Hotel Brain: Στόχος τα 100 ξενοδοχεία και στο βάθος Χρηματιστήριο Αθηνών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hotel Brain: Στόχος τα 100 ξενοδοχεία και στο βάθος Χρηματιστήριο Αθηνών
hotel brain
Στόχος να αποκτήσει στρατηγικό μέγεθος στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική επάνοδο της χώρας και αναπτυξιακά πλάνα που προβλέπουν την απόκτηση 100 ξενοδοχείων στο χαρτοφυλάκιό της έως και το 2023 προχωρά η Hotel Brain στην επόμενη χρονιά, εξερχόμενη «δυνατή» από την πανδημική κρίση που έπληξε σφόδρα τον τουριστικό κλάδο. Το αναπτυξιακό της πλάνο μάλιστα «βλέπει» μια ενδεχόμενη είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόφαση που θα ληφθεί ωστόσο, όταν η εταιρεία φτάσει το ορόσημο των 100 ξενοδοχείων.

«Σήμερα είμαστε η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στην Ελλάδα σε αριθμό ξενοδοχείων και μια από τις μεγαλύτερες σε κύκλο εργασιών και προσωπικό. Παρά τις δύο πολύ δύσκολες χρονιές που περάσαμε λόγω της πανδημίας, αυξήσαμε τα ξενοδοχεία που μισθώνουμε προσθέτοντας 26 νέες μονάδες και 1.841 νέα δωμάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Hotel Brain, κ. Πάνος Παλαιολόγος σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Όπως εξήγησε, το μοντέλο δραστηριοποίησης της Hotel Brain βασίζεται στη σύναψη μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων, διάρκειας άνω των 10 ετών, σε αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές της χώρας, κυρίως σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Μέσω της διοικητικής και διαχειριστικής ομάδας, που αποτελείται από περίπου 90 άτομα, επιτυγχάνεται η κεντρική υποστήριξη των ξενοδοχείων (πωλήσεις, προμήθειες, ΙΤ, τεχνική υποστήριξη, HR, λογιστήρια κτλ.), ενώ η ξενοδοχειακή λειτουργία γίνεται αποκεντρωμένα στο κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά, προσαρμοσμένα στο κάθε concept και τον χαρακτήρα που έχει επιλεχθεί.

Ακολουθώντας το μοντέλο white label property company και operational company, μέσα σε πέντε χρόνια η Hotel Brain έχει και διαχειρίζεται 73 καταλύματα (4.115 δωμάτια), από μικρές οικογενειακές μονάδες έως και πεντάστερα all inclusive ξενοδοχεία, σε 34 προορισμούς της χώρας. Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, η εταιρεία να προσθέσει ακόμα 4 ξενοδοχεία έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς φτάνοντας τα 78 και μέχρι το 2023 να αριθμεί τα 6.500 δωμάτια (100 ξενοδοχεία) και να παρουσιάζει κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρονιά ωστόσο, όπου η τουριστική σεζόν περιορίστηκε σε «δύο καλούς καλοκαιρινούς μήνες», ο κύκλος εργασιών της θα διαμορφωθεί σε περίπου 28 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη, η οποία βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων δείχνει ότι θα προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019, εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

«Η σκληρή δουλειά των εργαζομένων και των στελεχών μας, η άμεση και ουσιαστική βοήθεια που λάβαμε από τα προγράμματα στήριξης και η κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους μας, επέτρεψαν να διατηρήσουμε αναλλοίωτο τον ρυθμό ανάπτυξης μας κατά την περίοδο 2020-2021 και να βλέπουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Η HotelBrain έχει αναπτύξει με επιτυχία ένα μοναδικό στην Ελλάδα -και από τα λίγα στο εξωτερικό- μοντέλο λειτουργίας, το οποίο βοηθά τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών υποδομών να έχουν ένα σταθερό και εγγυημένο εισόδημα ή και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στη διαχείριση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Παράλληλα αποτελεί και μια αξιόπιστη λύση και για επενδυτές σε ξενοδοχειακές υποδομές, οι οποίοι επιζητούν είτε μια απόδοση, είτε κεφαλαιουχικές υπεραξίες, είτε συνδυασμό αυτών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος.

«Επιδίωξή μας για την συνέχεια θα είναι η επέκταση σε περιοχές της χώρας που ο όμιλος δεν έχει παρουσία όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος ενώ σε επόμενο στάδιο δεν αποκλείεται και η επέκταση του ομίλου και σε συμπληρωματικές δραστηριότητες μέσω της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και του δικτύου που έχει αναπτύξει».

Το στρατηγικό αυτό μέγεθος που θα αποκτήσει στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο θα φτάσει την εταιρεία στο πρώτο σκαλοπάτι του αναπτυξιακού της πλάνου, οπότε και θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την δημόσια εγγραφή της επιχείρησης. «Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο είναι κάτι που ήδη αναφέρουν ως επιλογή οι σύμβουλοί μας και κάτι που κι εγώ ο ίδιος βλέπω ως λογική συνέχεια, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους μετόχους, το 2023» σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία προχώρησε πέρυσι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και υποδέχτηκε έναν νέο επενδυτή, τον όμιλο ΙΟGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου. Πλέον η Swissport Hellas του ομίλου IOGR κατέχει μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 20% στη HotelBrain και το υπόλοιπο 80% κατέχουν το fund Southbridge και ο ίδιος ο κ. Παλαιολόγος.

Πέρα από την προαναφερθείσα δραστηριότητά, o Όμιλος HotelBrain συνεχίζει να δραστηριοποιείται «παραδοσιακά» και στην διαχείριση και συμβουλευτική ξενοδοχείων (Total Hotel Management & Hotel Advisory) προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο σε μεμονωμένους ιδιοκτήτες όσο και σε αλυσίδες φιλοξενίας. Μέχρι σήμερα περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του 80 συνεργαζόμενα ξενοδοχεία τρίτων ενώ μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει επεκτείνει την δραστηριότητά του και στο εξωτερικό σε χώρες όπως Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία και άλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επεκτείνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό η Hotel Brain

Παλαιολόγος: Η Hotel Brain μεγαλώνει και γίνεται International

Τουρισμός: Κλίμα ευφορίας αλλά και «καμπανάκια» για τη συνέχεια 

gazzetta
gazzetta reader insider insider