Η «χρυσή δεκάδα» των επενδύσεων του fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR – Πού διοχετεύθηκαν 42,35 εκατ. ευρώ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «χρυσή δεκάδα» των επενδύσεων του fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR – Πού διοχετεύθηκαν 42,35 εκατ. ευρώ
Ποιες είναι οι επενδυτικές κινήσεις του fund στην εγχώρια επιχειρηματική σκακιέρα των μικρομεσαίων τα τελευταία 2,5 χρόνια. Σε ποιες δέκα εταιρείες «είδε» ευκαιρίες.

Το… «δέκα στα δέκα» έκανε το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR, ανακοινώνοντας πριν από ένα 24ωρο τη δέκατη κατά σειρά επένδυσή του στην Ελλάδα, μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων. Το εν λόγω fund έχει επενδύσει - σωρευτικά - κεφάλαια ύψους 42,35 εκατ. ευρώ σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πως ακόμη και εν καιρώ κρίσης το εγχώριο επιχειρείν παρουσιάζει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η πρώτη επένδυση του fund έγινε τον Ιούλιο του 2019 - λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας - στην εταιρεία Ροδούλα (κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης και γλυκισμάτων), ενώ η δέκατη επένδυση ανακοινώθηκε μόλις χθες (22 Δεκεμβρίου 2021) και αφορά στην εταιρεία Select Fish.

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 85 εκατ. ευρώ που έχει σαν στόχο τη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο ραντάρ του μπαίνουν κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες εταιρείες που χαράσσουν στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και διαθέτουν δυναμικές διοικητικές ομάδες που έχουν την ικανότητα, το όραμα αλλά και τη δέσμευση να δημιουργήσουν αξία.

Το fund - στο οποίο συμμετέχουν οι Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης - διαχειρίζεται η Elikonos Capital Partners S.a.r.l., η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012 με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR αντλεί τα κεφάλαιά του από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πλατφόρμα του ελληνικού κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και άλλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Το Equifund χρηματοδοτείται από το ελληνικό «Ταμείο Συμμετοχών» από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και θεσμικούς επενδυτές. Στόχος του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη δημιουργία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα και σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς φορείς.

Αναλυτικά, οι επενδυτικές κινήσεις του Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην εγχώρια επιχειρηματική σκακιέρα των μικρομεσαίων - με χρονολογική σειρά - έχουν ως εξής:

22 Δεκεμβρίου 2021

Το fund ανακοίνωσε τη δέκατη επένδυσή του, ύψους 7 εκατ. ευρώ, που αφορά στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Select Fish.

Η Select Fish δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών και αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέα σολομού στην εγχώρια αγορά. Το χαρτοφυλάκιο πελατών της αποτελείται από αλυσίδες supermarket και εμπόρους ψαριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η εταιρεία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοτροφείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1995 και απασχολεί 120 άτομα προσωπικό.

26 Οκτωβρίου 2021

Το fund προχώρησε στην ένατη επένδυσή του, ύψους 7 εκατ. ευρώ, που αφορούσε στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία ComSys.

Η ComSys δραστηριοποιείται στην πώληση τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων που λειτουργούν τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με τους πιο σημαντικούς προμηθευτές προϊόντων τεχνολογίας και επικοινωνίας, έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει με επιτυχία σημαντικά έργα στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και του λιανικού εμπορίου σε 22 διαφορετικές χώρες. H εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1989 και απασχολεί 43 άτομα.

4 Οκτωβρίου 2021

Τον περασμένο Οκτώβριο το Elikonos 2 S.C.A. SICAR ανακοίνωσε μια διπλή επένδυση, αφού προχώρησε στην έβδομη επένδυσή ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Etpa Packaging Α.Ε. και αντίστοιχα στην όγδοη, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στην OJOO Limited.

Η Etpa Packaging ιδρύθηκε το 1995 και έχει εξελιχθεί σε ηγέτη στην εγχώρια αγορά αυτοκόλλητων ετικετών. Στο πελατολόγιο της συγκαταλέγονται μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, απορρυπαντικών και καλλυντικών με παρουσία στην Ελλάδα. Σήμερα η εταιρία διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, γραφεία και αποθήκες στην Αθήνα, ενώ απασχολεί 153 άτομα προσωπικό.

Η OJOO Limited ιδρύθηκε το 2007 στην Κύπρο και δραστηριοποιείται μέσω της ιστοσελίδας της www.soundsnap.com ως ψηφιακή βιβλιοθήκη ηχητικών εφέ. Στην ιστοσελίδα της υπάρχουν πάνω από 400.000 ηχητικά εφέ ενώ έχει περισσότερους από 2.900 χρήστες που περιλαμβάνουν εταιρείες παραγωγής ταινιών, διαφημίσεων, video games και καλλιτέχνες. Σήμερα η εταιρία έχει παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

23 Φεβρουαρίου 2021

Τον περασμένο Φεβρουάριο προέβη στην έκτη επένδυσή του, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Eurocatering A.E. Οι δραστηριότητες της Eurocatering περιλαμβάνουν την επιλογή, επεξεργασία και διανομή λαχανικών (χύμα και συσκευασμένα), σαλατών, φρούτων και άλλων συναφών προϊόντων (χυμοί, σνακ) στην Ελλάδα, κυρίως σε εστιατόρια και πολυκαταστήματα τροφίμων (supermarkets), ενώ τα προϊόντα της είναι γνωστά και με το εμπορικό σήμα «Φρεσκούλης». Η εταιρεία έχει επίσης παρουσία στην αγορά της Βουλγαρίας μέσω θυγατρικής, ενώ να σημειωθεί πως στη Eurocatering συνεπένδσε και το EOS Hellenic Renaissance Fund με ποσό ύψους 7 εκατ. ευρώ.

4 Ιανουαρίου 2021

Ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους όταν το fund ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πέμπτη επένδυσή του, «ρίχνοντας» κεφάλαια ύψους 4 εκατ. ευρώ στη Μέγας Γύρος και αποκτώντας μειοψηφική συμμετοχή στον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα.

Η Μέγας Γύρος διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα (Ασπρόπυργος) και στις ΗΠΑ (New Jersey) και απασχολεί 225 άτομα. Παράγει περίπου 80 κωδικούς προϊόντων με πρόσφατη καινοτομία τα προϊόντα χωρίς κρέας (meatless), στοχεύοντας και στη χορτοφαγική (vegan) αγορά. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι διαθέσιμα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Μέση Ανατολή, ενώ η διανομή των προϊόντων γίνεται σε εστιατόρια/ψητοπωλεία αλλά και από πολυκαταστήματα τροφίμων (supermarkets).

28 Νοεμβρίου 2019

Λίγο πριν την έλευση του 2020, το fund προχώρησε στην τέταρτη επένδυσή του, διαθέτοντας κεφάλαια ύψους 5 εκατ. ευρώ στην Andromeda Seafood S.L., ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας, που ιδρύθηκε το 1998.

29 Οκτωβρίου 2019

Το fund ανακοίνωσε την τρίτη επένδυσή του, ύψους 750 χιλ. ευρώ, στην εταιρεία Youth Lab ΑΕ, εταιρεία καλλυντικών που αναπτύσσει τεχνολογικά προηγμένες φόρμουλες από φυτικά και βιοτεχνολογικά ενεργά συστατικά που στοχεύουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού της επιδερμίδας. Προσφέρει προϊόντα καθαρισμού, αντιγήρανσης σώματος και αντιηλιακής προστασίας, τα οποία διανέμονται μέσω επιλεγμένων φαρμακείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (εξαγωγές σε πάνω από 10 χώρες) και μέσω e-shop.

1η Οκτωβρίου 2019

Η δεύτερη επένδυση του fund, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, αφορούσε στη Μινέρβα, μία από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας στον τομέα των τροφίμων με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε 42 χώρες. Πρόκειται για την παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία στην Ελλάδα, που εκτός από ελαιουργικά προϊόντα και προϊόντα ξυδιού, προσφέρει μεγάλη γκάμα τυροκομικών και προϊόντων βουτύρου. Τα προϊόντα της παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι Αττικής και τα Ιωάννινα, ενώ η εταιρεία απασχολεί 215 άτομα προσωπικό.

15 Ιουλίου 2019

Η «παρθενική» επένδυση του fund ήρθε τον Ιούλιο του 2019, όταν το Elikonos 2 S.C.A. SICAR «έριξε» 3 εκατ. ευρώ στην «Προϊόντα Ζύμης Ροδούλα ΑΕ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκού στην Ελλάδα με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες.

Η Ροδούλα παράγει τα προϊόντα της σε δύο εγκαταστάσεις στην Αττική, λειτουργεί κέντρα διανομής σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ απασχολεί 235 άτομα προσωπικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επένδυση του Elikonos 2 S.C.A. SICAR, ύψους 7 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Select Fish

Επένδυση από EOS Capital Partners - Elikonos 2 S.C.A. SICAR στη Eurocatering

Επένδυση 4 εκατ. ευρώ στην Μέγας Γύρος από την Elikonos

gazzetta
gazzetta reader insider insider