Viva Wallet: Το deal που «επωάζεται» με την JP Morgan σε αποτίμηση 1,5 δισ. 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viva Wallet: Το deal που «επωάζεται» με την JP Morgan σε αποτίμηση 1,5 δισ. 
Η JP Morgan επιβεβαίωσε στο Bloomberg ότι «ζυγίζει» το deal με την ελληνική fintech. Τι είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ο ιδρυτής και CEO της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης. Πώς δικαιολογείται το δυσθεώρητο τίμημα που φημολογείται για την ελληνική fintech.

Ένα ακόμα μεγάλο deal, βρίσκεται προ των πυλών. Τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν έντονα το τελευταίο διάστημα για νέο mega – deal στην ελληνική αγορά, με επίκεντρο την ελληνική fintech Viva Wallet, επιβεβαίωσε στο Bloomberg η JP Morgan.

Η αμερικανική τράπεζα την οποία οι πληροφορίες ήθελαν να έχει συμφωνήσει με τον μεγαλομέτοχο της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, την εξαγορά του 100% της εταιρείας, επιβεβαίωσε χθες ότι «ζυγίζει» το deal με την ελληνική fintech. Η δήλωση της JP Morgan δεν μπορεί να εκληφθεί ως τετελεσμένη συμφωνία εξαγοράς. Ωστόσο, οι φήμες του τελευταίου μηνός φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν δώσει τα χέρια, με το τίμημα που έχει συμφωνηθεί για την εξαγορά της Viva Wallet να κινείται στο εύρος των 1,2 – 1,7 δισ. ευρώ.

Το δυσθεώρητο αυτό τίμημα φαίνεται πως «εξαργυρώνει» το επιθετικό και επιτυχημένο άνοιγμα της Viva Wallet στα (πλέον σύγχρονα) τραπεζικά πράγματα, μετά την απόκτηση της τραπεζικής άδειας της Praxiabank το 2020 και τη φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης που χάραξε έκτοτε η διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον ιδρυτή και CEO της Viva, Χάρη Καρώνη.

Το στίγμα της αξίας της Viva Wallet - που προφανώς είχε τεστάρει στις αγορές – είχε δώσει ο κ. Καρώνης τον Ιούνιο που μας πέρασε. Όπως έγραφε τότε το insider.gr, ο επόμενος χρηματοδοτικός γύρος για τη Viva Wallet θα γινόταν σε αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ.

Τονίζοντας ότι η στρατηγική της Viva Wallet είναι για ένα επιχειρηματικό μοντέλο κερδοφόρο στη βάση του, ώστε η εταιρεία να είναι επενδύσιμη, ο κ. Καρώνης είχε αναφέρει τότε ότι ο νέος χρηματοδοτικός κύκλος, ύψους 350 εκατ. ευρώ της Viva Wallet, θα γινόταν σε αποτίμησή της στο 1,5 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που υπήρχε τότε ήταν για άντληση νέας χρηματοδότησης 350 εκατ., όποτε έκρινε η εταιρεία, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Το ορόσημο αυτό είχε τεθεί καθώς συνδέεται με την υποχρέωση μετατροπής του ομολόγου με το οποίο συμμετέχουν στην Viva Wallet οι EBRD, Tencent και Breyer Capital. Οι παραπάνω είχαν χρηματοδοτήσει με 80 εκατ. δολ. την Viva Wallet τον Μάρτιο προκειμένου αυτή να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα.

Δίνοντας την περιγραφή του ομίλου Viva, ο κ. Καρώνης είχε μιλήσει τον Ιούνιο για μία εταιρεία με τεχνολογικό προβάδισμα, ένα software house με όλες τις αναγκαίες άδειες, που προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών πληρωμών στους εμπόρους, παρέχοντας τοπική υποστήριξη (localized support) σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται. Όπως είχε πει, η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 χώρες και θα αποκτήσει φυσική παρουσία με τραπεζική άδεια σε τρεις ακόμη χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία).

Το 2020, τα έσοδα του Ομίλου Viva ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια. Για το τρέχον έτος, ο όμιλος στοχεύει σε έσοδα 100 – 120 εκατ. ευρώ, δηλ. σε ετήσια μεγέθυνση 2,5 – 3 φορές.

Σημειώνεται ότι με την επέλαση των εταιρειών fintech την τελευταία δεκαετία να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης στις τοπικές αγορές και το άνοιγμα εκτός συνόρων να είναι αδύνατο χωρίς τραπεζική άδεια, έχοντας τραπεζική άδεια, η neobank Viva μπορεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, τα πλεονεκτήματα της «ταυτότητάς» της ως ιδρύματος ηλεκτρονικών πληρωμών. Αποκτά, έτσι, πρόσβαση και παρουσία σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο πελατειακά, αλλά και σε επίπεδο δεξαμενής άντλησης ταλέντων που θα ενισχύει με προστιθέμενη αξία το brand της Viva Wallet.
Συνδυάζει, έτσι, πλεονεκτήματα άκρως ελκυστικά για τους επενδυτές και εκεί βρίσκεται το «κλειδί» για το διαφαινόμενο mega – deal της Viva Wallet με την JP Morgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider