Κορκίδης: Ευχαριστήρια επιστολή στο Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου για συνεργασία και οργάνωση Οικονομικού Φόρουμ στη Κύπρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης: Ευχαριστήρια επιστολή στο Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου για συνεργασία και οργάνωση Οικονομικού Φόρουμ στη Κύπρο
Με εγκάρδια επιστολή εκ μέρους του ΔΣ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνο Παπαθωμά.

Με εγκάρδια επιστολή εκ μέρους του ΔΣ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνο Παπαθωμά και όλα τα μέλη του ΔΣ για την ζεστή φιλοξενία και την αμοιβαία φιλία. Η 50χρονη συνεργασία προσλαμβάνει πλέον μια σύγχρονη μορφή και διευρύνεται με το Επικαιροποιημένο Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης, ώστε μια νέα εποχή στενής συνεργασίας μεταξύ των Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιώς να ξεκινήσει δυναμικά με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους.

Η υπογραφή του νέου Επικαιροποιημένου Πρωτοκόλλου έγινε με την παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσας Πηλείδου, του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα και της κας Σοφίας Πουγούνια, Διευθύνουσα Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης, που ήρθε στην Κύπρο με μέλη του ΔΣ από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Το νέο Πρωτόκολλο που επικαιροποιεί το προηγούμενο που υπογράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1971, μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, διαλαμβάνει τα ακόλουθα:

- Συνδιοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ το 2022, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και επιχειρηματιών της Κύπρου και της Ελλάδας.

- Τακτική διαβούλευση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγή πληροφοριών ή στοιχείων που βρίσκονται στα αρχεία των δύο Επιμελητηρίων, με σκοπό να ενισχυθεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των μελών τους.

- Διοργάνωση από κοινού εμπορικών αποστολών για την προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου και των δύο χωρών.

- Οικειοθελή συνδρομή στη διευθέτηση εμπορικών διαφορών ανάμεσα στα μέλη τους.

- Ανάληψη κοινών ενεργειών και δράσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.-

- Διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, εκθέσεων, εργαστηρίων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι επιχειρηματικές κοινότητες με την οικονομία και τις εξαγωγικές δυνατότητες των περιφερειών τους.

- Ανάπτυξη επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων, οργανισμών, ενώσεων, των περιφερειακών τους ενοτήτων.

- Εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τους.

- Αναθέρμανση των σχέσεων των δύο αδελφών Επιμελητηρίων.

- Αφιέρωμα στις ευημερούσες πόλεις της Αμμοχώστου και του Πειραιά.

- Ανάλυση των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία.

- Εισηγήσεις επίλυσης των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

- Ενίσχυση και ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργιών (Β2Β) μεταξύ των μελών των δύο επιμελητηρίων.

- Ενίσχυση συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων σε όλους τους τομείς.

- Την παραχώρηση γραφείου, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους στον Πειραιά τα μέλη του Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου

Κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλείδου είπε μεταξύ άλλων ότι "δυστυχώς η τουρκική εισβολή του 1974, ακύρωσε τα όνειρα και τον προγραμματισμό των προοδευτικών και παραγωγικών προκατόχων σας, που είχαν την έμπνευση να συνάψουν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, μεταξύ των τότε ακμαζουσών πόλεων και λιμένων, Αμμοχώστου και Πειραιά, για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος-Κύπρου". Μέσα από τις κάθε είδους ιδιαίτερες προκλήσεις επιβίωσης, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, είπε η κα. Πηλείδου, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβάλουν στην αποφασιστικότητα μας ως Κυβέρνηση, να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να τις ξεπεράσουμε με επιτυχία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς ανάφερε ότι το 1971, το Επιμελητήριο της ακμάζουσας τότε πόλης της Αμμοχώστου, είχε συνάψει και υπογράψει Πρωτόκολλo Αδελφοποίησης με το αντίστοιχο Επιμελητήριο του Πειραιά, στοχεύοντας στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και στη διεύρυνση των συναλλαγών, στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, αλλά και παράλληλα στην καλλιέργεια των σχέσεων των δύο πόλεων σε πολιτιστικό επίπεδο. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς για την υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου. Ακόμα είπε ότι σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του Επιμελητηρίου Πειραιά στα χρόνια μετά την εισβολή, προς το εκτοπισμένο, προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου, τόσο οικονομικά όσο και με άλλους τρόπους βοήθειας και στήριξης. Σ΄ αυτά τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς προσέφερε, μέσω του Επιμελητηρίου, συνολικά έξι υποτροφίες, σε άπορους από την Αμμόχωστο, για φοίτηση στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Με το νέο Πρωτόκολλο, επισήμανε, θα διευρυνθεί η συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων προς αμοιβαίο όφελος.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι τα δύο Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν πολύ στη διμερή επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών. Όπως είπε, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το οποίο παραμένει ζωντανό και δραστήριο, με πρωταρχικό πάντα στόχο την εγκατάσταση στην έδρα του και την περιοχή ευθύνης του. Όραμά μας είναι η διοργάνωση ενός Οικονομικού Συνεδρίου τον Μάιο του 2022 με διευρυμένη ατζέντα, για την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργιών, αλλά και την προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων Ελληνικών και Κυπριακών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας των δύο χώρων, με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες να ηγούνται των εν λόγω δραστηριοτήτων, με αιχμή την σε εξέλιξη ευρισκόμενη, εκ νέου, προσπάθεια ανάπτυξης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας με επιδότηση 5 εκ. ευρώ. Αυτή την περίοδο πρόσθεσε, υπάρχει μια πλειάδα πεδίων ανάπτυξης δράσεων κοινού ενδιαφέροντος αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου ήταν, είναι και θα είναι, ένα από τα ζωντανά και δραστήρια κύτταρα του Κυπριακού επιχειρείν. Κλείνοντας, ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία του αδελφού Επιμελητηρίου, πρωτίστως εκείνες που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Κυπριακού επιχειρείν και καταδικάζουμε, με εμφαντικό τρόπο, τις τουρκικές προκλήσεις που επιχειρούν να αλλάξουν το στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Τέλος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις 59 υπογραφές των προέδρων όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαικής προσπάθειας να σταματήσει η Κύπρος να είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ-27, υπό κατοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider