Νέα υπερδύναμη στον κλάδο του online delivery – Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά το deal της DoorDash με τη Wolt

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα υπερδύναμη στον κλάδο του online delivery – Τι σημαίνει για την ελληνική αγορά το deal της DoorDash με τη Wolt
Νέο τοπίο στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της διανομής τροφίμων παγκοσμίως δημιουργεί το super deal. Mια από τις μεγαλύτερες στο χώρο η συμφωνία.

Νέο τοπίο στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της διανομής τροφίμων παγκοσμίως δημιουργεί το super deal μεταξύ της DoorDash με τη Wolt Enterprises που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες. Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική DoorDash προχωρά στην εξαγορά της φινλανδικής Wolt Enterprises, έναντι τιμήματος 7 δισ. ευρώ (8,1 δισ. δολ).

Η σύμπραξη των δύο κολοσσών στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο του online delivery, ενώ η συμφωνία λογίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της ταχείας παράδοσης φαγητού.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως προβλέπει η συμφωνία, το σύνολο των μετοχών της Wolt θα μεταφερθούν στη DoorDash, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το μετοχικό κεφάλαιο της DoorDash που εκδόθηκε ως μέρος της συναλλαγής θα αποτιμηθεί κοντά στα 206,45 δολάρια ανά μετοχή. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» στη συναλλαγή, ενώ οι βασικοί μέτοχοι της Wolt έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν τη συμφωνία. Χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου της DoorDash ανέλαβε η Goldman Sachs, ενώ η Qatalyst Partners λειτούργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Wolt.

Η νέα υπερδύναμη που θα δημιουργηθεί, στοχεύει στην εξυπηρέτηση περισσότερων από 700 εκατομμυρίων πελατών στον πλανήτη, ενώ η νέα εταιρεία προσβλέπει σε προ φόρων EBITDA ύψους έως 500 εκατ. δολαρίων το 2022. Ο Miki Kuusi, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Wolt θα διευθύνει τη DoorDash International, δίδοντας αναφορά στον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DoorDash, Tony Xu.

«Οι δύο εταιρείες μοιράζονται ένα όραμα και μια αποστολή να χτίσουν από κοινού μια παγκόσμια πλατφόρμα για το τοπικό εμπόριο που θα συνδέει τους καταναλωτές, θα ενισχύει τα έσοδα για τους εμπόριο και θα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες κερδών σε εκατομμύρια μεταφορείς της DoorDash (Dashers) σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμούμε πως η εν λόγω συνεργασία θα επιταχύνει την πρόοδό μας προς τους κοινούς στόχους μας» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία έγινε γνωστό το deal.

«Με τη σύμπραξη των δυνάμεών μας, εκτιμούμε πως θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη των προϊόντων μας, θα εστιάσουμε περαιτέρω στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και θα βελτιώσουμε την αξία που παρέχουμε σε καταναλωτές, εμπόρους και μεταφορείς σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Tony Xu.

«Ανακοινώσαμε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Wolt. Όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας μας, είτε είναι επενδυτές ή εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν ως μέτοχοι της DoorDash», σχολίασε, από την πλευρά του, ο Miki Kuusi για να προσθέσει «Δεν φεύγω, δεν πάω πουθενά. Αυτή είναι μόνο η αρχή για τη Wolt και το σημείο εκκίνησης για το κοινό ταξίδι με τη DoorDash».

Απρόσκοπτα συνεχίζεται το αναπτυξιακό πλάνο της Wolt στην Ελλάδα

Το μεγάλο deal δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στις δραστηριότητες της Wolt στην ελληνική αγορά. O σχεδιασμός της εταιρείας επί ελληνικών συνόρων συνεχίζεται ως έχει, με το αναπτυξιακό πλάνο και τη γεωγραφική της επέκταση να προχωρούν απρόσκοπτα.

Το γεγονός ότι δύο ισχυρές εταιρείες ενώνουν δυνάμεις υπό μια στέγη, παρέχει το έναυσμα για ακόμη πιο δυναμική συνέχεια στις δραστηριότητες της Wolt στην Ελλάδα.

Η δημοφιλής εφαρμογή Wolt ήρθε στην Ελλάδα πριν από 2,5 περίπου χρόνια. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κάνει άλματα, ολοκληρώνοντας την κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2020, ενώ από τις αρχές του 2021 η Wolt επέκτεινε την παρουσία της σε Λάρισα, Πάτρα και Βόλο.

Παρόλο που πρόκειται για μια σχετικά νέα εταιρεία στη χώρα μας, έχει κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς επιτυγχάνοντας ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο κατάλογος των καταστημάτων τόσο στον τομέα του φαγητού - όσο και με την είσοδο νέων κατηγοριών λιανικής – διευρύνεται συνεχώς, διαμορφώνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για το χρήστη.

Για τη χρήση 2020, η Wolt σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 12,818 εκατ. ευρώ, έναντι 3,019 εκατ. ευρώ το 2019. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στις 282.864 ευρώ, από 70.681 ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η Wolt

Παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις το 2014, η Wolt θεωρείται σήμερα ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του online delivery. Με έδρα στο Ελσίνκι, έχει φτάσει σήμερα να εξυπηρετεί καταναλωτές σε 23 χώρες του κόσμου και να απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζομένους. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια χρήστες την εμπιστεύονται σε μηνιαία βάση.

Η DoorDash

Η DoorDash λειτουργεί ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εξυπηρετεί χρήστες σε περισσότερες από 7.000 πόλεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρνει πιο κοντά περισσότερους από 450.000 εμπόρους, πάνω από 20 εκατομμύρια καταναλωτές και περισσότερους από ένα εκατομμύριο μεταφορείς. Είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ με μερίδιο αγοράς 56% στις ΗΠΑ, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στην αμερικανική αγορά. Μετά την εξαγορά της φινλανδικής Wolt, κάνει πανηγυρική είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εταιρεία έκλεισε το τρίτο τρίμηνο του 2021 με ιστορικό υψηλό παραγγελιών και μετρώντας περισσότερα από 9 εκατομμύρια μέλη. Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα, πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 45%, στα 1,3 δισ. δολάρια και ενίσχυση παραγγελιών κατά 47% στα επίπεδα των 347 εκατ. δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το τρίτο τρίμηνο του 2020, ήτοι στα 86 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Wolt «πάει» Χανιά – Η πέμπτη κατά σειρά πόλη εντός του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider