Eurobank: Κλείνει το deal για τα POS με τίμημα έκπληξη 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Κλείνει το deal για τα POS με τίμημα έκπληξη 
Eurobank
Το τρίτο deal τράπεζας με εξειδικευμένο διεθνή «παίκτη» στο χώρο του merchant acquiring.

Τη συμφωνία για την πώληση της δραστηριότητας POS, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η Eurobank, πραγματοποιώντας το τρίτο deal τράπεζας με εξειδικευμένο διεθνή «παίκτη» στο χώρο του merchant acquiring.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το τίμημα που αναμένεται να εξασφαλίσει η Eurobank θα αποτελεί έκπληξη, υπερβαίνοντας τα τιμήματα των δύο αντίστοιχων deals από Πειραιώς και Alpha Bank που έχουν προηγηθεί, αλλά ακόμα και τις ίδιες τις προβλέψεις της Τράπεζας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο κορυφαίες εταιρείες με τις οποίες συνομιλεί η Eurobank, η Nexi και η Worldline, βρίσκονται πολύ κοντά σε επίπεδο προσφορών.

Ωστόσο, η μία εκ των δύο προβλέπει καταβολή υψηλότερου τιμήματος τοις μετρητοίς και μικρότερου μέρους του σε συνάρτηση με τις επιδόσεις που θα καταγράφονται στη διάρκεια της συνεργασίας, ενώ προβλέπει και μικρότερο χρονικό ορίζοντα αποκλειστικής συνεργασίας με την Τράπεζα.

Και οι δύο προσφορές, πάντως, φαίνεται πως δίνουν στη Eurobank περισσότερο από 20 φορές το EBIDTA της δραστηριότητας POS. Η δραστηριότητα POS της Eurobank, αν και η παλαιότερη χρονολογικά, είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογικά, ενώ το πελατολόγιό της απαρτίζεται από εμπόρους με πολύ καλό track record πληρωμών. Η Eurobank αναμένεται να παραμείνει στη δραστηριότητα POS διατηρώντας ποσοστό 20% στην εταιρεία, το οποίο θα πωλήσει σε δεύτερη φάση.

Σημειώνεται ότι με την ιταλική Nexi προχώρησε σε συμφωνία στις αρχές Αυγούστου, η Alpha Bank. Η συμφωνία προέβλεπε την απόσχιση από την Τράπεζα της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της σε μία νέα εταιρεία (η οποία θα λάβει άδεια ιδρύματος πληρωμών), στην οποία η Nexi θα έχει μερίδιο συμμετοχής 51%, καταβάλλοντας τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό αντανακλά επιχειρηματική αξία 307 εκατ. ευρώ για το 100% της επιχειρηματικής αξίας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank.

Η Nexi είναι η κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη, εισηγμένη στο MTA της Borsa Italiana και λειτουργεί σε ισχυρή συνεργασία με τουλάχιστον 150 τράπεζες-εταίρους, σε τρεις τομείς της αγοράς: Merchant Services & Solutions, Cards & Digital Payments και Digital Banking Solutions. Εξυπηρετεί περισσότερους από 900.000 εμπόρους και 43 εκατομμύρια κάρτες πληρωμής, διαχειρίζεται περίπου 12.800 ΑΤΜ, 480.000 σταθμούς εργασίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και περίπου 900 εκατομμύρια εκκαθαρίσεις συναλλαγών.

Η Worldline είναι γαλλική πολυεθνική εταιρεία υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών που ιδρύθηκε το 1970, με έσοδα 4,8 δις. ευρώ 2020. Στις θυγατρικές της περιλαμβάνονται οι Ingenico, equensWorldline και Banksys. Στον Όμιλο Worldline είχε πωλήσει η Quest Συμμετοχών τη συμμετοχή της στην εταιρεία Cardlink, τον Μάιο. Tον Ιούλιο η Worldline εξαγόρασε το 80% του merchant business της BNL, θυγατρικής της BNP Paribas στην Ιταλία, έναντι τιμήματος 220 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη ελληνική Τράπεζα που προχώρησε σε πώληση της δραστηριότητας merchant acquiring ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμφώνησε με τον όμιλο Euronet Worldwide, λαμβάνοντας συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider