Τι «τρέχει» με τις μονάδες απορριμμάτων άνω των 870 εκατ. ευρώ στην Αττική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «τρέχει» με τις μονάδες απορριμμάτων άνω των 870 εκατ. ευρώ στην Αττική
Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τις μονάδες επεξεργασίες αποβλήτων σε Αττική – Φυλή και Πειραιά – Σχιστό. Έρχεται η φάση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου; Οι διεκδικητές των projects και το Γραμματικό.

Έχουν περάσει ήδη 5 «γεμάτοι» μήνες από τότε που τα ισχυρά εγχώρια κατασκευαστικά σχήματα σε μεταξύ τους συμμαχίες αλλά και σε συνεργασίες με ομίλους από άλλους κλάδους (τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια κ.α.) υπέβαλαν προσφορές στους διαγωνισμούς για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, μεγάλων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική, ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι κάτι… κινείται.

Εκτός απροόπτου, γιατί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που έχει όχι μόνο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και αντίκτυπο αλλά και κοινωνικό έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις και αντιδράσεις, οι διαδικασίες θα περάσουν σε επόμενο στάδιο.

Μέσα στην εβδομάδα για δύο από τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων έχουν προγραμματιστεί… διεργασίες, Ειδικότερα, και εφόσον δεν προκύψει κάποια αλλαγή ή ανατροπή, για αύριο Τρίτη 1 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα, μεταξύ άλλων, και την έγκριση των πρακτικών ολοκλήρωσης της Α’ Φάσης του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση δύο μεγάλων projects. Δηλαδή, πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην Αττική, προϋπολογισμού 461,2 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής και της αντίστοιχης ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας περιφέρειας Πειραιά στην περιοχή του Σχιστού, προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, θεωρητικά θα πρέπει προσεχώς να «κλειδώσει» ποια γκρουπ περνούν στην επόμενη φάση, δηλαδή τη Β1 φάση, που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Βέβαια, πρόκειται για έργα και διαδικασίες που «τραβούν» επί πολλά έτη, υπάρχουν αντιδράσεις για χωροθετήσεις αλλά και για το μέγεθος των μονάδων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς θα γίνει στη Φυλή με δεδομένο ότι ο δήμαρχος της περιοχής δεν συμφωνεί με την κατασκευή μια μεγάλης ΜΕΑ.

Πάντως, πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μεν σημαντικές καθυστερήσεις και αντιδράσεις, ωστόσο, υπάρχει και πολιτική όπως και… αυτοδιοικητική βούληση τελικά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Πλην όμως, αυτό μένει να φανεί. Βέβαια, εκτός από αντιδράσεις κατοίκων και Δήμων, υπάρχουν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ αλλά και σε αυτόν για το Γραμματικό (δημόσιος διαγωνισμός άνω των 110 εκατ. ευρώ), ο οποίος «βγήκε» (μέσα από μπαράζ αναβολών) λίγο αργότερα από τους ΣΔΙΤ (σε αυτούς υπάρχει και ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ).

Για τα ΣΔΙΤ ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil - ΑΒΑΞ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt).

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα οι αρμόδιες επιτροπές προχώρησε και σε έλεγχο κάποιων στοιχείων – πιστοποιητικών ομίλων ώστε να αποφανθούν υπέρ ή κατά της επάρκειάς τους, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για 1-2 τέτοιες περιπτώσεις που τελικά φαίνεται να είχαν θετική για τους «μνηστήρες» κατάληξη, ωστόσο, μένει να φανεί αν προκύψουν προσεχώς ενστάσεις και προσφυγές σε επόμενα στάδια. Αντίστοιχες διεργασίες υπήρξαν και για τη μονάδα στο Γραμματικό, για την οποία στις αρχές Δεκεμβρίου υπέβαλαν προσφορές οι κοινοπραξίες Τέρνα – Intrakat – Watt, ΑΒΑΞ – ΑΑΓΗΣ και Ηλέκτωρ – Μεσόγειος. Το εν λόγω δημόσιο έργο υπό τον τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής» έχει καθυστερήσει επί χρόνια εξαιτίας αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος.

ΜΕΑ Αττικής: Όπως αναφέρονταν στις προκηρύξεις, το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως 30 έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο 3 έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 450.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

ΜΕΑ Πειραιά: Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» για να καλύψει ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως είκοσι εννέα (29) έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο (2) έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider