Τσαμάζ: Θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ: Θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις
Περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων FTTH και 5G το 2022 για τον ΟΤΕ. Τι ανέφεραν τα στελέχη του Ομίλου στην ενημέρωση των αναλυτών.

Επενδύσεων συνέχεια, μερίδιο από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που δρομολογούνται στη χώρα και συνέχιση της δυναμικής πορείας σε τηλεφωνία και τηλεόραση περιλαμβάνουν τα σχέδια του ΟΤΕ για το νέο έτος, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2021 στους αναλυτές.

«Είχαμε ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο με ανάκαμψη και προχωράμε το φιλόδοξο επενδυτικό μας πλάνο. Η άνοδος των εσόδων, των ελεύθερων ταμειακών ροών και της κερδοφορίας του Ομίλου το προηγούμενο έτος συνοδεύτηκε κι από αύξηση της ζήτησης για καλύτερες ταχύτητες σε σταθερή και κινητή αλλά κι από την αύξηση της συνδρομητικής βάσης της τηλεόρασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο επικεφαλής του Ομίλου σημείωσε ότι η συνέχιση των επενδύσεων και η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών είναι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός αυξάνει συμπληρώνοντας ότι «έχουμε κάνει ήδη μεγάλη πρόοδο αλλά στόχος είναι να κάνουμε ακόμα περισσότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε ότι τόσο η ανάπτυξη των οπτικών ινών όσο και του 5G προχωρά με τον πήχη να έχει ανέβει ήδη ψηλότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Για την ακρίβεια στην περίπτωση του 5G, όπως διευκρίνισε, η κάλυψη ανέρχεται ήδη στο 60% της ελληνικής επικράτειας και ο αναθεωρημένος στόχος προβλέπει να φτάσει στο 90% στο τέλος του έτους. Ήδη άλλωστε όπως εξήγησε η κάλυψη έχει φτάσει σε αυτό το ποσοστό (90%) στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Όσο για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), ο προγραμματισμός είναι να φτάσουν σε 1 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2022 και σε 3 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2027, όπου είναι και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του επενδυτικού πλάνου που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή προχωρά όπως διευκρινίστηκε και ο διπλασιασμός των ονομαστικών ταχυτήτων του σταθερού Ιnternet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι και εφόσον αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, κίνηση που είχε προαναγγείλει ο ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges κατά την προ διμήνου συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η κίνηση για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων χαρακτηρίζει την στρατηγική μας να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πελάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, διευκρινίζοντας ότι προχωρούν οι σχετικές συζητήσεις με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα συμπλήρωσε ο κ Τσαμάζ έχουν ήδη λάβει έγκριση για διπλασιασμό ταχυτήτων πάνω από 450 προγράμματα. Παρότι ο επικεφαλής του ομίλου εκτίμησε ότι ο ρυθμιστής της αγοράς (ΕΕΤΤ) δεν θα αρνηθεί την βελτίωση των υπηρεσιών χωρίς κόστος, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ανταγωνιστές για τις τιμές χονδρικής ώστε να καμφθούν οι αρχικοί προβληματισμοί που εκφράστηκαν από πλευράς τους απέναντι στην απόφαση του ΟΤΕ. «Έχουμε συζητήσει το πόσο θα μπορούσαμε να μειώσουμε το κόστος χονδρικής από το switch έως τη καμπίνα. Η όποια μείωση βέβαια θα γίνει μια φορά και δεν θα επηρεάσει τον ισολογισμό» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Φιλοδοξία του Ομίλου είναι και η ακόμα δυναμικότερη παρουσία του ΟΤΕ στα έργα ICT, στα οποία όπως σημείωσε ο κ Τσαμάζ ο ΟΤΕ έχει το προβάδισμα της δεκαετούς εμπειρίας. Την ίδια στιγμή βέβαια ανέφερε ότι το ψηφιακό πακέτο είναι τόσο ευρύ που επιτρέπει να διεκδικήσουν μέρος του όλοι οι πάροχοι της αγοράς. «Θα πρέπει να πάρουν κι άλλοι από την πίτα των ψηφιακών έργων, ο ήλιος θα πρέπει να λάμψει για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι τα εν λόγω έργα αναμένεται να ξεκινήσουν από το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους. Σημειωτέον ότι τα έσοδα από τον συγκεκριμένο κλάδο κατέγραψαν ανάπτυξη της τάξης 8% από έτος σε έτος το 2021.

ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επιδόσεις της Cosmote TV, η συνδρομητική βάση της οποίας μετά και την είσοδο του ΟΤΕ στο ελληνικό πρωτάθλημα αυξήθηκε κατά 9%. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η Cosmote TV προσέθεσε περί τους 24.000 νέους συνδρομητές στη βάση της. Η εν λόγω αύξηση της ζήτησης στην τηλεόραση σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ποιότητα της Over the Top υπηρεσίας της Cosmote TV, την οποία και θα συνεχίσει να εμπλουτίζει, όπως επεσήμαναν τα στελέχη του ΟΤΕ.

Αναφερθείς στην αναθεωρημένη πολιτική αμοιβών των μετόχων του ΟΤΕ, τα στελέχη του Ομίλου σημείωσαν ότι παρέχει την ευελιξία που απαιτείται για να ανταποκριθεί ο Όμιλος στις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες, τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια και το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Παράλληλα προσέθεσαν ότι επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι το μοντέλο λειτουργίας είναι αποδοτικό και οι επενδύσεις εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και στο μέλλον. «Έχουμε ευελιξία. Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας μας μπορεί να ανέβει και η αμοιβή μετόχων. Όσο ανεβαίνουν οι επιδόσεις θα ανεβαινουν οι αμοιβές μετόχων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζαράκης τονίζοντας ότι παρά την αβεβαιότητα του προηγούμενου διαστήματος, η πολιτική που ακολουθήθηκε κατάφερε να φέρει αύξηση του μερίσματος κατά 5%. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι το επενδυτικό πλάνο που έχει ανακοινώσει ο όμιλος δεν έχει καμία επίπτωση στον δανεισμό και χρηματοδοτείται από τις ταμειακές ροές του Ομίλου.

Τέλος ερωτηθείς για τον ανταγωνισμό ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι αναμένεται να ενταθεί μετά και την ένταξη των Nova και Wind στην ομπρέλα της United, αυτό όμως είναι κάτι που δεν προβληματίζει τον Όμιλο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Εμείς έχουμε μια σταθερή στρατηγική, επενδύουμε για τα καλύτερα δίκτυα και το καλύτερο επίπεδο των υπηρεσιών. Σεβόμαστε τον ανταγωνισμό αλλά είμαστε πάντα προετοιμασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι βάσει τον οικονονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2021 έκλεισε με αύξηση της τάξης του 6% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL) λόγω θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία και με αύξηση της τάξης του 17% στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 5%, με προτεινόμενο Μέρισμα στα 0,558 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Ισχυρές επιδόσεις για το 2021 - Πρόταση για αυξημένο μέρισμα στα 0,558 ευρώ

COSMOTE Home Connect: Νέα αποκλειστική υπηρεσία, για καλύτερο Internet στο σπίτι

COSMOTE e-Value: Αναπτυξιακή πορεία και δύο ευρωπαϊκές διακρίσεις για το μεγαλύτερο ελληνικό contact center

gazzetta
gazzetta reader insider insider