Πέντε «μνηστήρες» συνεχίζουν στις 2 μονάδες αποβλήτων άνω των 760 εκατ. ευρώ στην Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε «μνηστήρες» συνεχίζουν στις 2 μονάδες αποβλήτων άνω των 760 εκατ. ευρώ στην Αττική
apovlita
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat προχωρούν στους ΣΔΙΤ διαγωνισμούς για Φυλή, Σχιστό. 

Οι 5 υποψήφιοι επενδυτές – διεκδικητές που υπέβαλαν προσφορές στους διαγωνισμούς για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, μεγάλων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική, ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, «πέρασαν» στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Όπως από προχτές είχε προαναγγείλει το insider.gr, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ενέκρινε το πρακτικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο (2) νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε Αττική (Φυλή) και Πειραιά (Σχιστό).

Ο ΕΔΣΝΑ «άναψε το πράσινο φως» και στα 5 σχήματα, δηλαδή τους ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt), τόσο για τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» προϋπολογισμού 461,2 εκατ. ευρώ, όσο και για «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά», προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Οι νέες αυτές Μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή (κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καθώς το 85% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, χωρίς καμία επεξεργασία), αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

ΜΕΑ Αττικής: Όπως αναφέρονταν στις προκηρύξεις, το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως 30 έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο 3 έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 450.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

ΜΕΑ Πειραιά: Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» για να καλύψει ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως είκοσι εννέα (29) έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο (2) έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισήμανε χτες ότι: «Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου μας που προβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της ανακύκλωσης και μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια και χρονοδιαγράμματα. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, μαζί με την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που ήδη υλοποιείται και την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού, θα ανακουφίσουν σημαντικά τον υφιστάμενο χώρο ταφής που παρουσιάζει κορεσμό και θα βάλουν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σύστημα νέων υποδομών επεξεργασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider