αναφέρει, η κοινοπραξία κλήθηκε έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας να καταθέσει νέα πρόταση, όπως και έκανε (έκπτωση 5%, έναντι 4,5%), με αποτέλεσμα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ να την αποδεχθεί και να εισηγηθεί την επικύρωσή της. Η δε Εκτελεστική Επιτροπή του φορέα αποδέχτηκε με τη σειρά της την εν λόγω εισήγηση, αποφασίζοντας να κατακυρώσει τον ανοιχτό διαγωνισμό για τον «Εκσυγχρονισμό, Αναβάθμιση, Μετατροπή και Λειτουργία, κατά παραχώρηση, της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά», εκτιμώμενης αξίας 81.060.157€, χωρίς Φ.Π.Α. πλέον του δικαιώματος προαίρεσης μετεγκατάστασης εκτιμώμενης αξίας 5.000.014,00€, χωρίς Φ.Π.Α.» στον οικονομικό φορέα «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΡΣΗ Α.Ε. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε.Α.Υ.Μ. ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ» ο οποίος προσέφερε τελικό ενιαίο ποσοστό πλειοδοσίας επί των ελαχίστων μηνιαία καταβλητέων χρηματικών ποσών ποσοστού 5%.

Βέβαια, απαιτείται η διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, εφόσον αυτός αποβεί θετικός, θα κοινοποιηθεί στον ανάδοχο η πρόσκληση για την υπογραφή σύμβασης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παραχώρηση της λειτουργίας της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά, που βρίσκεται στη θέση Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής του Νομού Αττικής. Στο αντικείμενο του διαγωνισμού περιλαμβάνεται και όποια συντήρηση ή/ και αναβάθμιση απαιτηθεί κατά το χρόνο της παραχώρησης καθώς και η αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα με προσθήκη συστήματος ενεργειακής αξιοποίησης, στα πλαίσια των προσπαθειών του ΕΔΣΝΑ για στροφή προς την κυκλική οικονομία. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι ο ίδιος ο ανάδοχος.

Για να θυμίσουμε τι συνέβη στην «τελική ευθεία» του διαγωνισμού, στις αρχές του χρόνου η κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) – ΑΡΣΗ και η περιβαλλοντική εταιρεία Θαλής υπέβαλαν προσφορές για τη διεκδίκηση του διαγωνισμού (κατά την καταληκτική ημερομηνία 07/01/2022). Ωστόσο, στη συνέχεια, η Επιτροπή Διαγωνισμού προχώρησε στην απόρριψη των δικαιολογητικών της Θαλής λόγω ελλείψεων σε μια σειρά από απαιτούμενα έγγραφα, στοιχεία κ.α. που σχετίζονται με την οικονομική και τεχνική επάρκεια, βάσει των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της κοινοπραξίας Ηλέκτωρ καθώς πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας μόνο με την εν λόγω κοινοπραξία. Έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποδέχτηκε την εισήγηση της Ε.Δ. και αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά της Θαλής και να προχωρήσει με αυτήν της κοινοπραξίας υπό την Ηλέκτωρ.

Ο Αποτεφρωτήρας ΕΑΥΜ του ΕΔΣΝΑ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ένα κύκλο λειτουργίας περίπου 20 ετών. Η δυναμικότητα του είναι 30 τόνοι ημερησίως και επιτυγχάνεται με δύο όμοιες και παράλληλες γραμμές Αποτέφρωσης. Το σύστημα καύσης των αποβλήτων θα αποτελείται από περιστροφικό κλίβανο κατάλληλης κατασκευής και μήκους για την επίτευξη της βέλτιστης ανάμειξης και τη μείωση των απαιτούμενων συντηρήσεων. Θα φέρει βαθμωτό καυστήρα που θα έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει τις απαιτούμενες θερμοκρασίες καύσης. Επίσης ο θάλαμος τέφρας και η σύνδεση με τον περιστροφικό κλίβανο θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι ώστε να γίνεται αυτόματα η εκκένωση τέφρας. Όλη η καύση θα πρέπει να επιτηρείται από κάμερες στην αίθουσα τηλε-ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι η κυρίαρχη στον τομέα της Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ), ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ, έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται μέσω της Κοινοπραξίας Μίσθωσης Αποτεφρωτήρα ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΡΣΗ Α.Ε. τον μοναδικό στην Ελλάδα Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων στον Χ.Υ.Τ.Α Άνω Λιοσίων, που λειτουργεί από το 2002, με την ΗΛΕΚΤΩΡ να συμμετέχει στην Κοινοπραξία με ποσοστό 70%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωτερικό υδροδοτικό Αττικής: ΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το project των 235 εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στήριξη από Παραχωρήσεις και ΑΠΕ, «μπαίνουν βάσεις» για βελτίωση στην ΑΚΤΩΡ – Ανεκτέλεστο στα 2,5 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider