Ρεύμα: Αυξημένη 85% η τιμή στο 9μηνο – Δεδομένο το ρεκόρ ακρίβειας για το 2021

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αυξημένη 85% η τιμή στο 9μηνο – Δεδομένο το ρεκόρ ακρίβειας για το 2021
Η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 95,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021, έναντι 51,2 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, «βάζοντας φωτιά» στους λογαριασμούς

Την επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική αγορά ρεύματος αποτυπώνουν τα έως τώρα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δείχνουν πως το πρώτο 9μηνο η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη κατά 85%, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 διαμορφώνεται στα 95,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 51,2 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Μία αύξηση που, όπως είναι φυσικό, έχει συμπαρασύρει αρκετά προς τα πάνω και τις τιμές λιανικής, στην περίπτωση των τιμολογίων με ρήτρες που αναπροσαρμόζουν την τελική χρέωση με βάση τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, το ανοδικό ράλι ξεκίνησε από τον Ιούνιο, όταν για πρώτη φορά η τιμή «φλέρταρε» με τα 100 ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε στα 98,3 €/MWh. Έπειτα ξεκίνησε να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας τον Ιούλιο τα 112,4 €/MWh, τον Αύγουστο τα 136,8 και τον Σεπτέμβριο τα 147,1 €/MWh.

Στα 200 ευρώ το κόστος τον Οκτώβριο

Μάλιστα, το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταρριφθεί κατά πολύ τον τρέχοντα μήνα, καθώς η μέση τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας έως και τις 29 Οκτωβρίου άγγιζε τα 198,96 €/MWh. Επομένως, συνυπολογίζοντας και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις (όπως τους Λογαριασμούς Προσαυξήσεων), φαίνεται πως ο Οκτώβριος θα κλείσει με χονδρεμπορικό κόστος πάνω από 200 €/MWh.

Συνέπεια των παραπάνω ρεκόρ είναι να εκτιναχθούν οι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χαμηλή τάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, από την επεξεργασία λογαριασμών που έλαβε η ΕΚΠΟΙΖΩ το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνεται ότι, στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από 30 έως 170%.

Για την απορρόφηση σημαντικού μέρους των αυξήσεων, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατώρων σε μηνιαία βάση, για καταναλώσεις από τον Σεπτέμβριο. Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο η επιδότηση είναι 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία διπλασιάζεται από τον επόμενο μήνα και έως το τέλος του έτους. Επίσης, ειδικά για τους δικαιούχους του ΚΟΤ, το ποσό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο, στα 8 λεπτά του ευρώ.

Συνέχιση της κρίσης και το 2022

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί το χονδρεμπορικό κόστος τους τελευταίους μήνες του έτους, με την ενίσχυση κατανάλωση λόγω χειμώνα να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών. Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση παρακολουθεί την αύξηση των τιμών μήνα – μήνα και εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε ενίσχυση των μέτρων προστασίας, αυξάνοντας την επιδότηση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η έλευση του καινούριου έτους πιθανότατα δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της ενεργειακής κρίσης, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι προεξοφλεί τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα μέχρι περίπου τον επόμενο Απρίλιο.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο άλμα τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, με δεδομένο ότι οι τιμές είναι πάντοτε αυξημένες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκριτικά με το φθινόπωρο που προηγείται, λόγω των μεγαλύτερων καταναλώσεων που «φέρνει» ο χειμώνας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να παραταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022, ώστε να μην «περάσουν» στους καταναλωτές υπέρογκες αυξήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider