Viva Wallet: Στόχος να γίνει η πρώτη neobank για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viva Wallet: Στόχος να γίνει η πρώτη neobank για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη
Παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου την αναπτυξιακή πορεία της Viva Wallet και τα μελλοντικά της σχέδια, ο ιδρυτής της και CEO Χάρης Καρώνης έδωσε το στίγμα μιας πολύ ανταγωνιστικής επόμενης μέρας.

Στην πρώτη neobank για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, στοχεύει να εξελιχθεί η Viva Wallet, σηματοδοτώντας την επόμενη φάση της εξέλιξης των fintech και προδιαγράφοντας το τοπίο του ανταγωνισμού στο οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν τα προσεχή χρόνια οι παραδοσιακές τράπεζες.

Παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου την αναπτυξιακή πορεία της Viva Wallet και τα μελλοντικά της σχέδια, ο ιδρυτής της και CEO Χάρης Καρώνης έδωσε το στίγμα μιας πολύ ανταγωνιστικής επόμενης μέρας. Τόνισε ότι «οι πληρωμές αλλάζουν γήπεδο, καθώς απαιτούνται πιο τεχνολογικές λύσεις και οι τράπεζες φεύγουν και θα φύγουν τρέχοντας» (ο κ. Καρώνης καλωσόρισε την εξαγορά της Cardlink από την Worldline και είπε ότι έφερε ήδη από την επομένη νέους πελάτες στην Viva). Μίλησε για την ανάγκη διεύρυνσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ώστε να συμπεριλάβει και όλα τα ιδρύματα πληρωμών. Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Viva Wallet «λαγό» για τις εξελίξεις που αναγκάζονται να μιμηθούν οι τράπεζες και κατέστησε σαφές ευθαρσώς ότι η Viva θα διεκδικεί τον χώρο της και θα χρησιμοποιεί κάθε ένδικο μέσο έναντι όποιου κλείνει τον δρόμο στον ελεύθερο ανταγωνισμό, παραβαίνοντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Με την επέλαση των εταιρειών fintech την τελευταία δεκαετία να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης στις τοπικές αγορές και το άνοιγμα εκτός συνόρων να είναι αδύνατο χωρίς τραπεζική άδεια, έχοντας την άδεια αυτή η neobank Viva μπορεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, τα πλεονεκτήματα της «ταυτότητάς» της ως ιδρύματος ηλεκτρονικών πληρωμών. Αποκτά, έτσι, πρόσβαση και παρουσία σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο πελατειακά, αλλά και σε επίπεδο δεξαμενής άντλησης ταλέντων που θα ενισχύει με προστιθέμενη αξία το brand της Viva Wallet, κάνοντάς το σταθερά ελκυστικό για τους επενδυτές.

Κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής πορείας της Viva Wallet, ο ιδρυτής της και CEO Χάρης Καρώνης, έκανε λόγο για το «δεύτερο ταξίδι» που διανύει σε αυτή τη φάση η Viva Wallet στην 21 ετών παρουσία της. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται με την επένδυση των 850 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ για στοχευμένο δανεισμό σε εμπόρους με τους οποίους συνεργάζεται ο Όμιλος. «Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα σούπερ – μάρκετ τραπεζικών υπηρεσιών. Δεν θα παίρνουμε καταθέσεις, δεν θα δίνουμε πάσης φύσεως δάνεια. Δουλεύουμε ως utility bank, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών στους συνεργαζόμενους εμπόρους – πελάτες μας και θα εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες αυτές με ένα μόνο προϊόν: τη χορήγηση merchant advance (ουσιαστικά, εμπορική προκαταβολή σε μετρητά) από κεφάλαια που θα προέρχονται από επενδυτές και όχι από καταθέτες», είπε ο κ. Καρώνης, «φωτογραφίζοντας» τον ορισμό της neobank.

Το μοντέλο των εμπορικών δανειοδοτήσεων (σημειώνεται ότι η διάρκειά τους θα είναι 40 – 60 ημέρες και το ποσό σε συνάρτηση με τον όγκο πληρωμών που διενεργεί ο πελάτης μέσω της Viva Payments) λειτουργεί μέσω SPV. Σημειώνεται ότι η δημιουργία του πρώτου SPV έχει ανατεθεί στην Jefferies, η οποία ανέλαβε τη διαδικασία εξεύρεσης των επενδυτών για το funding του SPV και τη χρηματοδότηση της Viva Wallet.

Μιλώντας για την ελληνική αγορά, το πρώτο δάνειο μέσω της Vivabank (πρώην Praxiabank) δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. H χορήγηση του δανείου γίνεται ως εξής: Η Τράπεζα (Vivabank) κάνει το credit scoring της επιχείρησης προκειμένου να εγκρίνει το κεφάλαιο κίνησης και εφόσον συμφωνήσει η επιχείρηση, η Τράπεζα – εντός 15 ημερών το ανώτερο – τιτλοποιεί το δάνειο και το μεταβιβάζει στο SPV. Το SPV είναι αυτό που τελικά δίνει το δάνειο στην επιχείρηση, αναλαμβάνοντας το ρίσκο αλλά και το όφελος από τη χορήγηση του δανείου. Η Τράπεζα συνεχίζει να εκτελεί την εξυπηρέτηση του δανείου, κάνοντας τις πληρωμές στο SPV από τα ποσά που παρακρατεί μέσα από τις πληρωμές που διενεργεί ο έμπορος (το ποσό που πηγαίνει για την αποπληρωμή του δανείου από το σύνολο των πληρωμών που διενεργεί ο έμπορος μέσω Viva Payments, το ορίζει ο έμπορος στην Τράπεζα) και η ίδια κρατάει προμήθεια.

Σημειώνεται ότι με το μοντέλο αυτό, που δουλεύει εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η τράπεζα (Vivabank) δεν διατηρεί βιβλίο χορηγήσεων (loan book) στον ισολογισμό της και άρα δεν επιβαρύνεται με τον πιστωτικό κίνδυνο ή με την δέσμευση κεφαλαίων για προβλέψεις. Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει τον κίνδυνο δημιουργίας κόκκινων δανείων τον οποίο έχουν οι παραδοσιακές τράπεζες και ο ρόλος της εξαντλείται σε αυτόν του διαμεσολαβητή των πιστώσεων. Παράλληλα, η πώληση των δανείων της παρέχει leverage και δυνατότητα χορήγησης περισσότερων πιστώσεων. Σημειώνεται ότι το SPV θα αποκτά δανειακά χαρτοφυλάκια πολλών ευρωπαϊκών χωρών (η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 χώρες), μετριάζοντας περαιτέρω τον κίνδυνο των χορηγήσεων.

Επόμενος χρηματοδοτικός γύρος σε αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ

Δίνοντας την περιγραφή του ομίλου Viva, ο κ. Καρώνης μίλησε για μία εταιρεία με τεχνολογικό προβάδισμα, ένα software house με όλες τις αναγκαίες άδειες, που προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών πληρωμών στους εμπόρους, παρέχοντας τοπική υποστήριξη (localized support) σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται. Όπως είπε, η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 χώρες και θα αποκτήσει φυσική παρουσία με τραπεζική άδεια σε τρεις ακόμη χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία).

Το 2020, τα έσοδα του Ομίλου Viva ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι συναλλαγές που εκκαθαρίστηκαν ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια. Για το τρέχον έτος, ο όμιλος στοχεύει σε έσοδα 100 – 120 εκατ. ευρώ, δηλ. σε ετήσια μεγέθυνση 2,5 – 3 φορές.
Τονίζοντας ότι η στρατηγική της Viva Wallet είναι για ένα επιχειρηματικό μοντέλο κερδοφόρο στη βάση του, ώστε η εταιρεία να είναι επενδύσιμη, ο κ. Καρώνης είπε ότι ο νέος χρηματοδοτικός κύκλος, ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα γίνει σε αποτίμηση της Viva Wallet στο 1,5 δις. ευρώ. Tο χρονικό περιθώριο για την άντληση των 350 εκατ. είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2023 (όποτε το αποφασίσει η εταιρεία), ένα ορόσημο το οποίο συνδέεται με την υποχρέωση μετατροπής του ομολόγου με το οποίο συμμετέχουν στην Viva Wallet οι EBRD, Tencent και Breyer Capital (επένδυσαν 80 εκατ. δολ. στην Viva Wallet τον Μάρτιο). Η Viva Wallet θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση των 80 εκατ. δολ. για να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα. Η λειτουργία «Tap on Phone» μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού.

Σημειώνεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Viva Wallet βρίσκονται με ποσοστό 52,5% οι ιδρυτές της, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, με ποσοστό 13% η οικογένεια Λάτση, με 10% η Deca και με 24% το fund Hedosophia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider