Eurobank: Ανακοινώνει deal με την Worldline για τα POS

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ανακοινώνει deal με την Worldline για τα POS
Συμφωνία με τη Worldline για την πώληση της δραστηριότητας POS, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η Eurobank, πραγματοποιώντας το τρίτο deal τράπεζας με εξειδικευμένο διεθνή «παίκτη» στο χώρο του merchant acquiring.

Συμφωνία με τη Worldline για την πώληση της δραστηριότητας POS, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η Eurobank, πραγματοποιώντας το τρίτο deal τράπεζας με εξειδικευμένο διεθνή «παίκτη» στο χώρο του merchant acquiring.

Η Worldline είναι γαλλική πολυεθνική εταιρεία υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών που ιδρύθηκε το 1970. Στις θυγατρικές της περιλαμβάνονται οι Ingenico, equensWorldline και Banksys. Στον Όμιλο Worldline είχε πωλήσει, τον Μάιο του 2021, η Quest Συμμετοχών τη συμμετοχή της στην εταιρεία Cardlink, μεγαλύτερoυ δικτύου πληρωμών στην Ελλάδα. Tον Ιούλιο η Worldline εξαγόρασε το 80% του merchant business της BNL, θυγατρικής της BNP Paribas στην Ιταλία, έναντι τιμήματος 220 εκατ. ευρώ.

H Worldline ηγείται στην αγορά πληρωμών της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στην πρώτη τετράδα των παγκόσμιων «παικτών», με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και με προσωπικό άνω των 20.000 εργαζομένων. Το 2020 η Worldline είχε έσοδα 4,8 δις. ευρώ. Η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της αξιόπιστες λύσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας πληρωμών, προωθώντας την επιχειρηματική τους ανάπτυξη όπου και αν βρίσκονται.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από την Worldline στους τομείς των Εμπορικών Υπηρεσιών περιλαμβάνουν: Τερματικά, Λύσεις & Υπηρεσίες; Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, ευρύ χαρτοφυλάκιο τερματικών πληρωμών, καθώς και ηλεκτρονικά εισιτήρια και ψηφιακές υπηρεσίες στο βιομηχανικό περιβάλλον. Όπως είχε γράψει το insider.gr στα μέσα Οκτωβρίου , η Eurobank συνομιλούσε με τις Nexi και Worldline, με τις προσφορές τους να βρίσκονται πολύ κοντά και το deal να προδιαγράφεται σε τιμή υψηλότερη από αυτό των δύο αντίστοιχων συναλλαγών που έχουν γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, η μία εκ των δύο προσφορών προέβλεπε καταβολή υψηλότερου τιμήματος τοις μετρητοίς και μικρότερου μέρους του σε συνάρτηση με τις επιδόσεις που θα καταγράφονται στη διάρκεια της συνεργασίας και μικρότερο χρονικό ορίζοντα αποκλειστικής συνεργασίας με την Τράπεζα.

Και οι δύο προσφορές έδιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη Eurobank περισσότερο από 20 φορές το EBITDA της δραστηριότητας POS. Η δραστηριότητα POS της Eurobank, αν και η παλαιότερη χρονολογικά, είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά, ενώ το πελατολόγιό της απαρτίζεται από εμπόρους με πολύ καλό track record πληρωμών.

Η Eurobank αναμένεται να παραμείνει στη δραστηριότητα POS διατηρώντας ποσοστό 20% στην εταιρεία, το οποίο θα πωλήσει σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι με την ιταλική Nexi προχώρησε σε συμφωνία στις αρχές Αυγούστου, η Alpha Bank. Η συμφωνία προέβλεπε την απόσχιση από την Τράπεζα της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της σε μία νέα εταιρεία (η οποία θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η Nexi θα έχει μερίδιο συμμετοχής 51%, καταβάλλοντας τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αντανακλά επιχειρηματική αξία 307 εκατ. ευρώ για το 100% της επιχειρηματικής αξίας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank.

Είχε προηγηθεί η πώληση της δραστηριότητας merchant acquiring από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμφώνησε με τον όμιλο Euronet Worldwide, λαμβάνοντας συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider